Outlier-model spotter forsøg på snyd hos Skatteforvaltningen

Illustration: vladwel / Bigstock
Vi kan se, at det er enormt vigtigt at bringe udvikling og anvendelse af modellerne meget tæt sammen før, under og efter udvikling, fortæller fagdirektør.

Når borgere nu og fremover taster skatteoplysninger ind på Skatteforvaltningens TastSelv-tjeneste i forbindelse med årsopgørelsen, vil indtastningerne automatisk blive gennemgået af et nyt ML-baseret værktøj designet til at spotte potentielle svindelforsøg.

Baseret på tidligere indberetninger fra borgeren og på indberetninger fra lignende borgere kan modellen identificere, hvornår noget stikker ud - og derefter anbefale en medarbejder i Skattestyrelsen at se nærmere på borgerens skatteoplysninger.

Systemet er udviklet af Udviklings- og Forenklingsstyrelsen (UFST) og Skattestyrelsen - to af de syv styrelser, der sidste år erstattede Skat. Her har man haft ekstraordinært kort tid til projektet for at nå at implementere løsningen, inden der blev åbnet for årsopgørelsen d. 11. marts.

Det fortæller Jens Daugaard, der er styrelsens fagdirektør for data og analyse.

»Vi har haft tre måneder til hele processen, så vi vidste, at tiden var knap,« siger han og fortsætter:

»Vi har i Skatteforvaltningen rigtig kompleks lovgivning og et rigtig komplekst datalandskab med mange forskellige systemer, hvoraf rigtig mange af dem ikke er helt nye. Det at få samlet data, få dem bearbejdet og gjort dem klar har været det mest komplekse i denne opgave.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere