Otte vilde Raspberry Pi-projekter
Det er godt tre år siden den første version af Raspberry Pi kom på markedet. En minicomputer udstyret med blot en 700 MHz single-core ARM1176JZF-S processor, 256 megabyte RAM og plads til et SD-hukommelseskort. Prisen lød dengang på blot 35 dollar.
Organisationen Raspberry Pi Foundation, der står bag udviklingen af Raspberry Pi, intention med den prisvenlige minicomputer er blandt andet, at den »skal fremme uddannelse indenfor datalogi og relaterede emner, specielt på folkeskoleniveau, og igen gøre det sjovt at lære om computere.«
Siden lanceringen af den første Raspberry Pi, er der kommet nyere modeller til med hurtigere processorer og mere ram. For blot en måned siden lancerede Raspberry Pi Foundation den helt lille Raspberry Zero, der med en 1 GHz ARM11 processor og 512 megabyte RAM har en vejledende pris på blot fire engelske pund.
Vi har fundet otte af de mere usædvanlige Raspberry Pi projekter frem – enkelte af dem har nogle år på bagen, men alle er værd at lade sig inspirere af og viser til fulde, at det nærmest kun mangel på fantasi, der sætter grænser for, hvad en Raspberry Pi kan bruges til – og så om hænderne er skruet rigtig på.
Vi vil selvfølgelig gerne høre, hvilke projekter I bruger jeres Raspberry Pi-computere til.
Håndholdt spillekonsol i valnøddetræ
Pixel Vision er skabt af den svenske designer Love Hultén, der har specialiseret sig i at lave helt unikke spillemaskiner. Sædvanligvis er hans kreationer unikaprodukter, men netop denne maskine er sat til salg i et begrænset antal eksemplarer.
Kabinettet er udført i amerikansk valnøddetræ, mens indmaden består af en Raspberry Pi A+, der kører en lettere modificeret udgave af open source softwaren Retroarch, hvilket sætter maskinen i stand til at emulere en række klassiske spillekonsoller som for eksempel Atari 2600, Game Boy og Sega Master System, NES med flere. Love Hultén har samtidig skrevet en særlig pixel-shader, så grafikken på den lille 3,5 tommer LCD-skærm får samme krumning som på en gammel CRT-skærm.
Du kan følge med i Love Hulténs projekter på hans webside.
Talende legetøjstelefon
Fisher-Prices oprindelige legetøjstelefon blev lanceret i 1962, men relanceret i forbindelse med tegnefilmen Toy Story 3 i 2010, hvor engelske Grant Gibson købte den til sin søn.
Men da den ikke var et hit hos knægten, besluttede Gibson sig for at ombygge plastiktelefonen så den i stedet giver besked, når der er udsigt til regn, temperaturen i udestuen falder til under ti grader eller den internationale rumstation passerer over huset. Endelig lader telefonen familien vide, når Gibson forlader sit kontor og er på vej hjem.
Gibson valgte at holde fast i så mange af telefonens komponenter som muligt, men tilføjede en sensor, der kunne mærke om røret var på krogen, en bedre højttaler samt en servomotor til at styre øjnene. Telefonen blev udstyret med en Raspberry Pi B+ samt en wifi-dongle, mens Gibson, der beskriver sig selv som en nybegynder, når det handler om programmering, skrev selve softwaren i Python.
Du kan læse flere detaljer om Grant Gibsons telefon på hans blog og se den kode han har skrevet, for at få den til at fungere.
Mikrobølgeovn med stregkodeskanner
En almindelig mikrobølgeovn var alt for begrænset i sin funktionalitet, mente app- og webudvikleren Nathan Broadbent. Han splittede sin ovn ad og tilføjede en Raspberry Pi, wifi-adapter, højttaler, mikrofon og stregkodeskanner.
Selve betjeningspanelet designede Broadbent helt om, så det kun indeholdt de funktioner, han havde brug for. Ovnen kan stemmestyres, ligesom den selvfølgelig kan betjenes via en smartphone og når maden er færdig, gør ovnen opmærksom på det via Twitter.
Stregkodeskanneren giver mulighed for at skanne en madvare, så ovnen automatisk henter et tilberedningsprogram i en database på nettet ¬– en database, som Broadbent også lige lavede til lejligheden.
Du kan læse flere detaljer om projektet på Nathan Broadbents blog.
Rytmiske roer
Scott Garners BeetBox er mere et kunstprojekt og sjovt end egentlig praktisk anvendeligt. Konceptet er helt enkelt at brugeren skabe sine helt egne trommerytmer ved at røre ved de seks roer – bemærk det kloge engelske ordspil.
Selve kassen er bygget i poppel, og når roerne er monteret, opfanges berøringerne af dem af en MPR121 Capacitive Touch Sensor fra Sparkfun forbundet med en Raspberry Pi B+, der igen sørger for at sende de rigtige lyde gennem en forstærker til en højttaler. Scott Garners har skrevet et Python script til at håndtere processen, og lagt både kode og byggevejledning online på sin blog.
Lille spejl på væggen der …
Hollandske Michael Teeuw får langt mere at se i sit spejl om morgenen end blot sit morgenhår – spejlet leverer nemlig både et overblik over dagens program, vejret og de seneste nyheder.
Selve spejlet er et to-vejs-spejl monteret i en ramme med en fladskærm bag spejlet. Teeuw anbefaler, at der benyttes en fladskærm, der dels har alle sine stik i siden, så rammen dybde begrænses, dels er udstyret med en USB-port, som kan fodre systemets Raspberry Pi med strøm. Derudover er der monteret en Wifi-dongle i computeren.
Michael Teeuw har lagt styresystemet Raspbian på sin Raspberry Pi og installeret en Apache webserver, da selve informationsfladen, som ses i spejlet, blot er en webside som vises i kiosktilstand i browseren Chromium. En detaljeret gennemgang af projektet samt den kode som Teeuw benytter for at få webbrugerfladen til at fungere er tilgængelig på hans blog.
Machintosh i miniformat
John Badger, der er en af folkene bag podcastet RetroMacCast, genskabte for et par år siden den klassiske Macintosh i en tredjedel størrelse. Selve kabinettet blev skåret ud af PCV-plastikplader, der blev filet til og limet sammen som en kopi af den rigtige Machintosh.
Maskinen har en skærm på blot 3,5 tommer, og bruger en Raspberry Pi som bundkort. Derudover sidder der en USB-hub med fire porte i maskinen samt en Wifi- og bluetooth-dongle. John Badger benytter styresystemet Rasbian og emulatoren Mini vMac til at afvikle Mac System 6, der oprindeligt blev lanceret i 1988.
Du kan læse mere om projektet på John Badgers blog.
Daglige kunstoplevelser i glas og ramme
Amerikaneren Cameron Wiebe har konverteret en helt almindelig LCD-skærm til et automatiseret kunstgalleri, der dagligt trækker nye kunstværker ind fra websiden DeviantArt.com. Hjertet i billedrammen er en Raspberry Pi Model B med et otte gigabyte SD-kort og en Wifi-dongle.
Wiebe benytter styresystemet Raspbian og billedfremviseren Linux FrameBuffer Image Viewer, og har via scripts sat det op således, at computeren automatisk genstarter ved midnat, sletter samtlige billedfiler og henter nye ned fra DeviantArt.com, der så kører som slideshow dagen igennem.
Flere detaljer om opsætningen af billedrammen kan findes på Wiebes blog.
Byg din egen supercomputer
Forskere ved University of Southampton byggede i 2012 en supercomputer baseret på 64 Raspberry Pi B, der hver især havde 256 megabyte ram og et 16 gigabyte SD-kort – resulterende i en maskine med i alt 16 gigabyte ram og en terabyte hukommelse. Selve computerens rack blev bygget med Lego-klodser.
Supercomputeren benytter Raspbian som styresystem, og forskerne installerede værktøjerne LINPACK benchmark [6] og HPL (High-Performance LINPACK) benchmark til at teste ydelsen. Ved brug af alle 64 noder opnåede de en ydelse på 1.14 Gflops.
Projektet er beskrevet i yderligere detaljer på University of Southamptons webside.
