Otte ud af ti offentligt ansatte ingeniører frygter overvågning på jobbet
Otte ud af ti ingeniører er utrygge ved indførelsen af teknologier, der monitorerer medarbejdernes aktivitet på jobbet.
Det skriver Ingeniørforeningen IDA i en pressemeddelelse på baggrund af en undersøgelse, som Norstat har foretaget for IDA.
Læs også: IDA overvåger medarbejdere med uigennemskuelig AI: »Vi ved, at systemet ikke forstår alt«
Således svarer 82 procent af de godt 3.700 adspurgte ingeniører ansat i det offentlige, at de er utrygge ved teknologier, der eksempelvis registrerer tastetryk eller tager skærmbilleder af medarbejdernes computere. 78 procent er utrygge ved teknologier, der registrerer, hvor ofte de interagerer med kolleger eller eksterne samarbejdspartnere.
Læs også: Kommunerne har indberettet mere end 5000 databrud på to år
For nylig kom det frem, at netop IDA's forsikringsselskab, IDA Forsikring, benytter sig af overvågning af medarbejderne på jobbet ved hjælp af software fra AI-virksomheden Capturi. Det sker samtidig med, at EU-Kommissionen arbejder på den såkaldte AI Act, der skal regulere brugen af kunstig intelligens.
I udkastet til AI Act er der særligt fokus på netop AI-systemer, der overvåger medarbejdere, og den type kunstig intelligens bør ifølge Kommissionen klassificeres som »højrisikosystemer,« fordi sådanne systemer kan »opretholde historiske diskriminationsmønstre« og »påvirke menneskers fremtidige karrieremuligheder og livsgrundlag betydeligt.«
Læs også: Kaspersky trækker stikket på sin VPN-tjeneste i Rusland
Derfor foreslår EU-Kommissionen, at udbydere og brugere af softwaren skal kunne dokumentere, hvordan den kunstige intelligens fungerer, men det kan IDA Forsikring altså ikke.
Mie Stattau, der er gruppe- og projektleder i IDA Forsikring, bekræftede over for Version2, »at IDA Forsikring hverken har set eller efterspurgt verificerbar dokumentation eller en uafhængig ekspertvurdering af, hvordan Capturis system fungerer, hvor velfungerende det er, eller om systemet indeholder bias.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.