OSL: Dansk IT har misforstået format-afstemning

Open source-leverandørerne kritiserer, at Dansk IT vil stemme ja til at gøre Microsoft-formatet OOXML til en international standard. Dansk IT har misforstået afstemningsreglerne, mener open source-formand.

Der må være sket en misforståelse, når Dansk IT vælger at stemme "Ja med kommentarer" til, om Microsofts bud på en åben standard, OOXML, skal gøres til international ISO-standard.

Det mener formanden for de danske open source-leverandører (OSL), Morten Kjærsgaard. Han afviser at referere fra møderne i det udvalg, som Dansk Standard har nedsat for at afgive den danske stemme om OOXML. Derimod vil han gerne fortælle om den orientering, som Dansk Standard gav udvalget om ISO's afstemningsregler.

»Det er i direkte modstrid med det, som vi er blevet orienteret om af Dansk Standard. Hvis der er tekniske udeståender, så skal vi stemme disapprove with comments, hvis vi vil være sikre på, at forholdene bliver rettet, så der må være sket en misforståelse i kommunikationen mellem Dansk IT's repræsentant i udvalget og så foreningens formand, som jeg ikke mener at have set i udvalget,« siger Morten Kjærsgaard til Version2.

Efter hans opfattelse er der betydelig usikkerhed omkring interoperabiliteten mellem OOXML og det ISO-godkendte dokumentformat ODF.

»Den opgave, der udestår, er at sammenligne med, at man skal fælde et træ, og man kun har en teske til at gøre det med. Så er det godt nok mange modifikationer, der skal tilføres teskeen, før den vil være i stand til at udføre opgaven,« siger Morten Kjærsgaard.

På fredag mødes deltagerne i Dansk Standards dokumentudvalg for at give deres endelige stemme til, om der fra dansk side skal indstilles til, at OOXML gøres til international ISO-standard.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anonym

"Dansk IT's formand er heller ikke bange for, at Microsoft kommer til at sætte sig på hele markedet."

Vi lever i et visionsløst lorteland, oversvømmet med lobbyister fra et monopolistisk amerikansk software-firma ! Penge, viden og arbejdspladser fosser ud af landet.

Suk !

  • 0
  • 0
#3 Aron Henning

Hvad har interobilitet mellem dokuemtformaterne med sagen at gøre? Det er en kendt sat at ODF ikke egner sig til f.eks. regneark, skærmpræsentationer, og grafiske publicationer. I disse områder er OOXML til gengæld et velovervejet, og meget mere velbeskrævet format. Nu bliver der så meldt ud fra OSL's formand at dårlig interobilitet mellem de to formater vil være en god grund til ikke at stamme ja til ISO sertificering af OOXML. Hvordan kan man have interobilitet mellem noget der virker og noget der ikke virker? I sådan en situation vil det være mere naturligt at se frem nod det bedre format, få det certificeret og glemme det gamle. Det er det man gør indenfor andre brancer når et nyt og bedre system bliver godkendt som standard. I denne process kan vi så glæde os over at ODF endnu ikke har nået at få så stort fodfeste i forhold til det ringere dokumenterede gamle Microsoft proprietære format så overgangen nok bliver rimelig smærteløs. Mon ikke udmedldingen fra ODF's formand reelt kommer på baggrind af hans baglands lobyarbejde mod Microsoft.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere