Organisationer raser, men politikerne holder fast: Tilbageruller den digitale jobindsats

Illustration: STAR
Både HK og ASE mener, at det er dybt godnat, at beskæftigelsesministeren fra august ruller de digitale samtaler med ledige tilbage for at afvente en evaluering af effekterne. Men politikerne står fast.

Både organisationer og jobkonsulenter har jublet over de digitale initiativer, som man akut måtte tage i brug i forbindelse med jobindsatsen, da Danmark og resten af verden lukkede ned sidste år. Pludselig kunne møder holdes digitalt, og de ledige behøvede ikke dukke op på jobcentret.

Nu er corona-epidemien så småt ved a drive over, men det er muligheden for at gennemføre jobindsatsen digitalt også.

Det beretter DR i programmet P1 Morgen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har således annonceret, at fra 1. august skal beskæftigelsesindsatsen foregår på klassisk manér for at hjælpe ledige tilbage på arbejdsmarkedet. Det betyder blandt andet også fysisk fremmøde på jobcentret – i hvert fald i de første seks måneder af ledighedsperioden.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har varslet, at beskæftigelsesindsatsen skal tilbagevende til sin normale vis fra august Illustration: Beskæftigelsesministeriet

Læs også: Undersøgelse på vej: Ingen aner om digitale jobcenter-samtaler virker

Det kalder man hos ASE, der er a-kasse for de selvstændige, for helt hen i vejret. Administrerende direktør Carsten Mølgaard Jensen har derfor skrevet et brev til ministeren om sagen.

»Det vil efter vores vurdering være særdeles uklogt at vende den digitale indsats ryggen og gå tilbage til et gammeldags samtaleforløb med fysisk fremmøde, der både er markant dyrere og tilfredshedsmæssigt ringere, end det digitale kontaktforløb, der er realiteten i dag,« skriver Mølgaard Jensen i sit brev, hvor han undrer sig over, at ministeren ikke tager epidemiloven i brug og forlænger muligheden for at videreføre indsatsen, mens man venter på resultatet af evalueringen.

ASE-direktøren bakkes op af både Martin Rasmussen, der er næstformand i HK, der kalder beslutningen ‘brandærgerlig’ og Marianne Ehlers, der er beskæftigelseschef i Krifa.

»Det kan sagtens lade sig gøre at have en nærværende, inspirerende og udbytterig samtale over telefonen eller på computeren. Det er det seneste halvandet år et tydeligvis bevis på, hvor medlemmer er kommet lige så hurtigt i job eller på efteruddannelse som ellers, lyder det fra Marianne Ehlers, der undrer sig over, at de gode erfaringer fra Corona-nedlukningen ikke tages med ud på den anden side,« har hun tidligere udtalt i en pressemeddelelse.

Peter Hummelgaard har ikke ønsket at stille op til interview med DR, men hans partikammerat Henrik Møller, der er beskæftigelsesordfører for partiet, forsvarede i går morges, at man først ønskede at evaluere indsatsen.

»Man glemmer, at det her er lavet på en nødløsning. Jeg synes, at det er okay, at vi lige bruger noget tid på at evaluere det, og se om det har de samme effekter, som man oplever med personligt fremmøde. Det synes jeg ikke, at der er nogle problemer i. Det synes jeg faktisk er meget fornuftigt – inden vi ruller noget ud som får så stor betydning fremadrettet,« sagde han i interviewet og pegede blandt andet på, at de digitale løsninger baserer sig på flere forskellige platforme, og at billedet af positive erfaringer ikke er helstøbt, men derimod nærmere anekdotisk.

Svaret på, om indsatsen reelt har virket, får vi til efteråret, når ministeriet afleverer sin evaluering af indsatsen. Hvis den er positiv, mener Henrik Møller ikke, at der er noget problem i at indrette systemet anderledes.

Læs også: GDPR-afgørelse: Borger får slettet nedgørende kommentar i jobcenter-it

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Axel Nielsen

Man skulle nødig gøre noget, der indebærer en reel risiko for at mindske generne for de ledige, permanent...

Man kan undre sig over hvilket samfund det er vi har konstrueret os, når det er den slags parametre der tilsyneladende måles på.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere