Organisationer i kor: It-kaos i landspatientregister kan give dårligere kræftbehandling

12. december 2019 kl. 09:012
Organisationer i kor: It-kaos i landspatientregister kan give dårligere kræftbehandling
Illustration: Andrei_R, BigStock.
Kræftlæger og Kræftens bekæmpelse er bekymrede for, at it-vanskeligheder i Landspatientregistret kan gå ud over kvaliteten af sygdomsbehandling.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Flere organisationer råber nu vagt i gevær om, at problemer og forsinkelser med Landspatientregistret kan føre til dårligere kræftbehandling.

Det skriver Altinget.

Sygehusene overgik til det nye register (LPR3) i starten af 2019, men siden har der været meldinger om problemer med blandt andet dataleverancer til it-systemet.

Det gælder blandt andet problemer med at følge med i kvaliteten af behandlingen af patienter og udfordringer med at overvåge ventetider.

Manglende dataleverancer har konsekvenser

Overfor Altinget udtrykker både Kræftens bekæmpelse, kræftlæger fra Danske Multidisciplinære Cancer Grupper og Lægevidenskabelige Selskaber bekymring over situationen med it-systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sundhedsdatastyrelsen har meddelt, at de forventer at kunne levere data fra Landspatientregistret i 2. kvartal 2020, og styrelsen erkender, at de manglende dataleverancer har konsekvenser.

»Det er dybt beklageligt, at det rigtig gode kvalitetsarbejde, som bygger på månedsrapporter til de enkelte afdelinger, er sat på pause. Vi kan ikke løbe fra, at det er problematisk,« siger direktør Lisbeth Nielsen, men understreger samtidig, at en periode uden valide data er en nødvendig konsekvens af moderniseringen af Landspatientregisteret.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
12. december 2019 kl. 12:13

Med det nye Landspatientregister3 det såkaldte LPR3 (1) og før det Sundhedsplatformen (2) har Danmark sat hele sin styrkepostition over styr når det gælder sundhedsdata. Hullerne i data bliver næppe nogensinde fyldt ud og spørgsmålet er om det ikke er en anledning til at gentænke hele området således at Danmark istedet for tvangsindsamling af komplette data uden borgerinddragelse, istedet satset på etisk indsamling af sundhedsdata med de tekniske løsninger som hele verden hungrer efter, der sikrer samtykke, sikkerhed og gennemsigtighed."https://www.facebook.com/BevarTavshedspligten/?hc_ref=ARTH9hqiYeq_S4v5d805E0QBQpPMcJvLXr8m31xI3nI_Nh0VzB-892SHYHXjnXQUr_c&fref=nf&xts%5B0%5D=68.ARDvwpvtJ8a2U0GK6aAkwdbkSCCRe7IWCGu55v0xIr4JHImR5vbxZ3ZzzFHUyv2hlQ0fsxZOCCWlIyLZ2T-hbiGnWuy6VSAxlhoMnx1k0fuHkM7I1lspA0iJnbRmrQpeXra6vrB5wxv9MuInp8SDIKTSQoGHbC-KiMy7by8aoh2be5fhxASqNAfKlXpWwQ1ssXFEtinSmuamACEpue8SpdHkW-ex_w2HJjabvtNoUYnARG89C49EKjGf5ozqrHVr9tp9MUw_lnuB6JJluX-25wFiKHLP5gjJoywSeSJP5aPPYIdpuDIp9Y3rTr88XiI9nE56RE5LfJDCi-BFMV-YPyezivbX&tn=kC-R​

1
12. december 2019 kl. 09:19

.... "Digitalisering er altid godt - jo mere, jo bedre. Digitalisering er altid godt - jo mere, jo bedre. Digitalisering er altid godt - jo mere, jo bedre."