Dansk Journalistforbund, Dansk Energi, Ingeniørforeningen IDA, Dansk Erhverv og Forbrugerrådet Tænk. Det er blot nogle af de organisationer, der i et fælles brev sendt til justitsminister Søren Pind (V) med kopi til Folketingets Retsudvalg argumenterer mod den sessionslogning, ministeren foreløbigt lægger op til, skal indføres.
Fagforbundet Prosa har offentliggjort brevet på organisationens hjemmeside (PDF).
Brevet er inddelt i tre overordnede områder: juridisk betænkeligt, uklart grundlag og høje omkostninger.
I forhold til det juridiske henvises der til en dom fra EU-domstolen april 2014, hvor EU-logningsdirektivet blev underkendt.
»Den logning og overvågning, der nu foreslås indført, går i sit omfang og indhold langt videre end det nu underkendte direktiv, og den udvidede sessionslogning synes derved at indebære en masseovervågning af hele befolkningen, som kan være vanskeligt forenelig med borgernes rettigheder og helt grundlæggende principper for et retssamfund,« står der i brevet, som Prosa har offentliggjort på fagforbundets hjemmeside.
Under overskriften 'uklart grundlag' slår afsenderne blandt andet til lyd for, at der ikke er sket en afklaring af de tekniske aspekter ved at indføre sessionslogningen forud for præsentationen af forslaget.
»Det påtænkte forslag indebærer en systematisk registrering af den enkelte borgers internetadfærd samt etablering af nye it-systemer og skabelse og lagring af data, som ikke i dag er tilgængelige i nettene,« står der blandt andet i brevet.
Detaljeret indblik i hjemmesidebesøg
Afsenderne påpeger desuden, at sessionslogningen vil give et detaljeret indblik i, hvilke hjemmesider, tjenester og servere forbrugere tilgår.
»Men der opnås ikke på samme måde, som det er tilfældet ved telelogningen, indsigt i den faktiske kommunikation mellem flere parter, nemlig hvem der har kommunikeret sammen på hvilke tidspunkter,« står der.
I den forbindelse nævnes det, at »der fortsat være muligheder for, med eksempelvis en VPN-forbindelse, at skjule sin adfærd på internettet, og derved omgå logningen, eller anvende internettjenester hos forskningsinstitutioner, biblioteket eller foreninger med meget få brugere, som alle er undtaget reglerne om logning.«
I forhold til 'høje omkostninger', så påpeges det i brevet, at blandt andet telebranchen som følge af logningen, vil før meget høje udgifter til udstyr, drift og tilretning af systemer. Og det kommer ifølge brev-senderne til at gå udover mobildækningen i Danmark.
»Den øgede logning vil reelt udgøre en barriere for udviklingen på markedet, og vil utvivlsomt resultere i færre investeringer i bredbånd og bedre mobildækning i Danmark, og derved investeringer i en
infrastruktur, som er helt central for vækst og udvikling.«
Brevet slutter med en appel til justitsministeren, hvor afsenderne ikke mener, at »det nuværende beslutningsgrundlag kan berettige et så omfattende indgreb, som en udvidet internetsessionslogning vil udgøre.«
»Vi vil derfor på det kraftigste appellere til justitsministeren om at udsætte revisionen af logningsreglerne og i stedet igangsætte en grundig udredning af både de juridiske, tekniske og økonomiske aspekter af forslaget. Undertegnede organisationer, der repræsenterer en bred kreds af civilsamfundet, telebranchen og erhvervslivet, stiller sig gerne til rådighed for at bidrage til en sådan udredning,« slutter brevet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.