Organisation kan ikke udelukke strømafbrydelser og nedlukning i danske datacentre

14. september 2022 kl. 09:509
Adm. direktør i Datacenterindustrien Henrik Hansen kan ikke udelukke strømafbrydelser og nedlukning i danske datacentre, selvom han ikke tror, det kommer til at ske. Det siger han i et interview med ITWatch.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den aktuelle energikrise, der er en konsekvens af den russiske invasion af Ukraine, er også på dagsordenen i datacenterindustrien, hvor man ikke udelukker, at strømafbrydelser og nedlukning kan komme på tale.

Det skriver ITWatch på baggrund af et interview med adm. direktør i brancheorganisationen Datacenterindustrien, Henrik Hansen.

Læs også: Forsikringsselskaber har undervurderet cybertruslen: Ransomware får priserne til at stige

Digitaliseringsstyrelsen anslår, at datacentres strømforbrug vil udgøre 7-13 pct. af Danmarks samlede strømforbrug i 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Ransomwareangreb rammer USA's andet største skoledistrikt

Henrik Hansen fortæller, at man i Datacenterindustrien er opmærksom på, at strømafbrydelser og nedlukning kan blive et problem, selvom han understreger, at han ikke tror, det kommer til at ske i Danmark, »men det kan jo ikke udelukkes.«

»Vi ser jo datacentre som kritisk infrastruktur, og det burde politikere og myndigheder også. Samfundets kritiske funktioner fungerer ikke uden datacentre, der er hele rygraden i digitaliseringen,« siger han til ITWatch.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
15. september 2022 kl. 10:59

Han siger at han ikke kan udelukke det, men han tror ikke, det kommer til at ske.

Uha! Sikke en information. Er der andre spændende ting, vi ikke kan udelukke, nu vi er igang?

Hvordan vurderer man at strømforbruget vil vokse OP TIL EN FAKTOR 6 på 8 år?

Det lyder fuldstændigt som taget ud af trompeten.

Det svarer til at vi etablerer et nyt ekstra-forbrug hvert år svarende ca. til det forbrug vi har etableret over ca. 15.

7
15. september 2022 kl. 13:01

Hvordan vurderer man at strømforbruget vil vokse OP TIL EN FAKTOR 6 på 8 år?

Elbiler

8
15. september 2022 kl. 14:35

Energiforbruget i datacentre estimeres således i dag at udgøre 2-3 pct. af verdens samlede energiforbrug, svarende til energiforbruget for hele flyindustrien. Samtidig forventes datacentres strømforbrug at udgøre 7-13 pct. af Danmarks samlede strømforbrug i 2030.

Ikke det samlede forbrug.

Datacentrenes forbrug.

Er 13% realistisk eller kunne man ligeså godt have "vurderet" 5-100%?

9
15. september 2022 kl. 16:29

Energiforbruget i datacentre estimeres således i dag at udgøre 2-3 pct. af verdens samlede energiforbrug

Det er sandsynligt danske datacentres andel af Danmarks energiforbrug er (væsentlig?) større end verdens datacentres andel af verdens energiforbrug

5
14. september 2022 kl. 22:52

Det kommer realistisk set ikke til at ske at de store datacentre slukker, worst case køre de på generator. og de helt kritiske af dem har en del brændstof stående.

Hvis de store lokationer er nede så er det fordi flere ting er fejlet samtidig, den slags sker selvfølgelig stadig, men det er der ingen der kan styre.

2
14. september 2022 kl. 11:33

Men man kunne starte med at lukke for streaming og bitcoin-mining, som begge dele lægger beslag på store energiressourcer..

3
14. september 2022 kl. 11:50

Åh ja, nu kører der vist ikke så meget på de datacentre jeg havde i tankerne (Kyndryl, BEC, SDC osv) og der er nok ikke politisk vilje til at godkende at slukke for de store techgiganters nye datacentre der lige er landet i landet. (I de gamle datacentre kan man sikkert med fordel lve en wall to wall gennemgang og slukke for udstyr der ikke bliver brugt - spørg ikke hvorfor jeg ved det er en god ide :-) ).

4
14. september 2022 kl. 13:25

der er nok ikke politisk vilje til at godkende at slukke for de store techgiganters nye datacentre der lige er landet i landet.

Det ville nok koste nogle svingdørskarrierer, parti- og kandidatstøttebidrag, og måske tilbagebetaling af egentlig "brune kuverter"?

1
14. september 2022 kl. 11:21

Man slukker ikke bare for et datacenter. For det første er der jo batteridrevet UPS, der dækker "hullet" indtil dieselgeneratorerne er oppe i omdrejninger. Databaser er bestemt ikke begejstrede for at blive slukket uvarslet, så det kan tage timer at de får "hæftet ende". Når det hele skal startes op igen skal det ske i bestemte rækkefølger, så det kan igen tage timer. I den tid kan centrale infrastrukturkomponenter være utilgængelige (rejsekortet, MitID, diverse banker for eksempel).