Oracles sprogudvikler om kæmpe Java-omstilling: Vi er meget langt i processen

1. juni 2022 kl. 03:451
Oracles sprogudvikler om kæmpe Java-omstilling: Vi er meget langt i processen
Illustration: Schneider Electric.
Der er lys for enden af tunnelen, når Javas afvikling skal gøres hurtigere og mere tidssvarende, fortæller top-udvikler Brian Goetz til Version2. Men det handler også om at droppe ideer om lærebogs-objektorientering, der ikke spiller sammen med moderne hardware.
Artiklen er ældre end 30 dage

Java er ude i en langsigtet modernisering, der skal få det efterhånden ikke så unge sprog til at være et troværdigt alternativ til mere moderne af slagsen.

Python og Javascript har snuppet tronen på flere målinger for sprogs popularitet, og i Javas eget miljø, ofte kaldet JVM-platformen efter den virtuelle maskine, der afvikler programmerne, har sproget Kotlin taget en ordentlig bid af markedet for apps på Android-styresystemet.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
1. juni 2022 kl. 11:24

intet sprog til seriøs forretningsmæssig brug havde automatisk håndtering af hukommelsen, mener sprogudvikleren.

Det er nu ikke helt rigtigt. APL, som netop bliver brugt til forretningssoftware, havde automatisk lagerhåndtering helt fra starten i 1960erne. LISP (specielt Common LISP) blev også langt før Java brugt til forretningssoftware.

Java var i starten reelt en blanding af Simula67 (som havde automatisk lagerhåndtering) og C++, så jeg vil ikke kalde det specielt revolutionerende. Just-in-time oversættelse var også tidligere brugt (under andre navne) i LISP og Smalltalk, så heller ikke dette var noget nyt. Og f.eks. Pascal havde længe været oversat til en abstrakt maskine (P-code), så heller ikke dette var nyt.

Reelt var det nye verifikation af bytekoden inden kørsel, og det er også en klar fordel for sprog, der køres i browsere. Men det har mere med JVM end Java at gøre, omend JVM var designet specifikt til Java (hvilket har givet nogle problemer senere, både for support af andre sprog og for videreudvikling af Java).

Men Java er på vej i den rigtige retning: Værdityper, pattern matching, lambdaudtryk, parametrisk polymorfi, osv. -- alle længe kendt fra funktionssprog, og de klassiske objektorienterede elementer bliver i større og større grad sat i skammekrogen (som artiklen også nævner), omend de stadig understøttes af hensyn til bagudkompatibilitet. Men det havde nok været bedre for alle, hvis Sun i sin tid havde satset på noget, der i højere grad lignede Standard ML (som næsten hver udvidelse af Java har trukket ideer fra).