Oracles nye Sparc-processor skal give et solidt ydelsesløft

Men der er tilsyneladende ingen planer om, at den skal have en efterfølger.

Til trods for udmeldinger om store, planlagte nedskæringer i blandt andet Oracles afdelinger, der arbejder med Solaris og Sparc, lover selskabet, at platformen har en fremtid. Oracle har forpligtet sig til at understøtte Solaris i mange år fremover - mindst til 2034.

Samtidig lancerede Oracle i går den første processor i den ottende generation af Sparc. Den hedder Sparc M8 og skal give Sparc-arkitekturen et ydelsesforspring i forhold til x86.

Oracle hævder, at den kan kryptere og hashe dobbelt så hurtigt som både de bedste x86-processorer og forgængeren, M7. Der loves dobbelt så høj Java-ydelse i forhold til, hvad x86-processorer kan levere, og op til syv gange så hurtig databaseanalyse i Oracle-databaser.

SQL in Silicon

Sidstnævnte skyldes til dels, at processoren er udstyret med 32 indbyggede DAX-motorer (Data Analytics Accelerator). Disse aflaster selve CPU’en for blandt andet processering af forespørgsler og udfører datakomprimering i realtid. Oracle kalder dette for SQL in Silicon.

M8 understøtter også det, Oracle kalder for Silicon Secure Memory, som tilbyder support til kryptering af hukommelse, hvor forskellige dele af hukommelsen er krypteret med separate nøgler.

I alt er M8-processoren, som er baseret på 20 nanometers procesteknologi, udstyret med 32 Sparc V9-kjerner, som er clocket til op til 5 GHz. Hver kerne understøtter op til otte tråde på samme tid. Processoren er udstyret med 64 megabyte med L3-cache.

Hver kerne er udstyret med sin egen accelerator til krypteringsinstruktioner. Ud over at understøtte de 16 sædvanlige krypteringsalgoritmer har den en indbygget tilfældighedsgenerator.

Oracle lancerede i går også nye servere baseret på Sparc M8. Dette inkluderer både M8- og T8-servere samt en ny SuperCluster.

Sidste Sparc?

I branchen spekuleres der på, om dette bliver den allersidste Sparc-processor, vi får at se. Blandt andet The Next Platform henviser til Oracles offentlige og nyligt opdaterede plan for Sparc og Solaris, som for Sparcs vedkommende afsluttes med Sparc next, altså M8.

Under den kommende OpenWorld-konference vil Oracle ifølge The Register snakke om virtuel Sparc på x86, og hvordan kunder kan lade deres Solaris-applikationer overleve med en x86-baseret Sparc-emulator.

The Next Platform mener, at dette ikke er noget godt tegn i forhold til kommende Sparc-generationer. Websitet mener alligevel, at M8 er et betydeligt skridt fremad.

Denne artikel strammer fra norske digi.no

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Ivan Skytte Jørgensen

Jeg formoder at Oracle/Sun har implementeret DAXerne fordi det vil hæve performance (jeg ville dog godt se nogle rigtige benchmarks). Det får mig til at tænke hvilke andre applikation-specfikkke features der kunne være interessante at have i CPUer. Efter at FPUer blev integreret i CPUerne som standard midt i halvfemserne, så er der ikke sket så meget på den front. Der er generelle features som er kommet ind såsom crc/kryptering (og til dels simd), mens resten har i praksis været på coprocessorer (SSL-accelerators, GPUer, ...). Hvilke applikations-specifikke features ville du gerne se i CPUer nu til dags?

  • 0
  • 0
#2 Ole Tange Blogger
  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere