Oracles licenstjek i Vejdirektoratet: I skylder 900.000 kroner

Oracle forsøgte fra begyndelsen af presse 900.000 ekstra licenskroner ud af Vejdirektoratet, men måtte tage til takke med et noget lavere beløb. Normal Oracle-opførsel at gå hårdt frem, siger Oracle-kender.

Databaseleverandøren Oracle bad i september 2009 Vejdirektoratet om at bringe orden i databaselicenserne for et samlet beløb på omkring 900.000 kroner.

Vejdirektoratet fik 30 dage til at betale for i alt 14 licenser fordelt på fire forskellige Oracle-produkter, som Vejdirektoratet ifølge Oracle havde installeret og brugt, men ikke betalt for ved kasse ét.

Det fremgår af en korrespondance mellem Oracle og Vejdirektoratet, Version2 har modtaget fra Vejdirektoratet efter at have ansøgt om aktindsigt i sagen.

Beløbet viser sig senere at ende noget lavere end de godt 900.000, der er udgangspunktet i Oracles indledende krav. Licensgennemsynet ender med at koste Vejdirektoratet 92.578 kroner.

Kræver orden i licenserne
Vejdirektoratet bruger Oracles databaseprodukter til de trafiktavler, der leverer informationer om kødannelser og trafikuheld til bilister i blandt andet det storkøbenhavnske område.

I en rapport til Vejdirektoratet af 16. september 2009 kræver Oracle orden i databaselicenserne hos Vejdirektoratet for et samlet beløb på 909.920 kroner, omregnet efter dagens dollarkurs.

Beløbet fordeler sig ifølge rapporten på to af de såkaldte CPU-licenser for Oracle-produktet Database Enterprise Edition til en listepris på 47.500 dollar per styk, to CPU-licenser for to partitioning options til 11.500 per styk, fem Internet Application Server Standard Edition One til 5.800 dollar per styk og fem Database Standard Edition One ligeledes til en stykpris på 5.800 dollar.

Rapporten slutter med ordene:

»Oracle kræver, at Vejdirektoratet bringer (licenserne, red.) i orden inden for 30 dage fra dateringen af denne rapport for at bringe sig i overensstemmelse med den anvendte Oracle-software.«

I tre efterfølgende tillæg til den oprindelige rapport modererer Oracle kravene efter yderligere dialog med Vejdirektoratet, hvorefter kravet om betaling for de to dyre licenser til 47.500 dollar stykket, Database Enterprise Edition, pludselig bortfalder sammen med de to partitioning options.

De fem Database Standard Edition One-licenser bliver reduceret til to styk, ligesom de fem Internet Application Server Standard Edition One ændres til én Internet Application Java Edition.

Vejdirektoratet har tidligere oplyst til Computerworld, at man endte med at betale et ekstra beløb for licenserne, der kun var 'i titusindvis kroner' dyrere end det, Vejdirektoratet oprindeligt havde regnet med.

Konsulenthus: Almindelig Oracle-opførsel
Administrerende direktør i konsulenthuset Miracle, Mogens Nørgaard, er ikke overrasket over, at Oracle fra begyndelsen gik til stålet overfor Vejdirektoratet.

»Det er det vi, i fagsproget kalder en GDSGD-rapport, eller en 'går-den-så-går-den-rapport'. Så er der noget at forhandle om fra begyndelsen, og det er noget, vi jævnligt ser fra Oracles side,« siger Mogens Nørgaard.

Selvom Oracle ikke vil kommentere på det endelige beløb, har databaseleverandøren tidligere fastsat en noget lavere listepris per CPU-licens.

»Der er tale om, at det produkt, vi har snakket om, har en listepris på 30.000 kroner for en processor-licens,« fortalte kommunikationsdirektør i Oracle Danmark, Anders Lund Rendtorff, til Version2.

Det afviser Mogens Nørgaard, og han bekræfter samtidig de listepriser, Version2 har regnet efter.

»Det er de priser, der normalt bruges. Og herefter kan man højst regne med 30 procent i rabat. Det er dét, en account manager typisk maksimalt vil kunne give kunden,« siger Mogens Nørgaard.

Historien rullede oprindeligt, fordi Oracle angiveligt havde prøvet at pumpe et tocifret millionbeløb ud af Vejdirektoratet, idet Oracle betragtede alle bilister, der til og fra arbejde så trafiktavlerne, som brugere. Vejdirektoratet skulle ifølge Computerworld dermed punge ud for en fuld CPU-licens for samtlige 80 trafiktavler, der er sat op.

Opdateret 6. januar kl. 9.33 med den præcise ekstraomkostning for Vejdirektoratet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Dette er absolut ikke noget særtilfælde. I min tidligere virksomhed mente Oracle også, at vi da skulle betale 16 fulde CPU-licenser, fordi vi var over 20.000 ansatte i virksomheden globalt, og alle kunne få adgang til data. DB'en blev brugt til logning af produktionsdata og udrulning af ny firmware til vores apparater. Ialt har der været 10 brugere på systemet +- 3-4 stykker.

Det endte goså med, at vi slap med et symbolsk beløb, på lige under 100.000, i stedet for et to-cifret millionbeløb.

 • 0
 • 0
#2 John Doo

Kunne man bare udnytte dette kreative overskud og denne virkelyst til noget værdiskabende.

Man forstår godt at virksomheder som Oracle der har baseret deres foretninger på salg af brugsretigheder i stedet for ejerskaber, er nødt til at være nidkære omkring det. Men det er da voldsomt ubehageligt at det går hen og bliver spekulation i den målestok.

Jeg synes at det sætter de velklædte sales executives og account managers i samme kategori som narko pushere der deler stoffer ud ved skoleporten.

Tiden må være inde til en depolarisering og nedbrydning af de økonomiske magtmonopoler der er opstået i IT Branchen. De startede som entreprenante fortagender der stod forest i udviklingen af en branche der er vigtig og god for os alle, men nu er de bare blodsugere og hvis effektiviseringen skal fortsætte må der nye boller på suppen.

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Jae 10-15 brugere, men i omegnen af 200 produktionslinjer fordelt på flere kontinenter, som alle rapporterer data til Oraclen. Samtidig sender serveren forskellig firmware ud til i snit ca. 1000 apparater i timen pr. produktionslinje. Så absolut ikke overkill. :)

 • 0
 • 0
#9 Deleted User

Tja, jeg har nu svært ved at forstå hvorledes en softwarelicens til 300.000 kr om året for et program der holder styr på lidt (eller meget) data kan være andet end overkill. Man kunne for de penge have brugt mange mandetimer på at tilpasse et billigere eller gratis produkt til behovet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere