Oracles Java styrtdykker - Amazons open source-klon i kæmpevækst

28. april 2022 kl. 15:293
Oracles Java styrtdykker - Amazons open source-klon i kæmpevækst
Illustration: mkabakov/Bigstock.
Oracles andel af Java-udgaverne er dalet fra 75 til 34 procent på to år. Amazons udgave, som bygger på open source-versionen af Java, stiger fra to til 22 procent.
Artiklen er ældre end 30 dage

Oracle, der ejer Java som varemærke og står i spidsen for sprogets udvikling, har ikke held med at afsætte den kommercielle aftapning af sprogets udviklings- og kørselsmiljø.

Ifølge en ny rapport med navnet 2022 State of the Java Ecosystem report har Oracles andel gået fra omkring 75 procent i 2020 til 34 procent i dag. Det skriver SD Times.

I samme periode er Amazons udgave, som bygger på open source-versionen af Java, gået fra to til 22 procent i samme periode.

Steve Poole fra firmaet Sonatype udtaler til SD Times:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det virkelig interessante er Amazon's fremgang som en stor udbyder, og jeg tror at det hænger sammen med brugen af containere. Når man vælger software til produktion, er behovet for support af stor betydning. Det er også altid klogt at holde antallet af supportleverandører på et minimum, så jeg spekulerer på, om stigningen af Amazon Java skyldes, at det anses for at være den sikreste mulighed for at installere Java i containere på AWS.«

Læs også: Unicode overalt: Her er nyhederne i Java 18

Ud over AWS aftappes open source-udgaven Openjdk af et stort antal andre producenter, og en oversigt kan ses på Wikipedia. 

 

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
29. april 2022 kl. 10:13

Oracles andel af Java-udgaverne er dalet fra 75 til 34 procent på to år. Amazons udgave, som bygger på open source-versionen af Java, stiger fra to til 22 procent.

Regner man lidt på tallene i ovenstående citat: mangler der tilsyneladende mellem 19 og 22 %, men at tro (håbe), at disse programmører har forladt faget, er nok for naivt!

Javas problem har fra starten været, at biblioteker er blevet udviklet i talløse mængder - ofte uden at skele til om funktionaliteten fandtes i forvejen.

Disse mængder af overflødige biblioteker har i årevis understreget forskellen på Java og MAC-OS (en BSD udgave). Apples (eneste) genistreg var at de grundlæggende biblioteker kun fandtes i én udgave, så hukommelsen ikke løb fuld af kloner. Denne 'fejl' har open-source versionen af Java formentlig reproduceret.

Hvil i fred

Hvem og hvad der her hviler må tiden vise. Bliver det Amazon eller Oracle?

2
29. april 2022 kl. 11:21

Du kan ikke lide Java - fred være med det, men det artiklen her siger, er jo at OpenJDK er blevet betydeligt mere udbredt, på bekostning af Oracle's java binaries. Det har ikke umiddelbart noget med "libraries" skrevet i java til brug for java udviklere - hvor du påstår at java programmører åbenbart er "specielt slemme" til at duplikere funktionalitet der allerede findes. OpenJDK er Open Source - så vinderen bliver ikke én bestemt - og OpenJDK er i dag, AFAIK defacto implementationen af Java (det var den ikke i mange år) - så dermed giver det mening at alle er begyndt at skifte til den ( se https://openjdk.java.net/ )

3
29. april 2022 kl. 15:08

Klavs Klavsen skrev: Du kan ikke lide Java - fred være med det, men det artiklen her siger, er jo at OpenJDK er blevet betydeligt mere udbredt, på bekostning af Oracle's java binaries.

Med al respekt: det ved du ikke noget om. Du kunne lige så godt have skrevet, at jeg ikke kan lide 'open-source' - og med samme ret. (Det ville også være forkert.)

Det jeg skrev, var, at Java-programmører er "slemme til", at offentliggøre deres skriv, så der findes rigtig mange (java-) biblioteker med overlappende funktionalitet. Det behøver, der ikke være noget galt i - så længe man bruger de mindste/bedste.

Jeg har selv skrevet en del java, så tidligt at jerg erkendte mulighedeb af "emulator-paradokset"; som er at en god emulator i i-cachen, kan udføre mere kode; men med flere store biblioteker optager disse mere d-cache, hvorfor programmet ikke vinder.

Portable assembly language (C/C++) havde ikke samme udfordringer, men så kom Windows 10 (all bets are off) - retfærdigvis skal siges, at de senere builds kører bedre nu.

Jeg ved ikke hvad, der er bedst/værst (Oracle|Amazon), for mig er det et fedt. Der er ganske C-afledninger derude - og næppe brug for flere, men fordelen ved flere sprog er, at flere kan erkende forskelle og ligheder.

(Bemærk den nye 'Udgiv' knap!)