Oracle ville malke Vejdirektoratet for millionbeløb

11. december 2009 kl. 08:4325
Selvom én Oracle-licens var nok til at styre 80 trafiktavler hos Vejdirektoratet, forsøgte databaseleverandøren at malke direktoratet for 80 licenser. Argument: Alle bilister er brugere af licenserne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Databaseleverandøren Oracle har angiveligt forsøgt at pumpe millioner ud af Vejdirektoratet, som bruger Oracle-databaser i de intelligente trafiktavler, der fortæller billisterne om kødannelser på motorvejene til og fra Storkøbenhavn. Det skriver Computerworld.

Af Computerworlds oplysninger fremgår det, at Oracle har betragtet alle bilister, der til og fra arbejde så trafiktavlerne, som brugere. Vejdirektoratet skulle dermed punge ud for en såkaldt fuld cpu-licens for samtlige 80 trafiktavler, der er sat op.

Det betød, at Oracle i august præsenterede Vejdirektoratet for en tocifret millionregning, hvis præcise størrelse Vejdirektoratet ikke ønsker at oplyse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi havde en anden opfattelse af, hvordan licensaftalen skulle fortolkes, og det har vi brugt et par måneder på at nå til enighed om,« siger afdelingsleder og chef for Vejdirektoratets afdeling for it-infrastruktur, Arne Kjærsig, til Computerworld.

Vejdirektoratet er nu nået til enighed med Oracle om kun at skulle betale for én cpu-licens i stedet for 80, og ifølge Arne Kjærsig er kontrakten nu kun 'i titusindvis kroner' dyrere end det, Vejdirektoratet oprindeligt havde regnet med.

Oracle har foreløbig ikke ønsket at kommentere sagen overfor Computerworld.

25 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. december 2009 kl. 09:40

Det lyder fuldstændigt som de diskussioner jeg har haft vedrørende licenser til Microsoft SQL Server. Min erfaring er at det afhænger uhyggelig meget af hvordan licensreglerne bliver fortolket, hvilket igen afhænger af hvor aggressiv licens-sælgeren/-speciallisten er, og hvor meget "opmærksomhed" han har fået på det sidste ;-)

6
11. december 2009 kl. 10:12

Er det ikke lidt over-kill at have en oracle-database til at snurre i hver trafiktavle?

En tekst-fil eller måske en gratis database f.eks. mysql burde kunne klare det.

12
11. december 2009 kl. 10:58

Well,

nu ved jeg det jo ikke, men jeg ville ikke gætte på at hver trafiktavle har sin egen oracle database, jeg vil snarere gætte på at hver tavle connecter til en central oracle.

8
11. december 2009 kl. 10:44

Jeg må godt nok indrømme at jeg som flere her også vil stille spørgsmålstegn ved hvorfor man overhovedet vælger Oracle til sådan en løsning. Jeg kan forstå banker og lignende vælger Oracle fordi de har behov for meget mere end en database (læs: support). Det her handler om en trafikinformation til bilister. Det vigtige er "information". Det er en nytting ting at have, men ikke noget der vil kræve 99.9% oppetid, men 95% vil virke fint - vi har ikke haft tavlerne før og klaret os fint med beskeder fra radioen...

14
11. december 2009 kl. 11:03

Hvor mener du 95% oppetid er nok? Det svarer til at du med rimelig sikkerhed kan sige at systemet er nede 1½ dag om måneden? :)

Derudover, så er det misvisende at postgre/mysql == nedetid i forhold til Oracle - især med den faktor du antyder.

Uden de helt store krumspring skulle det vel ikke være noget problem at supportere et gratis OS system med oppetid på langt over 99,99% (52min nedetid/år).

Udfordringen ligger i at skulle opretholde en tilhørende infrastruktur (læs: netværk-forbindelse, strøm osv). Heribland bliver Oracle's licens (måske) et relativt mindre beløb, hvorfor motivationen for at vælge en gratis DB er mindre...

17
11. december 2009 kl. 11:36

Jeg mener i dette tilfælde er 95% oppetid nok. Som sagt så er det en ekstra information som kan hjælpe, men ikke noget som er nødvendigt. Dermed sagt så er jeg absolut ikke af den holdning at det giver ringere oppetider. I deres tilfælde handler det måske om at de har behov for eksterne konsulenter til at hjælpe i forbindelse med problemer...

Mine MySQL'er har en oppetid på 99.979-100% over det sidste år. Det er i værste tilfælde 1 time og 44 minutters nedetid som typisk har været i forbindelse med service...

28
12. december 2009 kl. 10:09

vedr. eksterne konsulenter og mysql - så må jeg sige at min personlige erfaring med mysql's konsulent ydelser og leverancer med deres (temmeligt billige i forhold til Oracle :) support kontrakt er virkelig gode og af høj kvalitet.

Så support situationen er mindst lige så god som Oracle's.

15
11. december 2009 kl. 11:33

At Skat skal tænke meget grundigt over hvem de anvender som DB-leverandør. Der er de jo sikret 5.000.000 "brugere"

10
11. december 2009 kl. 10:56

Måske fordi der også skal laves en helt masse data-mining på stor mængde opsamlet data (fra forskellige sensorer). Desuden har Oracle god support for spatiale datatyper og har haft det i mange år (SQL server er dog kommet med på vognen i seneste version).

9
11. december 2009 kl. 10:47

Helt enig,

Man kan jo bare tænke lidt over at Google bruger MySQL og det køre fint.

MySQL kan optimeres så den til selv store projekter er en rigtig god løsning.

13
11. december 2009 kl. 11:01

Helt enig,
Man kan jo bare tænke lidt over at Google bruger MySQL og det køre fint.
MySQL kan optimeres så den til selv store projekter er en rigtig god løsning.

Hvis du mener Google som i deres web-søgning er du direkte fejl på den. Til dette og andre store projekter bruger de BigTable:http://labs.google.com/papers/bigtable.html

18
11. december 2009 kl. 11:38

Hvis du mener Google som i deres web-søgning er du direkte fejl på den. Til dette og andre store projekter bruger de BigTable:

Google brugte i flere år en delvist modificeret MySQL til at styre AdSense (om de stadig gør det, ved jeg ikke). Men vi kan vist godt blive enige om, at AdSense er en ret vigtig del af Googles indtjeningsgrundlag?

19
11. december 2009 kl. 11:59

Google brugte i flere år en delvist modificeret MySQL til at styre AdSense (om de stadig gør det, ved jeg ikke). Men vi kan vist godt blive enige om, at AdSense er en ret vigtig del af Googles indtjeningsgrundlag?

Helt sikkert - mit indlæg var såmænd bare ment som en oplysning - en almindelig relationel database er jo ikke særlig velegnet til at håndtere web-indexering og keyword søgning.

20
11. december 2009 kl. 12:02

Er der nogen der rent faktisk kender noget til systemet? Oracle laver jo meget andet end databaser. Hvis løsningen er baseret på andre Oracle teknologier kan det jo ikke bare udskiftes med en tekstfil eller en MySQL database.

24
11. december 2009 kl. 20:05

@Anders Rendtorff:

Så der har altså ikke været tale om at I ville have mere end en enkelt licens?

For er det sandt at listeprisen er 30.000 og i ville have penge for 80 af dem, så giver det jo 2.4 millioner.

Så med mindre I er villige til at sige hvad det så er der er gået for sig er det jo svært at fortolke din udmelding som andet end bare spin :)

25
11. december 2009 kl. 23:47

Atter en gang taler bliver en artikel om en producent af proprietær haglet ned. Det er utroligt så smalsindede mange brugere er herinde. Hvorfor er der så lidt objektivitet til stede? Er V2 reelt set primært et forum hvor folk kan komme af med deres galde mod de virksomheder, hvis forretningsgang de enten er uenige med, ikke forstår eller måske endda er jalous på, eller er der reelt set plads til objektivitet herinde?

For mit vedkommende er jeg desværre mindre overbevist nu, end nogensinde før, om at dette forum ikke tilbyder meget andet end negativt ladede holdninger mod kommercielle virksomheder.

26
12. december 2009 kl. 03:46

@Thomas Jørgensen

Se det lidt mere som om at der er andre der har andre uddannelser i IT der berettiget stiller spørgsmål om brug af en database til informatinstavler ikke er en overkill løsning (= ikke KISS).

Personligt synes jeg også at jeg har set min andel af automat-reaktioner i IT projekter. Det er specielt databaser, og XML der popper op som den eneste ene silver-bullet løsning for et IT-projekts kravspecifikation.

27
12. december 2009 kl. 08:59

@Lars Tørnes

Jeg kan se hvad du mener. Min pointe er blot, at de fleste brugere af V2 per automatik tager en negativ holdning, så snart det drejer sig om Ikke Open Source, mens hjertebarnet derimod dårligt kan tåle kritik. Den form for objektivitet er jeg rent personligt ved at være træt af, fordi den ikke bringer noget nyt på banen.

11
11. december 2009 kl. 10:56

Er der nogen der lige gider minde ministeren om, at der er en årsag til at konkurrence i markedet er vigtigt ?

Hvis dette eksempel forklares meget omhyggeligt for ministeren, kan han måske forstå det ?

Poul-Henning

2
11. december 2009 kl. 09:43

nu vil microsoft nok ikke tvinge nogle til at købe 80 cpu licenser hvis der findes 1 server.

23
11. december 2009 kl. 16:05

@ Flemming Riis
nu vil microsoft nok ikke tvinge nogle til at købe 80 cpu licenser hvis der findes 1 server.

Måske ikke, men jeg har hørt der offentlige myndigheder der er kommet til at betale en del mere end de havde regnet med til MS SQL licenser. De havde flyttet en lille MS SQL installation over på VMware og så kunne den jo i princippet benyttes på alle cpu'er i VMware clusteret.

3
11. december 2009 kl. 09:58

Mon ikke den opgave kunne løses nøjagtigt lige så godt med Postgresql?

Faktisk er det nok så simpelt et behov at man kan nøjes med mysql eller flade filer.

4
11. december 2009 kl. 09:59

mysql eller postgresql

5
11. december 2009 kl. 10:10

Hvorfor har man overhovedet brug for en database? Kan det ikke ligge i hukommelsen på en standard PC og evt. logges til en tekst fil?