Oracle: Vi gør ligesom Apple - og spurter fra IBM

Larry Ellison pralede stort af de resultater, Oracle har opnået ved at købe Sun og smelte hardware og software sammen til hele pakker. Se alle de vigtigste nyheder fra ugens Oracle-konference.

Det virker bare bedre, når man fra starten integrerer software og hardware. Dette budskab har Oracle sat alt ind for at banke ind i hovedet på resten af verden, efter at firmaet købte Sun og fik en masse 'jern' ind.

Og da Oracle-topchef natten til torsdag stod på scenen for at opsummere den Openworld-konference, Oracle holdt i løbet af ugen i San Francisco, blev pointen slået fast med 5,25-tommer søm. Direktøren lagde ud med den oplagte Apple-sammenligning.

»Min bedste ven, Steve Jobs, har i lang tid vidst, at det fungerer meget bedre, når man udvikler hardware og software til at virke sammen. Det er på den måde mange andre produkter fungerer. For eksempel biler. De er fyldt med software, uanset om det er en Toyata Prius, eller min foretrukne pendlerbil - Bugatti,« sagde Larry Ellison.

Resultatet af Oracles opkøb af Sun, som officielt først skete i januar 2010, var allerede tydelige, mente han.

Server og storage

Mulighederne for at sætte turbo på, når man kontrollerer hele stakken, havde især materialiseret sig i Exalogic-boksen, der rummer et fuldt datacenter i et rackskab, og den nye generation af Exadata, der er en integreret storage-løsning.

»De er usammenligneligt hurtige,« sagde direktøren og trak alligevel de 10.000 tilhørere igennem en lang række slides med sammenligninger med hardware fra konkurrenterne.

Læs også Oracles nye monster: Sky-i-en-boks med 360 kerner og 2,8 terabyte DRAM

For eksempel kan den nye Exadata-boks gemme 50 terabyte data i Flash-hukommelse, ved at komprimere dataene med en faktor ti, hvilket konkurrenterne efter sigende ikke kunne hamle op med.

»Det er langt den hurtigste OLTP-databasemaskine, der nogensinde er bygget. Og konservativt sat er båndbredden 50 gange større end et EMC diskrack. Det er et bevis på, hvad du kan opnå, når du integrerer hardware og software,« lød det fra scenen.

Nyt er også, at alle data, der bliver gemt, bliver krypteret på vejen i hardwaren.

»Hele databasen er fuldstændigt krypteret, hele tiden. Så hvis du mister et backup-bånd ? who cares?« sagde Larry Ellison.

Sparc og Solaris
Undervejs på Openworld blev en ny generation af Sparc-processoren præsenteret, med navnet T3, og Larry Ellison lovede, at der vil komme mange nye generationer efter denne.

»Vi har mange mål for Sparc. Vi vil gøre det til den processor med mest computerkraft i forhold til energiforbrug,« sagde han.

Læs også Oracle holder liv i SPARC: Her er T3 med 16 kerner på samme chip

Styresystemet Solaris, der er det mest udbredte Unix-system, blev desuden lanceret i ny version, nummer 11,

MySQL

Den voldsomt populære open source-database MySQL var også på programmet, da Larry Ellison summede ugens vigtigste Oracle-begivenheder op.

»Jeg ved, at der var bekymring over, hvad vi ville gøre med MySQL, da vi købte Sun. Men hvorfor skulle vi aflive det? Vi vil gøre det bedre, så vi kan tjene nogle penge på det, nu da vi har brugt en masse penge på at købe det,« sagde direktøren.

Læs også Oracle: Vi bruger flere penge på MySQL end Sun gjorde
http://www.version2.dk/artikel/16259-oracle-vi-bruger-flere-penge-paa-mysql-end-sun-gjorde

Java

Selvom fremtiden for Java også har rigtig mange udvikleres opmærksomhed, fik sproget ikke mange ord med på vejen i Larrys Ellisons gennemgang ? men Java havde da også tidligere fået en hel keynote for sig selv.

Her fremhævede topchefen de nye grafiske muligheder, der er på vej med JavaFX. 2D-grafik kommer snart, og 3D-grafik lige efter, sagde han.

Læs også[http://www.version2.dk/artikel/16279-fremtiden-for-java-integration-med-html5-og-open-source-javafx]( Fremtiden for Java: Integration med HTML5 og open source JavaFX

Læs ogsåSnydt igen: Java får alligevel ikke closures med havelåger

Fusion: Nyt ERP-system kodet i Java
Det meste af tiden valgte Larry Ellison dog at tale om den nye ERP-suite Fusion Applications, der på lang sigt er afløseren for den håndfuld forskellige ERP-systemer, Oracle nu har i hus. Fusion-suiten har været på vej i over fem år, og lanceringen har været udskudt gang på gang.

En stor del af grunden var, ifølge topchefen, at man først skulle udvikle Oracles Java-baserede Fusion middleware til et niveau, hvor det var muligt at bygge hele Fusion-pakken kun med disse værktøjer.

»Ingen har nogensinde bygget et fuldt ERP-system i industri-standard middleware,« pralede Larry Ellison.

Også muligheden for at flytte systemet rundt fra traditionel drift til Oracles sky var han stolt af.

»Ingen har nogensinde tilbudt det samme produkt både som software as a service, og til at køre hos virksomheden. Man kan fortryde og skifte frem og tilbage uden problemer. Vi tror, at mange vil starte med SaaS-udgaven og så flytte det ind i virksomheden senere,« sagde han.

Fusion er dog ikke helt klar endnu. Den brede lancering kommer i første kvartal af 2011, men selv da foretrækker Oracle at starte i det små og nøjes med et begrænset antal pilot-kunder.

Læs ogsåERP-pakken Fusion (næsten) klar efter 5 års udvikling

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Casper Bang

Det er rigtigt at "cloud" er noget overloaded efterhånden. Men oprindeligt stod det for skalérbar on-demand infrastruktur der er fysisk afkoblet via Internettet. Altså, i alt fald IKKE rack-skabe i et datacenter med lysleder imellem dem.

Det virker som om Larry er gået i krig imod cloud, og ønsker at udvande konceptet endnu mere. Men det er jo så også i hans interesse at få folk til at købe sine mainframes, frem for Google's model med billige redundante noder spredt rundt overalt i verden.

 • 0
 • 0
Martin Bøgelund

Casper Bang:

Heh det viser bare at Larry overhoveder ikke har forstået hvad skyen handler om, når han forsøger at re-brande en moderne mainframe som Exadata, som "cloud in a box".

Larry har faktisk fat i noget.

"Cloud" er i bund og grund ikke meget andet end mainframe tankegangen, iblandet internet, WWW og et virtualiseringslag.

Men prøv at svare på Davids udfordring - hvis du pinder "cloud" ud, punkt for punkt, tror jeg du vil opdage at "the network is the computer" i cloud-versionen, bare er "the network is the mainframe".

 • 0
 • 0
Casper Bang

@Martin: Det er rigtigt at med virtualisering i serverrum, nærmer de 2 ting sig hinanden. Men jeg vil stadig ikke sætte lighedstegn, faktum er at:

1) Larry har aldrig brudt sig om cloud fordi tankegangen er direkte ødelæggende for hans hardware/software kerneprodukter. Hvis du har prøvet at skulle afregne licensomkostninger pr. kerne med Oracle, så ved du hvad jeg taler om.

2) Cloud er stateless mesh infrastruktur hvor man kommer CAP (Consistency, Availability and Partitioning) i møde, a la hvad der ligger til grund for Twitter, Facebook, Google etc. Det ligger mile-hvidt fra Oracle's centraliserede og transktionselle tankegang.

 • 0
 • 0
Casper Bang

@Kristian: Det er et marketings-slogan, ligesom Sun's berømte "The network is the computer". Her snakker Larry altså om "diskless desktop computer" dvs. tynde klienter a la Solaris, Citrix mv. Hvad det har med sagen at gøre har jeg svært ved at se - det har blot noget at gøre med at Larry ønsker at sælge de mega-servere der leverer sessionerne til de tynde klienter.

I cloud computing kører man med åbne kort, dvs. er ikke leverandør- eller teknologi-afhængig. Détte vil være noget nær rædselsscenariet for et firma som Oracle der tjener deres $ igennem proproitær hardware og software licenser.

 • 0
 • 0
Anonym

Casper Bang, jeg opsumere lige hvad du har sagt at cloud er, og stiller lige nogle spørgsmål

2) Cloud er stateless mesh infrastruktur hvor man kommer CAP (Consistency, Availability and Partitioning) i møde, a la hvad der ligger til grund for Twitter, Facebook, Google etc. Det ligger mile-hvidt fra Oracle's centraliserede og transktionselle tankegang.

Det går meget godt i tråd med wikipedia defination af cloud computing:
Cloud computing is Internet-based computing, whereby shared resources, software, and information are provided to computers and other devices on demand, like the electricity grid.[1]

Men det kan man jo også med sådan et skab som han omtaler. Der vil vel altid være en øvre grænse så om den øvre grænse afgøres af hvor meget power der er i skabet, eller hvor meget power der er tilrådighed i hele verden vil der vel altid være en grænse.

I cloud computing kører man med åbne kort, dvs. er ikke leverandør- eller teknologi-afhængig. Détte vil være noget nær rædselsscenariet for et firma som Oracle der tjener deres $ igennem proproitær hardware og software licenser.

Dette nævner wikipedia intet om.

Dog må jeg sige at det sikkert ikke er cloud at han sælger, men hvad er cloud? Det er blevet så udvandet det begreb at det er svært at sætte fingeren på hvad det er. Sådan et firma sælger noget som brugeren enten har adgang til via nettet, eller noget virtualisering bliver der klisteret cloud på og det sælger.

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing

 • 0
 • 0
Kristian Larsen

Cloud er "bare" adgang til en service via et netværk hvor man så bill'es efter forbrug i en eller anden form, og adskiller sig derfor på ingen måde fra den gamle MIPS beregningsmodel fra mainframes - tværtimod.

Det nye ved "cloud" er at der er mange flere der kan udbyde sådanne services end der var for mange år siden og at visse teknologier er modnet således at man kan lave flere ting på denne måde.

Din påstand er at der er en verden til forskel på en VDI desktop leveret via internettet fremfor det lokale netværk and I'd like to call bullshit on that.

 • 0
 • 0
Martin Bøgelund

@Casper: Vi er helt enige mht at man ikke kan sætte stringent lighedstegn.

Larrys udsagn vil selvfølgelig blive evalueret på et teknisk plan i et IT-medie som V2. Og det er helt fair.

Larry taler dog - så vidt jeg kan se - til [i]forretningen[/i]. Så når hans salgstale kommer gennem en teknisk funderet IT-vridemaskine, falder den nok lidt fra hinanden.

Der er derfor 2 ting man skal holde sig for øje:
1) Skyen [i]er[/i] afhængig af hardware - du kan ikke sætte dit netværksstik til en stor gang damp på himlen, og så tro du får "cloud computing" :-) Skyen kører på hardware, og Oracle kan derfor muligvis skabe sig et marked ved at sælge løsninger til [i]udbydere[/i] af cloud-løsninger.
2) [i]Aftagere[/i] af cloud-løsninger står også overfor nogle valg - Det offentlige i Danmark kan feks. ikke altid købe sky-tjenester hos firmaer der udelukkende har servere i udlandet - vores personlige data skal jo helst ligge geografisk i DK, så vi har juridisk kontrol med hvad der sker med dem. Det offentlige kunne således godt bygge sin egen sky, med én af Larrys sky-bokse på Sjælland, én i Jylland, og én på Grønland. Evt. suppleret med services fra en ekstern udbyder af clouds. Det er jo ét af hovedpunkterne i en sky - du har fleksibilitet og skalerbarhed. Og derfor har du også fleksibiliteten til selv at skalere en del af skyen ind i dit eget serverrum, og selv hoste en del af den sky du bruger - det er jo netop ikke forbudt i en cloud-løsning.
Så kan et nedbrud hos din leverandør ikke vælte din forretning - du har din egen del af skyen som kan tage over. Nedbrud i din egen del af skyen gør heller ikke noget, for så kan din eksterne leverandør tage over.

Cloud computing som koncept kræver, så vidt jeg kan se, en del redundans og overhead, for at kunne imødegå krav om opskalering rimelig hurtigt. Hvis jeg solgte server-hardware ville jeg være begejstret for det forhold.

 • 0
 • 0
Casper Bang

@Martin: Meget godt indlæg jeg heller ikke kan være uenig med. Min pointe er såmænd bare at "rigtig" cloud computing som f.eks. Google og Amazon pionerer, i dén grad skræmmer en mand som Larry.

I dét øjeblik der bliver brugt billige COTS komponenter, og hardwaren bliver irrelevant, så falder en stor del af hans nuværende forretning stort set fra hinanden. Det er derfor jeg traditionelt forholder mig mistroisk når en stor leverandør som Oracle begynder at omformulere hvad cloud ellers betyder for de fleste.

Vi kan nok hurtigt bliver enige om, at bare fordi man stiller en Exalogic op i kælderen, så er man ikke gået over til cloud computing. ;)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize