Oracle versus Google: Strid om Java i Android skal nu afgøres

Anden retssag mellem de to it-giganter om kopiering af snitfladespecifikationer begyndte i dag.

I dag begynder næste, store runde i retssagen mellom Oracle og Google om anvendelse af Java i Android.

I denne omgang skal en jury afgøre om Googles kopiering af struktur, rækkefølge og organiseringen af 37 snitfladespecifikationer (API'er) til Java er omfattet af det, som i amerikansk lov kaldes for 'fair use', skriver digi.no.

I den oprindelige retssag i 2012, afviste dommer William Alsup, at Google havde krænket Oracles ophavsret, fordi det som Google har kopieret – altså snitfladespecifikationerne – er koncepter, ikke udtryk.

Ankedomstolen U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit in Washington i 2014 nåede dog frem til det modsatte resultat.

Sidste år blev Googles anke til landets højesteret afvist. Det vil sige, at snitfladespecs nu er beskyttet af ophavsret.

Nu afgøres, hvad rimelig brug er

I den oprindelige retssag lykkedes det imidlertid ikke juryen at blive enige i næste spørgsmål, nemlig om der var tale om rimelig brug. Det er hovedårsagen til, at spørgsmålet nu skal genbehandles.

Også denne gang sker dette i U.S. District Court in San Francisco med Alsup som dommer.

Ifølge Infoworld vil retssagen være todelt.

I den første del er det altså spørgsmålet om rimelig brug, som skal behandles.

Får Google medhold, går Oracle tomhændede fra retssagen, som dermed afsluttes.

Får Oracle medhold, starter del to af retsagen, som skal afgøre hvor stor erstatning Google skal give Oracle - fordi selskabet har krænket Oracles ophavsret.

Et ekspertvidne, James Malackowski, er på vegne af Oracle nået frem til, at Android indirekte har givet Google en nettofortjeneste på 8,8 milliarder dollar, gennem øget mængde annoncevisning og søgninger.

Det ønsker Oracle at anvende som udgangspunkt for erstatningskravet. Men i forrige uge kom dommer Alsup med en betænkning, som begrænser, hvad Malackowski kan hævde under retssagen.

Det er forventes, at dommen i denne retssag vil blive anket, i hvert fald af taberen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Carsten Olsen

Så sker det tidligst i 2020, (efter en masse appel sager) og til den tid kan de bare slå Chrome-OS sammen med Android i Chrome-OS. Så er Google fri for latterlige sagsanlæg og undgår samtidig Android-fragmentering, Android-sikkerheds-opdatering-helvede (forårsaget af fabrikanterne).

Der er mange der tror at hvis Android og Chrome OS lægges sammen så kommer resultatet til at hedde Android. Hvorfor ikke Chrome OS ?

  • 0
  • 0
#2 Torben Mogensen Blogger

Hvis Google erkendes skyldige, kan de sikkert argumentere for, at værdien af brug af Java API'en ikke er i nærheden af den fortjeneste, Google har haft på Android, men kun den fordel, det har givet i forhold til, hvis Google udviklede og brugte deres egen API.

Udviklingsomkostningerne kan man sikkert forholdsvist nemt regne på, men fordelen er mere tåget. Her kan Google sammenligne med Apple, som lavede deres egen API, og har haft stor succes. Så Google kan (efter min mening med rette) påstå, at de har vundet meget lidt ved at bruge Javas API i stedet for en egenudviklet ditto.

  • 3
  • 0
#3 Martin Kristiansen

Så Google kan (efter min mening med rette) påstå, at de har vundet meget lidt ved at bruge Javas API i stedet for en egenudviklet ditto.

Ved at bruge Java APIen og ikke kun Java sproget kunne de "hit the ground running" med en meget stor udviklerskare, der allerede var kompentent i det meste af Android; Kun de device-specifikke dele af APIen er nye.

Efter min mening er det kilden til Android's succes.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere