Oracle lugter blod: Vil kræve milliarder af Google for Java i Android

8. juni 2011 kl. 16:4719
Et dokument fra sagen mellem Oracle og Google afslører, at Oracle går efter en enorm erstatning fra Google, som kan overstige Googles indtægter fra Android.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Oracles sagsanlæg mod Google for at bruge patentbeskyttet Java-teknologi i Android kan komme til at gøre rigtig ondt på Google.

Det vurderer Florian Mueller, en kendt modstander af softwarepatenter, efter at have tygget sig igennem de dokumenter, der nu er blevet offentliggjort fra sagen.

På trods af sorte bjælker over de mest spændende tekststykker kan han konkludere, at Oracle vil tage sig rigtig godt betalt i et eventuelt forlig. Oracle føler sig tilsyneladende sikker i sin sag, og vil ikke gå fra søgsmålet med småbeløb fra Google. Ifølge Florian Mueller taler vi om milliarder af dollars.

Nægter Google at indgå et forlig før retssagen, risikerer firmaet, at Oracle kan nedlægge forbud på at Android bruges i sin nuværende form, hvis altså dommerne giver Oracle medhold i anklagen om brud på patentet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En mulig erstatning, hvis Oracle vinder sagen, kan gå hen at blive på hele 150 procent af alt, hvad Google har tjent på Android indtil nu, inklusive indtægter fra søgning og reklamer på mobilplatformen.

Google argumenterer omvendt, at den slags indirekte indtægter fra Android ikke kan være omfattet, men det mener Florian Mueller er et håbløst forsøg fra Googles side.

Men bliver Google tvunget til at betale den erstatning, er det kun fortiden, der er bragt i orden. Skal Google fortsætte med at bruge Android i sin nuværende form, vil firmaet også skulle have en licensaftale med Oracle ? hvis altså Oracle vinder sagen.

Den licensbetaling pr. Android-enhed vil nok blive så dyr for Google, at firmaet må ændre på forretningsmodellen og begynde at opkræve betaling fra producenterne, modsat i dag hvor Android bliver givet væk gratis.

En anden mulighed er, at Google ændrer så meget i Android, at der ikke kan være en smule mistanke tilbage om brugen af Java-kode. Det kan meget vel betyde, at alle applikationer til Android så efterfølgende også skal skrives om, vurderer Florian Mueller.

Status på sagen lige nu er, at Google og Oracle står 'lysår' fra hinanden, og at en eventuel retssag vil kunne begynde om fem måneder.

Stridens kerne er Androids virtuelle maskine Dalvik, for ifølge Oracle er der her blevet brugt direkte kopi af store mængder Java-kode, uden at Google har købt licens til det.

Faktisk var Google i forhandlinger med Sun om en licensaftale, før Sun blev købt af Oracle. Men Google sagde nej til Suns vilkår, hvilket kan vise sig at være den dummeste enkeltstående beslutning i hele Googles 13-årige levetid, skriver Florian Mueller.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger