Oracle-køb ophæver våbenhvile i it-branchen

Oracles køb af Sun Microsystems er et signal om, at skellet mellem softwarefirmaer og hardwarefirmaer er ved at forsvinde.

It-branchen har de sidste mange år været opdelt i to lejre, som specialiserede sig i henholdsvis software og hardware. Men den opdeling er blevet udvisket på det seneste, og softwaregiganten Oracles opkøb af hardwarefirmaet Sun Microsystems er et signal om, at den tid er forbi.

For langt de fleste store it-virksomheder har den primære forretning ligget i én af de to lejre med IBM, som for blot to uger siden trak dets købstilbud på Sun tilbage, som den væsentligste undtagelse.

Softwarefirmaer har været partnere med middlewareleverandører og hardwarefirmaer, men den fredsommelige konstruktion er på vej til at blive lavet om.

»Der har været en våbenhvile. Denne handel trækker grænserne op på ny,« siger analysechef Crawford Del Prete fra analysefirmaet IDC til Forbes.com.

Oracles pludselige position som hardwareleverandør kommer efter eksempelvis Cisco har bevæget sig ind på servermarkedet fra at have været tæt partner med de store serverleverandører, og Hewlett-Packard købte servicevirksomheden EDS.

Oracle-direktør Larry Ellison påpegede i forbindelse med annonceringen af købet, at Oracle nu vil have muligheden for at kunne levere en komplet pakkeløsning. Server, storage, middleware og forretningsapplikationer.

Det kan også placere Oracle i en gunstig position i forhold til at levere cloud computing-tjenester som eksempelvis Platform-as-a-service.

Skyggesiden ved opkøbet kommer formentligt til at kunne mærkes hos Suns medarbejdere. Oracle vil på kort sigt arbejde på at vende Suns skrantende forretning til et stort overskud, og det indebærer med stor sandsynlighed fyringer.

Selvom de to firmaer fremhævede Oracles muligheder for at kunne tilbyde komplette løsninger takket være opkøbet, så er det desuden langt fra givet, at Oracle vil beholde hele Suns hardwareforretning.

Derfor bliver opkøbet mødt med en vis nervøsitet og vemod i Silicon Valley, hvor Sun Microsystems hører hjemme. Og der er delte meninger om, hvorvidt det ville have været bedre, hvis IBM havde købt Sun.

»Kulturelt er IBM og Sun muligvis flere tusinde kilometer fra hinanden, men det virker som om, der er lysår mellem Oracles og Sun virksomhedskulturer,« skriver redaktør Joe Wilcox fra eWeeks Microsoft Watch.

Både Sun og Oracle hører hjemme i Silicon Valley, men Sun har altid været mere kendt for at fokusere på teknologier som dets SPARC-platform og Solaris, mens Oracle det seneste årti har fokuseret benhårdt på forretning og har gennemført flere store opkøb. Oracle har dog også formået at holde konkurrerende produkter i live internt efter opkøbene, og det kan være godt nyt for eksempelvis de mange brugere af MySQL-databasen, som ejes af Sun.

»Folk har forberedt sig på Suns endeligt i så lang tid, at der var opstået en reel frygt for, at selskabet ville ende med at blive splittet op i småbidder. Det her virker som en meget lykkeligere slutning, end hvad der ellers kunne være sket,« siger Silicon Valley-analytiker Paul Saffo til nyhedsbureauet AP.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

I 1970'erne leverede de fleste hardwareleverandører komplette løsninger med hardware og software lavet in-house. Der var en underskov af leverandører af software til andres hardware, men de havde ofte et partnerarrangement med hardwareleverandøren. Så det er ikke noget nyt, at en leverandør leverer komplette systemer. Faktisk var mere af systemerne dengang lavet in-house: De fleste hardwareleverandører lavede deres egne CPU'er, operativsystemer og oversættere. Sun er/var en af de få, der stadig gør/gjorde dette.

Om det er klogt at lave alting selv kan diskuteres. Man er selvfølgelig ikke afhængig af leverandører udefra, men det er dyrt, og man kan ikke så nemt skifte dele af platformen ud.

  • 0
  • 0
#2 Martin Bøgelund

Oracle-direktør Larry Ellison påpegede i forbindelse med annonceringen af købet, at Oracle nu vil have muligheden for at kunne levere en komplet pakkeløsning. Server, storage, middleware og forretningsapplikationer.

Det kan også placere Oracle i en gunstig position i forhold til at levere cloud computing-tjenester som eksempelvis Platform-as-a-service.

Jeg har længe været af den opfattelse at Sun havde et problem, fordi de ikke havde defineret sig selv klart som enten hardware- eller software-leverandør. OK, det virkede måske i 70'erne, men bindingen mellem specifik hardware og specifik software ser jeg som langt løsere i dag. Correct me if I'm wrong...

Man kan jo svært leve af at forære ting væk, så foræringer som OpenSolaris, Java og OpenOffice måtte for Sun være led i en strategi om at det gav et mersalg af hardware. Men når deres hjemmebryggede hardware blev nedtonet til fordel for x86-arkitekturer, ville det jo ikke levne nogen kerneforretning. Ville Sun så springe ud som consulting-firma? Deres bundlinje kaldte jo på en strategisk stillingtagen, kan man sige.

Med XaaS (dvs. PaaS, SaaS, ...) kan man igen lægge et abstraktionslag ind, så hardware og software ikke fremstår som separate objekter der kan udsættes for "Mix'n'Match", og det er lettere at overbevise kunder om at de køber en samlet pakke. Til klækkelig merpris, for nu er komponenterne i løsningen ikke så iøjnefaldende mere.

Med XaaS er de nuværende open source-licenser heller ikke et tema, og det kan derfor give god mening for Oracle at videreføre MySQL og Java som open source projekter.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere