Oracle: Java er vores vigtigste opkøb nogensinde

20. april 2009 kl. 15:0715
Java og Solaris var Suns vigtigste aktiver for Oracle. Det var budskabet fra Oracle-bossen Larry Ellison på et netop afholdt pressemøde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Java er det vigtigste stykke software, som den ellers opkøbnings-glade virksomhed Oracle har erhvervet sig.

Sådan lød meldingen fra Oracles topchef, Larry Ellison, på dagens pressemøde, hvor også Sun Microsystems tidligere chef og bestyrelsesformand Scott Mcnealy deltog, i lighed med Suns nuværende direktør Jonathan Schwartz.

Opkøbet har givet Oracle adgang til Suns til nøgle-teknologier: Java og Solaris, sagde Larry Ellison.

»Java er et af computer-industriens mest kendte varemærker og mest udrullede teknologi, og det er det vigtigste stykke software, som Oracle nogensinde har opkøbt.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opkøbet af Solaris betyder, at Oracle kan bruge platformens storage-teknologi og dermed give firmaet mulighed for at levere integrerede systemer, med en hel software-stak og hardware i et bundt.

Både Scott Mcnealy og Jonathan Schwartz så forudsigeligt nok også positivt på opkøbet. Begge fremhævede Sun og Oracles tidligere partnerskaber, og de ser masser af muligheder i opkøbet.

Oracle nævnte, at firmaet forventede, at opkøbet af Sun ville forrente sig hurtigere end det tidligere opkøb af virksomhederne Peoplesoft og Siebel.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
20. april 2009 kl. 15:39

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad I mener Oracle egentlig har købt. OpenJDK, OpenSolaris, MySQL, ZFS m.fl. er jo under GPL/CDDL, så kildekoden har de ikke købt. Er det community'et? Udviklerne? Retten til at beholde fremtidige forbedringer? Retten til at bestemme licensen?

Hvis de vil gå open-source vejen mener jeg dels de har en udfordring i at få det til at passe med forretningsmodellen for Oracle og Siebel, som vel er så lukkede som de fås, dels en PR-udfordring i at overbevise open-source verden om, at de mener det.

Hvis de vil forsøge at gøre koden minde åben, ser det dystert ud for nogle af de vigtigste open source programmer i dag.

2
20. april 2009 kl. 15:57

Bare fordi noget er open source, betyder det altså ikke at et firma ikke kan eje rettighederne til koden.

For i hvert fald MySQL, som du nævner, gælder det, at det er dual-licensed - Sun ejer rettighederne til koden, her under rettigheden til at tilbyde den under en open source licens.

8
20. april 2009 kl. 20:22

For i hvert fald MySQL, som du nævner, gælder det, at det er dual-licensed - Sun ejer rettighederne til koden, her under rettigheden til at tilbyde den under en open source licens.

Sun har gennem tiden fået kritik for den contributer politik... Der også omfatter OpenOffice... Jeg kunne forestille mig at det samme også var tilfældet for Solaris og VirtualBox, men jeg ved det ikke...

Det sagt kan de selvfølgelig ikke trække GPL, CDDL etc. licenser tilbage, men de kan stoppe med at frigive under disse licenser og arbejde closed source... Jeg tvivler dog på at dette bliver aktuelt...

3
20. april 2009 kl. 16:20

Larry Ellison har tidligere lavet tiltag for at bryde Microsofts dominans (blandt andet lancerede han i 90'erne computere beregnet til at køre netapplikationer, hvilket dog floppede, da nettet ikke var klar til det, se evt. http://en.wikipedia.org/wiki/Network_computer).

Ved at købe Java, har Oracle nu en platform, der ligner Microsofts .NET platform. Så det skulle ikke undre mig, om Oracle videreudvikler platformen til at være en egentlig konkurrent.

10
20. april 2009 kl. 23:54

Sjov tanke: At Java kunne udvikle sig til en konkurrent til .NET-platformen.

Så vidt jeg ved er Java væsentlig mere udbredt end .NET.

12
21. april 2009 kl. 09:04

Sjov tanke: At Java kunne udvikle sig til en konkurrent til .NET-platformen.</p>
<p>Så vidt jeg ved er Java væsentlig mere udbredt end .NET.

Jo, men Java/JVM mangler mange faciliteter, der findes i .NET. Fokus i Java har primært været klientprogrammer, mens .NET primært har været serverprogrammer (begge kan også det andet, men fokus har været anderledes). Hos Oracle vil Java/JVM nok få mere serverfokus end før.

15
7. maj 2009 kl. 22:59

Torben: Du har lidt og læse op på mht. Java vs .NET.

Java er netop god på server-siden (Java EE), specielt fordi den kan køre på mange forskellige operativ systemer. Her kommer .NET til kort, idet den kun kan køre på "Windows kompatible" systemer (ser her bort fra Mono), og derfor primært bruges til netop klient-programmer.

Hvad er det for faciliteter du mangler i Java som du finder i .NET? Jeg mener igen det er omvendt her. Desuden er det nemt at finde kode og biblioteker til Java - endda typisk gratis og nogle gange også open source.

Java kunne dog godt lære noget af .NET når det kommer til sproget C#, som jeg mener er klart bedre end sproget Java. Og så er det væsentlig nemmere at lave brugergrænseflader i .NET, og som tilmed ser væsentligt bedre ud end i Java, hvis Swing/AWT er blevet brugt.

14
21. april 2009 kl. 16:06

Har du hørt om JEE? Ellers bør du nok kigge lidt den vej :-)

Vil nok sige at netop på serverside er JEE meget langt foran, hvad der findes i .NET.

Hvorimod værktøjerne i .NET til at bygge web apps og gui'er ser rigig fede ud.

13
21. april 2009 kl. 15:37

Fokus i Java har primært været klientprogrammer, mens .NET primært har været serverprogrammer

Ehhh..... min erfaring er lige omvendt.

11
21. april 2009 kl. 01:34

Det ender sikkert op med at Java ikke længer virket på andet en Windows 32 bit.

Oracle Hvad med at i først får jeres software til at virke på andet end Windows 32bit? Til dem som ikke ved det snakker jeg om bl.a Jinitiator

6
20. april 2009 kl. 19:51

Som jeg har forstået det, var Sun 100 år om at gøre Java fuldstændig åben, fordi de var bange for, at nogen ville branche Java og enten udvande Java-brandet med en underskov af mere eller mindre kompatible variationer, eller i værste fald kreere en mere populær udgave af Java og dermed fratage Sun kontrollen over Java.

Hvad sker der, hvis folk ser sig sure på Oracle eller den retning udviklingen af softwaren tager, og vælger en anden distribution af Java i stedet? Hvad står Oracle så med? Vi har allerede set et mindre mytteri hos MySQL, hvor det pludselig ikke længere er soleklart, hvad M'et i LAMP skal stå for.

4
20. april 2009 kl. 18:32

Larry Ellison har tidligere lavet tiltag for at bryde Microsofts dominans (blandt andet lancerede han i 90'erne computere beregnet til at køre netapplikationer, hvilket dog floppede,

Det var faktisk langt fra noget flop, projektet blev kun stoppet fordi Sun mere eller mindre nedlagde veto imod at Oracle brugte FreeBSD platformen til at afvikle databaseapplikationer på og uden en lavpris databaseplatform faldt økonomien i projektet sammen.

Enkelte særligt begunstigede Oracle kunder har kørt Oracle databaser på FreeBSD i mange år, imod at blive svoret til tavshed derom, ikke mindst performance mæssigt.

Poul-Henning

5
20. april 2009 kl. 19:41

Hvordan er performancen på FreeBSD sammenlignet med Solaris? Jeg er umiddelbart af den opfattelse, at Oracle/Solaris er et rigtig godt match.

7
20. april 2009 kl. 20:19

Hvordan er performancen på FreeBSD sammenlignet med Solaris?

Der er lang tid siden jeg har set benchmarks, men de sidste tal jeg så gjorde Suns hardware priser helt latterlige.

Poul-Henning