Oracle dropper Openoffice: Kunne ikke tjene penge på det

Kontorpakken Openoffice vil ikke længere blive solgt af Oracle. Det kan ikke betale sig, efter at alle andre involverede flygtede fra Oracle og satte gang i Libreoffice i stedet.

Først satte Oracle sig på hårdt på projektet og gjorde sig uvenner med hele open source-miljøet omkring Openoffice. Nu må firmaet opgive kontorpakken, efter at alle de frivillige kræfter og en række store firmaer holdt flyttedag og valgte at fortsætte med Libreoffice i stedet.

Oracle har meldt ud, at firmaet nu stopper den kommercielle udvikling af Openoffice, som gennem tiden både har eksisteret i en betalingsversion ? der tidligere hed Staroffice ? og som en gratis open source-version, kendt som OpenOffice.org.

Men det er småt med detaljer i meldingen. For eksempel fremgår det ikke, om Oracle også dropper den nye sky-version af Openoffice, Cloud Office, som blev lanceret december 2010. Det skriver Ars Technica.

På Oracles hjemmeside er links til Cloud Office holdt op med at virke, hvilket tyder på, at også denne nyskabelse, der har sin egen kodebase, vil blive droppet.

Oracle overtog Openoffice-projektet efter opkøbet af Sun. Men de gnidninger og klager over lederskabet, der måtte være under Suns kommando blev hurtigt småting i forhold til, hvor hvordan utilfredsheden blomstrede i open source-miljøet over Oracles håndtering af Openoffice.

Bundlinjen hos Oracle kom altid i første række, så ændringer af Openoffice, der ikke passede ind i Oracles planer, blev stemt ned af Oracles repræsentanter, som havde flertal, har den danske talsmand for Openoffice, Leif Lodahl, tidligere fortalt. Han kunne pludseligt heller ikke få noget at vide om, hvornår næste version af kontorpakken blev givet fri.

Læs også: Libreoffice-talsmand: Derfor måtte vi væk fra Oracle

Derfor valgte open source-miljøet omkring Openoffice at sige farvel til Oracle og starte på ny med den uafhængige organisation The Document Foundation og kontorpakken Libreoffice.

Siden flyttede store virksomheder som Red Hat og Google med over til Libreoffice, og Oracle sad derfor tilbage alene med Openoffice, med faren for, at Openoffice blev irrelevant og en klods om benet for firmaet.

Da The Document Foundation blev stiftet, blev Oracle opfordret til at flytte Openoffice-projektet og -varemærket over til denne nye leverandør-uafhængige platform. Men firmaet sagde nej og pressede oven i købet folk, der engagerede sig i The Document Foundation, til at træde tilbage fra poster i Openoffice.org.

Læs også: Oracle smider LibreOffice-folk ud af den hårde kerne i OpenOffice.org

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (30)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Brian Jacobsen

Forløbet er et godt eksempel på hvorfor Open Source modellen er så stærk.

Havde OpenOffice været Closed Source, kunne Oracle nårsomhelst have enten skruet prisen op eller helt lukket projektet til stor skade for de kunder/brugere, der har brugt resurser på at integrere programmet i deres virksomhed.

Fordi det er Open Source lever programmet videre og kunder/brugere kan - stort set - fortsætte ufortrødent.

Da firmaer og projekter bliver solgt og overtaget hver dag, giver Open Source modellen en større sikkerhed for brugerne.

 • 0
 • 0
#4 Lasse Reinholt

Det store ryk skete først efter at det blev open source...

Det ser da ikke ud til at have været et afgørende ryk. Ifølge http://people.gnome.org/~michael/images/2008-09-29-active-both.png så var vel ca. 75% af udviklerne været fra SUN siden 2001.

I dag er der så kun toppen af de gule søjler i statistikken tilbage? Eller er der kommet nye til? (den er godt nok fra sept 2008).

 • 0
 • 0
#10 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det kan være dette er begyndelsen på at Oracle dropper alle de produkter de har overtaget som de ikke kan finde ud af at tjene penge på eller vedligeholde:

OpenSolaris (OpenIndiana) OpenOffice (LibreOffice) MySQL (MariaDB) Hudson (Jenkins) Java (?) ...

OpenOffice er så det første hvor Oracle dumper helt ud af udviklingen, men mon ikke flere følger med. I hvert fald er det synd og skam, da flere af produkterne er glimrende produkter og som var godt i gang med at levere virkelig brugbar teknologi til løsning af konkrete problemer.

Oracle var vel interesseret i Sun hardware, så software siden smides sikkert langsomt men sikkert ud? Har Oracle ikke forstået Open Source, eller har de forstået det rigtigt godt, det er jeg i tvivl om?

 • 0
 • 0
#11 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Nicolaj,

Har Oracle ikke forstået Open Source

Hvis man ikke kan retfærdiggøre de resourcer man kaster efter et projekt, så er det eneste rigtige da at stoppe med at spilde resourcer på det.

Jeg gad i øvrigt vide, hvad de vil gøre med deres engagement i OASIS og ISO i relation til fremtidig udvikling af ODF.

 • 0
 • 0
#12 Nikolaj Brinch Jørgensen

Hvis man ikke kan retfærdiggøre de resourcer man kaster efter et projekt, så er det eneste rigtige da at stoppe med at spilde resourcer på det.

Korrekt! Jeg undrer mig bare over at Oracle rager uklar med alle disse Open Source udviklere (læs også OpenIndiana historien).

Jeg gad i øvrigt vide, hvad de vil gøre med deres engagement i OASIS og ISO i relation til fremtidig udvikling af ODF.

Det er et godt spørgsmål, men mon ikke der er nok fanatiske tilhængere heraf som kan kæmpe videre :-)

 • 0
 • 0
#13 Michael Peters

Det er bemærkelsesværdigt at Oracle dropper Openoffice, når de har fået findrene i de ting de gerne vil have.

Jeg synes endnu en gang man ser en af de helt store virksomheder være helt ligeglade med hvad der er gået forud. De må skaffe sig mange fjender.

 • 0
 • 0
#15 Nikolaj Brinch Jørgensen

@Christian Jeg kan ikke helt forstå hvad du mener med dit link?

At Oracle er i gang med at lave sig fjender er vel evident. Dem som de ikke selv dropper, de løber selv. Lige fra projekter til medarbejdere. Jeff B. som var manden bag ZFS er løbet, ligesom alle de vigtige Solaris udviklere, Java techies osv. Derudover bliver de tidligere Sun projekter udviklet ekstern forkede nu, af dem som før var partnere (Nexenta m.fl.). Det er sørgeligt men ikke desto mindre realiteten.

 • 0
 • 0
#20 Jakob Damkjær

At der ikke er enighed om at det er lidt et nåja issue eftersom libre office er her.

Wow et firma der lukker en produktlinje de ikke mener eller tror de kan tjene penge på... shocking!!!!!

Hvorfor var det nu lige at Sun blev købt... det skulle vel ikke ha noget at gøre med at de havde lidt indtjeningsvanskeligheder ?

Sørme et held at IBM laver deres Symphony og Liber Office laver deres ting.

Det jeg aldrig så meningen med var hvorfor købte Sun en officepakke udvikler (Staroffice GMBH). Men det var vel dengang hvor sun prøvede at slå microsoft i office land med alle de der thin clients og havde brug for en office pakke.

Wow that went well ;)

RIP Open Office - længe leve open offices arvtagere, nogen ide i at tale mere om det ?

/J

PS! hvis openoffice havde været closed source så ville det kun ha fået den udbredelse som Staroffice havde dvs. nada. Det har aldrig været en office pakke der har kunne konkurere i en verden hvor det kostede penge...

 • 0
 • 0
#21 Nikolaj Brinch Jørgensen

PS! hvis openoffice havde været closed source så ville det kun ha fået den udbredelse som Staroffice havde dvs. nada. Det har aldrig været en office pakke der har kunne konkurere i en verden hvor det kostede penge...

Det er så rart når nogen bare er så vise, og bare ved hvad der er rigtigt og forkert.

Altså IBM Lotus Symphony som er baseret på OpenOffice, ligesom StarOffice, har vel en ok udbredelse (større end StarOffice), så er dit påstulat korrekt?

 • 0
 • 0
#22 Lars Tørnes Hansen

Det er er måske lidt off-topic:

Jeg mener at kunne huske noget med at PHK nævne noget Oracle, Java og en grønthøster, som ikke er startet endnu. Det skulle - så vidt jeg lige husker det - gå ud på at Oracle kan skrabe en bunke penge sammen på at der er en del der har brug for Java/JRE.

Jeg synes at det var et interessant blog eller indlæg til en blog, men jeg kan selvfølgelig ikke finde det.

Nogen der har det link?

 • 0
 • 0
#23 Peter Larsen

Hvis man er afhængig af edb i en stor organisation er den slags ikke noget der beroliger it-chefer. For mig viser det at f.eks. MS-Office er en mere sikker og stabil platform. Skal vi nu også skifte MySQL ud med andet? Det er jo ikke til at holde ud at tænke på. Gad vide om LibreOffice fungerer helt som OpenOffice og hvad med dokumentformaterne er de 100% ens?

 • 0
 • 0
#24 Nikolaj Brinch Jørgensen

Hvis man er afhængig af edb i en stor organisation er den slags ikke noget der beroliger it-chefer. For mig viser det at f.eks. MS-Office er en mere sikker og stabil platform. Skal vi nu også skifte MySQL ud med andet? Det er jo ikke til at holde ud at tænke på. Gad vide om LibreOffice fungerer helt som OpenOffice og hvad med dokumentformaterne er de 100% ens?

Nej det viser det modsatte. At Oracle dropper det, og det stadig bliver videreudviklet viser jo netop, at det er sikkert. Hvis Microsoft går konkurs, eller vælger at droppe Office (det gør de ikke), eller lave en ny release hvor f.eks. Excel ikke er kompatibel. Så kan de gøre det, og hvor er du så henne som forbruger? Problemet er, at du så er i lommen på denne ene producent, og han kan gøre med dig som han vil (altså også prismæssigt). Hvis du ikke kan lide StarOffice fra Oracle, så kan du bruge et af alternativerne fra en anden Leverandør (LibreOffice, IBM, NeoOffice osv.). Desuden har du med LibreOffice valget mellem flere operativsystemer, så du heller ikke her er bundet til en leverandør (2, da OS X også kan afvikle en næsten kompatibel version af MS-Office). Dokumentformaterne er ODF spec. så de er ens. Hvad der ikke er ens er MS-Office dokumentformaterne, specielt ikke på tværs af platforme (Windows/Mac) eller version af Office.

Tilsidst så vil jeg lige minde dig om, at MySQL er Open Source - er den usikker/ustabil? Der findes også et alternativ, skulle Oracle om nogle år droppe denne: MariaDB.

Open Source er sikkert som langsigtet investing, da man altid kan være sikker på vedligeholdelse. Man kan jo selv gøre det, skulle alt andet fejle.

 • 0
 • 0
#25 Rasmus Lundsgaard

Stabil platform?? Hvordan var det nu med skiftet til docx fra doc - det er jo bare helt smertefrit? Sådan har jeg ihvertfald ikke oplevet og har en del kolleger der skiftede tilbage til Office 2003 efter IT gruppen havde auto opdateret alle over en nat til Office 2007... Derudover har jeg oplevet en del ballade med equations i gamle doc formater når jeg åbnede dem i de nyere office, og endnu værre den anden vej. Equations lavet i nyere office, er et u-editerbart billede i office 2003 :(

Jeg vil ikke pege fingre hverken den ene eller den anden vej, men bare nævne at et skifte imellem større version numre og særligt interne dokument formater stort set er garanti for mindre og større problemer.

 • 0
 • 0
#27 Morten Jensen

Den lokale regering hvor jeg arbejder, skrev hele deres parkerings boede system i VBA for MS Office 2000. Det fungerer lidt kluntet, men det fungerer. Nu sidder der saa en dame i et hjoerne og hamrer loes paa en gammel sur PC, fordi de ikke kan opgradere, da VBA ikke bare kan flyttes over paa en ny version, og fordi andre applikationer skal bruge en nyere version af MS Office.

De kommer til at miste indtaegter fra op til 8.000 boeder fordi de stolede paa Microsoft, og det sikre valg...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere