Oracle-chef: Tiden løber fra altmulig-processoren

12. december 2014 kl. 10:4110
Oracles nye Sparc M7-processor får funktioner, der er beregnet til at få Oracle Database til at arbejde hurtigere, og den slags specialisering er vejen frem, mener Oracles John Fowler.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det har været ekstremt dyrt at udvikle nye processorer, og det har været én af grundene til, at de mest succesfulde processorer har været eksempelvis Intels x86-serie, som kan bruges til hvad som helst. Men i fremtiden vil specialiserede processorer spille en større rolle, vurderer it-giganten Oracle, som med overtagelsen af Sun Microsystems også blev chipproducent.

»Jeg tror, altmulig-processoren bliver mindre interessant over tid,« siger John Fowler, chef for Oracles hardwareudvikling, til Version2.

Han peger på udviklingen inden for smartphones, hvor processorerne i højere grad bliver tilpasset til enhederne og de applikationer, der skal køre på dem.

Det ses eksempelvis hos Apple, som tilpasser processorer baseret på ARM-arkitekturen til hver ny generation af iPhone og iPad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En tilsvarende udvikling er undervejs i datacentret, hvor eksempelvis HP med Moonshot-projektet har åbnet for servere baseret på processorer, der er optimeret til bestemte applikationer.

Det er også den vej, Oracle går med den nye Sparc M7-processor, som lanceres i 2015. Den bliver ikke en processor, som skal konkurrere med Intels processorer om at kunne anvendes til alle formål, men skal derimod sidde i Oracle egen hardware og være optimeret til Oracles egne applikationer.

M7 vil således have dedikerede kredsløb til at håndtere visse SQL-kald direkte i processoren i forbindelse med eksempelvis in-memory-funktioner i Oracle Database.

»Det giver en helt ekstraordinær ydelse med op til 10 gange hurtigere transaktioner end i dag, og det gør samtidig maskinen mere effektiv, når det gælder om at køre Oracle Database, så kunderne sparer penge, fordi de kan køre på et mindre system,« siger John Fowler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oracle er de seneste år gået over til at sælge samlede hardwaresystemer, som er designet specifikt til Oracles software. Der er ikke tale om systemer i den billige ende af skalaen for et datacenter, men målgruppen har hovedsageligt været de Oracle-kunder, som havde særlige behov i forhold til ydelsen.

Tilsvarende er processorudviklingen beregnet til netop disse systemer, og i modsætning til eksempelvis Intel har Oracle ikke sine egne chipfabrikker, men får produceret sine processorer hos TSMC.

Specialiseringen til Oracles portefølje indebærer også funktioner til at forbedre afviklingen af Java på processoren samt komprimering i forbindelse med in-memory-databaser.

Acceleratorfunktionerne til Oracle Database er understøttet af Oracle Database 12c, men vil i princippet også kunne udnyttes af lignende databaser, om end det ikke vil komme fra Oracles hånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Lige nu er den eneste implementering i Oracle Database, men vi vil åbne for, at andre også kan udnytte det, men det vil nok være meget få udviklere, der vil gøre brug af det,« siger John Fowler.

For Oracle har fordelen været, at selskabet har kunnet sætte softwarefolk sammen med chipfolk i designprocessen, om end det stadig ikke har været en let opgave at udvikle processorelementer, der fungerer med specifik software.

»Det kræver en forståelse for finjusteringerne af databasen for at finde frem til de funktioner, der kan drage fordel af processorforbedringer. Vi eksperimenterede med rigtig mange idéer og smed mange væk,« forklarer John Fowler.

Specialiseringen forudsætter blandt andet, at der er tale om funktioner, der gentages så hyppigt, at det giver mening at ofre plads på processoren til de specialiserede dele. Det gælder også for M7, som dog må siges at være en temmelig stor processor med 10 milliarder transistorer og 32 kerner.

Sparc M7 får også en række nye sikkerhedsfunktioner, hvor det blandt bliver muligt at forhindre, at en applikation kan skrive til eller læse fra et område i hukommelsen, som ikke er meningen. Det vil ifølge Oracle kunne forhindre misbrug af sårbarheder i stil med Heartbleed, hvor en softwarefejl gjorde det muligt at få serveren til at returnere indholdet af hukommelsen, som lå uden for det område, der var tiltænkt.

Version2 afholder sit årlige Datacenter-event på Hotel Radisson Blu Falconer den 12. marts 2015. Dagen er for dig, der arbejder med storage og servere og har brug for opdateret viden. Infrastruktur og cloudløsninger er hovedsporene. Tilmeld dig før den 12 februar og få rabat. Se programmet og tilmeld dig her.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
14. december 2014 kl. 00:17

Det er godt spin til de folk der er fanget på Oracles platform. Så kan man altid sælge mere og dyrere til dem. Og så får man en skare af fans, der er imponerede over nogle tekniske detaljer som ingen andre kan. Fuldstændig som mainframe. Uagtet at man kan få bogstavelig talt 100 gange så meget for samme pris, hvis man tænker over hvordan man distribuerer systemet på 100 billige servere. Det er synd for dem der er fanget på platformen. Men vejen frem at ikke mere throughput på din Oracle database, du skal tænke i helt andre baner, før dine konkurrenter gør det.

8
15. december 2014 kl. 09:41

Uagtet at man kan få bogstavelig talt 100 gange så meget for samme pris, hvis man tænker over hvordan man distribuerer systemet på 100 billige servere.

Jeg kommer til at tænke på Vitess der bruges af Google på YouTube.

Vitess is a set of servers and tools meant to facilitate scaling of MySQL databases for the web. It's been developed since 2011, and is currently used as a fundamental component of YouTube's MySQL infrastructure, serving thousands of QPS (per server). If you want to find out whether Vitess is a good fit for your project, please read our helicopter overview.

There are a couple of videos from sougou that you can watch: a short intro prepared for Google I/O 2014 and a more detailed presentation from @Scale '14.

https://github.com/youtube/vitess

YouTube video om Vitess: "Scaling YouTube's Backend: The Vitess Trade-offs - @Scale 2014 - Data "http://youtu.be/5yDO-tmIoXY

2
12. december 2014 kl. 19:41

De godtroende idioter som rent faktisk køber skidtet skal jo have noget fanboy-foder for pengene. En historie om at den alt for dyre hardware er tilpasset specielt til den alt for dyre software passer perfekt til det formål.

1
12. december 2014 kl. 13:26

Er det ikke bare Oracle der vender tilbage til roden og implemetere deres nyeste servere efter samme model som man gjorde i 70ernes mini og mainframe computere?

3
12. december 2014 kl. 19:49

Er det ikke bare Oracle der vender tilbage til roden og implemetere deres nyeste servere efter samme model som man gjorde i 70ernes mini og mainframe computere?

Helt op i 80'erne lavede man også meget specialiserede CPU'er til Lisp-maskiner. Det gav oprindeligt mening at lave særlig understøttelse for typetjek og automatisk spildopsamling på CPU-niveau, men efterhånden tillod den øgede salgsvolumen for masse-CPU'er (især SPARC i 80'erne) de almindelige CPU'er at være så meget hurtigere end Lisp-CPU'erne, at det ikke gjorde nogen forskel om man havde hardwareunderstøttelse for Lisp.

Den primære forskel denne gang er nok at Oracle ikke har en lige så specialiseret platform - man kan jo køre hvad man vil på deres SPARCs, Oracle-databasen kører bare ekstra hurtigt - og så at de i forvejen har et indbringende klientel i form af de stakler, der er afhængige af enorme Oracle-installationer.

4
13. december 2014 kl. 14:59

Han peger på udviklingen inden for smartphones, hvor processorerne i højere grad bliver tilpasset til enhederne og de applikationer, der skal køre på dem.

ER det ikke lidt ironisk at man tager smartphones som eksempel når de har SoC chips med stort set alt indbygget? De er da altmuligt-processorer, hvis noget er.

10
15. december 2014 kl. 13:49

ER det ikke lidt ironisk at man tager smartphones som eksempel når de har SoC chips med stort set alt indbygget?
De er da altmuligt-processorer, hvis noget er.

Ja, den forstod jeg heller ikke.

Trenden er da netop imod mere og mere generelle processorer. Applikationsprocessorer til mobile enheder er et fremragende eksempel på dette. GPUer, der altid har haft massiv data-parallel processering bliver mere og mere programmérbare.

Det silicium der blive brugt til disse query-engines kan så ikke bruges til at øge ydelse for alle de andre opgaver en sådan processor måtte have.

Jeg glæder mig til at læse detaljerne om hvad Oracle har puttet i disse engines, der gør det hele værd.

9
15. december 2014 kl. 09:50

ER det ikke lidt ironisk at man tager smartphones som eksempel når de har SoC chips med stort set alt indbygget?
De er da altmuligt-processorer, hvis noget er.

Har mange af dem ikke specialiserede instruktioner til afkodning af specifikke videoformater? Det er da en ret specialiseret opgave, og muligvis ikke voldsomt anderledes end Oracle's design.

Det er selvfølgelig altid et spørgsmål hvornår en instruktion er "specialiseret" - f.eks. findes har x86-processorer særlig understøttelse for håndtering af nul-afsluttede tegnfølger som vi kender dem fra C. Er dette en specialiseret instruktion rettet mod én meget populær anvendelse?

Jeg gad nok vide om Oracle dokumenterer disse nye instruktioner så andre også kan benytte dem.

5
13. december 2014 kl. 17:34

De er da altmuligt-processorer, hvis noget er.

Det skal nok nærmere ses i lyset af at general-purpose er kommet for at blive, men vi kan tilføje ekstra funktionalitet der tilpasser sig det enkelte marked:

  • GPU'er er sindsygt gode til visse talknusningsopgaver for strømforbrug ikke er vigtigt.
  • SOCs i telefoner har ofte dedikeret hardware til videodekodning og telekommunikation. Desuden har de ofte en CPU der kan skifte til en strømbesparende core når enheden ikke anvendes.

Gennemgående er det dog, at instruktionssættet i moderne systemer generelt har en enhed der er general-purpose i den forstand at det kan løse alle opgaver. Og det typisk i en MIMD setting. Prisen for specialtilpasning er nemlig den højere udviklingstid herfor. Og den er væsentligt højere end at skulle håndtere en gængs processor.