Det har været ekstremt dyrt at udvikle nye processorer, og det har været én af grundene til, at de mest succesfulde processorer har været eksempelvis Intels x86-serie, som kan bruges til hvad som helst. Men i fremtiden vil specialiserede processorer spille en større rolle, vurderer it-giganten Oracle, som med overtagelsen af Sun Microsystems også blev chipproducent.
»Jeg tror, altmulig-processoren bliver mindre interessant over tid,« siger John Fowler, chef for Oracles hardwareudvikling, til Version2.
Han peger på udviklingen inden for smartphones, hvor processorerne i højere grad bliver tilpasset til enhederne og de applikationer, der skal køre på dem.
Det ses eksempelvis hos Apple, som tilpasser processorer baseret på ARM-arkitekturen til hver ny generation af iPhone og iPad.
En tilsvarende udvikling er undervejs i datacentret, hvor eksempelvis HP med Moonshot-projektet har åbnet for servere baseret på processorer, der er optimeret til bestemte applikationer.
Det er også den vej, Oracle går med den nye Sparc M7-processor, som lanceres i 2015. Den bliver ikke en processor, som skal konkurrere med Intels processorer om at kunne anvendes til alle formål, men skal derimod sidde i Oracle egen hardware og være optimeret til Oracles egne applikationer.
M7 vil således have dedikerede kredsløb til at håndtere visse SQL-kald direkte i processoren i forbindelse med eksempelvis in-memory-funktioner i Oracle Database.
»Det giver en helt ekstraordinær ydelse med op til 10 gange hurtigere transaktioner end i dag, og det gør samtidig maskinen mere effektiv, når det gælder om at køre Oracle Database, så kunderne sparer penge, fordi de kan køre på et mindre system,« siger John Fowler.
Oracle er de seneste år gået over til at sælge samlede hardwaresystemer, som er designet specifikt til Oracles software. Der er ikke tale om systemer i den billige ende af skalaen for et datacenter, men målgruppen har hovedsageligt været de Oracle-kunder, som havde særlige behov i forhold til ydelsen.
Tilsvarende er processorudviklingen beregnet til netop disse systemer, og i modsætning til eksempelvis Intel har Oracle ikke sine egne chipfabrikker, men får produceret sine processorer hos TSMC.
Specialiseringen til Oracles portefølje indebærer også funktioner til at forbedre afviklingen af Java på processoren samt komprimering i forbindelse med in-memory-databaser.
Acceleratorfunktionerne til Oracle Database er understøttet af Oracle Database 12c, men vil i princippet også kunne udnyttes af lignende databaser, om end det ikke vil komme fra Oracles hånd.
»Lige nu er den eneste implementering i Oracle Database, men vi vil åbne for, at andre også kan udnytte det, men det vil nok være meget få udviklere, der vil gøre brug af det,« siger John Fowler.
For Oracle har fordelen været, at selskabet har kunnet sætte softwarefolk sammen med chipfolk i designprocessen, om end det stadig ikke har været en let opgave at udvikle processorelementer, der fungerer med specifik software.
»Det kræver en forståelse for finjusteringerne af databasen for at finde frem til de funktioner, der kan drage fordel af processorforbedringer. Vi eksperimenterede med rigtig mange idéer og smed mange væk,« forklarer John Fowler.
Specialiseringen forudsætter blandt andet, at der er tale om funktioner, der gentages så hyppigt, at det giver mening at ofre plads på processoren til de specialiserede dele. Det gælder også for M7, som dog må siges at være en temmelig stor processor med 10 milliarder transistorer og 32 kerner.
Sparc M7 får også en række nye sikkerhedsfunktioner, hvor det blandt bliver muligt at forhindre, at en applikation kan skrive til eller læse fra et område i hukommelsen, som ikke er meningen. Det vil ifølge Oracle kunne forhindre misbrug af sårbarheder i stil med Heartbleed, hvor en softwarefejl gjorde det muligt at få serveren til at returnere indholdet af hukommelsen, som lå uden for det område, der var tiltænkt.
Version2 afholder sit årlige Datacenter-event på Hotel Radisson Blu Falconer den 12. marts 2015. Dagen er for dig, der arbejder med storage og servere og har brug for opdateret viden. Infrastruktur og cloudløsninger er hovedsporene. Tilmeld dig før den 12 februar og få rabat. Se programmet og tilmeld dig her.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.