Oprydning efter it-kaos i Skat kan koste 15 milliarder

13. juni 2016 kl. 16:1911
Oprydning efter it-kaos i Skat kan koste 15 milliarder
Illustration: Skatteministeriet.
Skatteministeren vil bede Folketinget om penge til hurtigst muligt at få rettet op på problemerne i Skat. Det kan koste op til 15 milliarder kroner, lyder det fra Statsrevisorernes formand.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skrotningen af gældsindrivelsessystemet EFI har kastet Skat ud i så store problemer, at skatteministeren nu vil forsøge at skaffe opbakning i Folketinget til en redningsplan. Men regningen kan ende på 15 milliarder kroner, vurderer formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen fra SF, ifølge DR.

Skat har været ramt af en række skandaler i milliardklassen, hvor der blandt andet er blevet svindlet med indberetninger af aktieudbytte. Men Skat har også haft store it-problemer, som lige nu udgør de mest presserende problemer.

Der er således problemer med systemet til ejendomsvurdering, og ikke mindst var der det store system til inddrivelse af danskernes gæld til det offentlige, EFI, som kort efter idriftsættelsen endte med at blive skrottet.

EFI var en del af et gigantisk systemmoderniseringsprojekt i Skat, som samtidig skulle bruges til at effektivisere arbejdsgangene og munde ud i besparelser takket være lavere omkostninger. Men ledelsen i Skat gennemførte fyringsrunder og organisationsændringer i Skat, inden systemet var leveret og efterprøvet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man håbede på, at man kunne reducere personalet ved at bruge en masse it-systemer, som ikke har fungeret fra starten af, og det ved man godt, for der er ingen it-systemer, der fungerer fra starten. Man har forsøgt at høste, inden man overhovedet har fået sået, og det ved enhver, der er vokset op i landbruget, at det ikke kan lade sig gøre,« siger Peder Larsen til DR.

Skatteminister Karsten Lauritzen er ifølge DR parat til at bruge et større milliardbeløb på at få Skat tilbage på ret kurs. Skat mangler et it-system, der kan udfylde den opgave, EFI skulle have løst, og det indebærer ansættelse af et større antal medarbejdere til at løse et stort antal opgave manuelt.

»Der er tale om investeringer for et anseligt milliardbeløb, hvis vi skal sikre, at Skat kommer foran problemerne i stedet for konstant at være bag ved dem. I stedet for at lappe skattevæsenet med lidt gaffa her og der, så skal vi bygge fundamentet til et fremtidssikret skattevæsen, og det gør vi altså ved at investere,« siger Karsten Lauritzen til DR.

Skat brugte i alt mere end 600 millioner kroner på EFI, og der er afsat yderligere 100 millioner kroner til en kontrolleret nedlukning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Karsten Lauritzen har tidligere sagt, at der skulle være en midlertidig erstatning for EFI på plads inden udgangen af 2016, og et helt nyt system skal være klar i 2019.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
14. juni 2016 kl. 16:49

... hvad der nu kommer - et nyt EFI?

Det bliver en PIFT - Personlig Inkassator For Told som der står nævnt i bloggen..

..det indebærer ansættelse af et større antal medarbejdere til at løse et stort antal opgave manuelt.

Gad vide hvornår stat og kommuner opgiver de store bang bang systemer.. der enten bliver alt for gamle og utidssvarende [1, 2] og en klods om benet, eller fejler allerede ved idriftsættelse og år efter år kræver håndfodring af konsulenter og specialister samt aldrig bliver funktionelle som specificeret.

Byg dog fleksibelt i mindre skala (max. 2 år fra start til 100% fejlfri drift), sammenbind med veldefinerede grænseflader og udskift efter ændrede behov der med garanti komme.. Den type udvikling er ikke ukendt eller svært, samt utallige personer og virksomheder med seriøs udviklerstab har ekspertisen.

[1] https://da.wikipedia.org/wiki/Polsag[2] Skats gamle kernesystemer + EFI

10
14. juni 2016 kl. 14:32

"Men regningen kan ende på 15 milliarder kroner, vurderer formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen fra SF, ifølge DR."

Hvor kommer det tal mon fra? Det virker som grebet ud af den blå luft. Gad vide om SF'eren i sin stokkonservatisme blot har sammentalt hvor mange medarbejdere Skat har fyret de seneste år, og så får det til at antal "årsværk"?! Det kunne jeg godt forestille mig.

Der er dog ikke brug for flere hænder til manuelle procedurer. Der er brug for simplere lovgivning og nye procedurer.

9
14. juni 2016 kl. 14:24

Skats problem er ikke struktur men politik. Det startede da den tidligere skatteminister Anders Fogh Rasmussen i 1989 afskaffede selskabsligningen. Det åbnede en ladeport for svindel blandt virksomheder, der ikke længere blev kigget efter i sømmene.

Dengang og mange år frem, var der faktisk rigtigt meget styr på virksomheder, hvad de registrerede og indberettede. Betalte man moms for sent endte man hurtigt med en bøde. Det kørte fint i mange år frem, indtil man begyndte at fyre medarbejdere og rykke rundt med de resterende. Tilsidst gik man så i EFI mode og så gik det helt galt.

Som virksomhedsejer gennem mange år, har jeg ikke oplevet 89 og frem som værende et "tag selv bord". Tværtimod.

Det er først indefor de sidste 10 år at skuden virkeligt er vendt og igang med at synke (Den er vist sunket nu ;-) ....)

8
14. juni 2016 kl. 11:15

Grundlæggende problem, er at politiker ikke forstå hvad computer er gode til. (Og måske heller ikke de konsulenter som rådgiver)

Computer er gode til at opbevare data, samt søge i gemte data.

Computer er IKKE gode til process styring - som hele tiden ændre sig (- F. eks finans lov, skatte, dagpenge og social lovgivning, o.s.v.)

Da kommunerne stod for ligning og gælds styring/inddrivelse, var det netop medarbejder som styrede processen, og aftalerne, og it systemerne som havde beløb, og sags status. - Kommer der ændringer fra folketinget, så var alle medarbejder hurtigt informeret, og processen rettede ind. Folk viste hvem de skulle opsøge for at lave aftaler, det var et meget fleksibelt system, med gensidig forståelse.

EFI var utallige gange forudsagt til at mislykkedes, men hvem lytter ?? Ibrugtagning af EFI - hvorfor sætter man et system i drift før en drift test udtrykkeligt har vist at systemet er modent til det ?

Lige nu har vi sundhedsplatformen som har lagt 2 sygehuse ned -

Hvad f. er der galt med politiker og leder som ibrugtager disse umodne it systemer ? skal vi have staten ISO9000 certificere før nogen tager kvalitet alvorligt ?

Jeg ønsker egentligt kun at vi går tilbage til mindre og decentrale systemer, hvor det er medarbejder i staten som styre tingene, kommunikation og forståelse er nemmere mellem mennesker. I øvrigt mangler der arbejdspladser rundt om i landet, jeg synes man skulle droppe denne vanvittige stats optimering og lade kommunerne få ligningen og samfundets drift tilbage. - Det ville være sundt for nærdemokratiet !!

Vi skal ud af EU, så licitations regler ikke tvinger os til at tage inkompetente firmaer til at udvikle disse skandale platforme. Vi lader os drive af økonomi i stedet for kvalitet. (F.eks. IC4 - wow vi sparede penge ved at nedlægge togproducent i Randers (IC3 producenten), og sende opgaven til Italien - De leverede varen !! - Tog som ikke kan køre - men de var billigere !!)

Staten burde uddanne projektledere, som kan styrer disse store projekter, og så stå for udviklings rammerne, og selv ansætte udviklerne, kvalitet folk, og så styre projekterne ordentligt ! Tror sku jeg har ændret holdning til om det er staten eller det private som er bedst. Private tænker kun på at tjene penge, og rage til sig - Staten fungere kun hvis man find idealister, ellers bliver det en sovepude - Men en sovepude kan man ryste - Private som er stukket af med pengene til skatte ly, kan man ikke røre ! Så af de to under, er stats sovepuden sku nok bedst for samfundet !

7
14. juni 2016 kl. 09:43

Der er helt sikkert både IT og ledelses problemer, men det er kun symptomer på en alt for besværlig skatteberegning med komplet uoverskuelige skatteregler. Så længe man fra politisk side ikke vil gøre tingene simple, så alle kan forstå dem, lige så længe vil der være problemer.

Der er ingen alm personer der i dag kan fortælle hvorfor de betaler hvad i skat. Dem der kan læse en forskudsopgørelse og en årsopgørelse kan måske finde nogle tal deri - men hvem kan regne at talene efter for at finde ud af om de nu er korrekte?

Snakker man med folk ved skat, så er de selvfølgelig på et højere niveau end den alm dansker, men de har så mange regler at holde styr på at det her også er de færreste der kan overskue alle reglerne på bare deres eget lille kompetence område.

Det er på den baggrund vi nu gerne vil lave nogle smarte IT systemer der lige skal hjælpe med at holde styr på det hele. Hvem har overblik til at lave et fornuftigt system og ikke mindst til at kontrollere at systemet virker korrekt og at der ikke er huller i systemet selv. Politikkerne burde fjerne 90% af alle skattereglerne og lave en meget mere simpel model.

5
14. juni 2016 kl. 07:32

Skats problem er ikke struktur men politik. Det startede da den tidligere skatteminister Anders Fogh Rasmussen i 1989 afskaffede selskabsligningen. Det åbnede en ladeport for svindel blandt virksomheder, der ikke længere blev kigget efter i sømmene. Det koster nok 10-30 mia. årligt i tabte skatteindtægter, eller over de sidste 27 år 270-810 mia. kr!! Da Venstre i 2001 atter fik regeringsmagten igangsattes en ny ødelæggelsesbølge af Skats formåen til at inddrive skat & moms. Resultatet er en organisation med kun 1/3 andel ansatte ifht. niveauet i 1990'erne. Nye ladeporte blev åbnet for svindel - og de blev brugt hvilket skandalesagerne de seneste 15 år vidner om. Men det grundlæggende problem er de skiftende Venstregeringer der har demonteret det skattevæsen der sikrede en retfærdig finansiering af velfærdsstaten.

4
13. juni 2016 kl. 18:41

Kan nogen med fornuft forklare mig hvorfor Jesper Rønnow ikke er opsagt? Han har da om nogen et kæmpe ansvar...

Jeg er faktisk rystet i min grundvold.

3
13. juni 2016 kl. 18:30

Der trænger vist til grundig oprydning af skattelovgivningen først - inden der kastes folk eller it-sovs efter det....

Løsningen er at afskaffe de unfair boligvurderinger og gå over til svensk (og masse af andre landes model) med skat af evt. provenue af salg.

Løsningen på bemandingen er at rundbarbere sær-fradrag og sær-tilskud, osv. - og frigøre bemanding til at håndtere en flad skat med et massivt bundfradrag.

Der findes dog kun LA som vil gøre noget ved skatten i det danske politiske billede - resten vil fastholde en høj skat og fradrag/tilskuds struktur - og alt magt til politikerne....

2
13. juni 2016 kl. 17:26

Man har forsøgt at høste, inden man overhovedet har fået sået.

Er det ikke mere retvisende at kalde dette for ledelses-kaos? Hvordan ser det iøvrigt ud med ændringsfrekvensen for skattelovgivning i de sidste 10 år, og er det blevet lettere eller sværere at automatisere arbejdet i SKAT?

1
13. juni 2016 kl. 16:45

... hvad der nu kommer - et nyt EFI?