Oprørsk embedsmand kræver open source

Kontorchef i Region Midtjylland går på barrikaderne for at få åbne standarder i det offentlige.

Kontorchef Steffen Ørnemark fra Region Midtjyllands it-afdeling med 230 ansatte gik i tv-programmet Deadline torsdag med i krigen om fremtidens dokumentstandarder med et opråb om at droppe Microsoft i det offentlige og vælge den såkaldte ODF-standard.

Den 1. januar 2008 bør det offentlige sige stop for brug af Microsoft-dokumenter, vælge åbne standarder og for eksempel gå over til Open Office, når det gælder dokumenter, lød opfordringen fra Steffen Ørnemark.

Han gav også sit besyv med i den igangværende debat om fremtidens dokumentstandarder. Her afviste han både Microsofts OpenXML-standard og det nylige udspil fra IT- og Telestyrelsen om at få to parallelle standarder ? henholdsvis ODF fra standardorganisationen Oasis og OpenXML, der er blåstemplet af ECMA.

Det er at forplumre debatten. Vi har en åben standard, ODF, som alle kan bruge, og den er nødvendig at bruge for ikke at forblive i den lukkede verden, sagde Steffen Ørnemark.

Han henviste i sin argumentation til nødvendigheden af, at stat, regioner og kommuner ved hjælp af åbne standarder frit kan udveksle dokumenter med hinanden - uden at skulle betale nogen for det gennem køb af licenser.

Vælger selv open source
En del af baggrunden for embedsmandens tv-optræden er, at Region Midtjylland, der med 1,2 millioner indbyggere er landets næststørste, har valgt Microsoft over en bred kam i sin it-strategi ? herunder eksempelvis droppet Lotus Notes. Samt at it-økonomien ? både her og generelt i kommuner og regioner ? er under hårdt pres som følge af de store omkostninger i forbindelse med strukturreformen. På den baggrund gør det ekstra ondt at bruge penge på softwarelicenser.

En undtagelse i Region Midtjylland er dog i valget af et ESDH-system til elektronisk sags- og dokumenthåndtering. Her har man valgt systemet SBSYS, der er såkaldt 'clubware', udviklet i det gamle Ringkjøbing Amt med det århusianske udviklingshus Ditmers mellemkomst. Det er ejet af en brugerklub, og målet er at få det registreret som et open source-system.

Fremtiden er et netværkssamfund med åbne standarder. Det er forbeholdt et netværk af udviklere frem for Microsoft. Ja, Microsoft må gerne være med, de kan bare åbne deres standarder, sagde Steffen Ørnemark.

Han blev mødt med kritiske spørgsmål af Deadlines studievært Martin Breum, der blandt andet stillede spørgsmålstegn ved omfanget af besparelserne ved at gå over til open source-produkter.

Og hvad standarder angik henviste han til Microsofts argumenter blandt andet om nødvendigheden af at have en standard, der som OpenXML også holder, når man skal åbne ældre versioner af Microsoft Office.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Hvis man vil have troværdighed om åbne standarder, så må man droppe ideologien ved at undgå at koble semantisk åben standardisering af hensyn til interoperabilititet og innovation etc. med spørgsmålet om open source.

Kommercielle produkter er præcis lige så afhængig af åbne dynamiske standarder som open source. Open source er ikke oraklet for innovation, hvis det sker efter modeller, der blokerer for markedsmekanismerne.

 • 0
 • 0
#3 Kristian Larsen

Det giver da kun mening med én standard. Og den standard må vel være den mest udbredte ift. konkurrence og brug og standardisering og det er på alle 3 punkter ODF.

Mht. kompetence: det er inkompetent at overgå fra Lotus Domino til Exchange mm. man KUN vil ha' kalender og mail, og i så fald er der bedre alternativer end Exchange.

 • 0
 • 0
#4 Peter Makholm Blogger

Stephan, jeg tror primært det er en kobling der er lavet at udenforstående og hvis du har nogen ideer til hvordan vi kan få afskaffet associationen tror jeg du er meget velkommen.

Jeg er helt enig i at åbne standarder burde være lige vigtige for leverandørene af ikke-open source som det er for open source-leverandørene. Desvære er det en holdning der kun langsomt er ved at trænge ind hos leverandørene at der er markedsfordele ved at man ikke låser kunderne fast.

Men kunne du ikke tænke dig at uddybe hvilke modeller open source anvender der blokerer for markedsmekanismerne?

(Iøvrigt vil jeg godt melde mig i koret at undren over ordvalget i overskriften)

 • 0
 • 0
#5 Ulrik Gerdes

Da vi i Jydsk Medicinsk Selskab i september 2005 holdt et debatmøde om lægers ytringsfrihed, bidrog den daværende amtsborgmester i Århus Amt og nuværende 1. næstformand i Regionsrådet for Region Midtjylland, Johannes Flensted-Jensen, med et godt foredrag: Politikerens syn på meningstilkendegivelser uden for kommandovejen.

Hans pointe var, at beslutningstagere ikke kan bruge enkeltstående, mere eller mindre velunderbyggede meningstilkendegivelser om komplicerede faglige problemstillinger til noget fornuftigt. Det er i orden at enkelte eller små grupper af fagfolk udbasunerer deres synspunkter i pressen, men de skal ikke forvente at få noget ud af det. Politikere har brug for samlede, gennemarbejdede vurderinger og anbefalinger fra de faglige ekspertgrupper, råd, udvalg etc. der er nedsat til formålet.

Jeg så desværre ikke Steffen Ørnemarks ’oprørske opråb’ i Deadline for kanoniseringen af ODF, men han har vist lige præcist gjort det, som Johannes Flensted-Jensen anbefalede os læger at lade være med. Og da især fordi der jo pågår et koordineret arbejde med få afklaret diverse problemstillinger omkring brugen af ODF versus OOXML indenfor det offentlige.

Bortset fra det, så vil jeg benytte lejligheden til spørge: Kan vi nu altid være sikre på at oprørske embedsmænd er helt uhildede i deres vurderinger af forskellige systemer? Tjek fx hvad der findes hér: http://www.searchmash.com/search/%22steffen+%C3%B8rnemark%22

 • 0
 • 0
#6 Anonym

Peter,

Njaa - jeg tror nu også at en del af årsagen er at dem som arbejder mest for åbne standarder netop er open source folk. Som her f.eks.

De store kommercielle spillere og staten er rigtigt glade for det vi kan kalde kartelstandarder, dvs. tekniske regulering som garanterer interoperabilitet INDEN for kartellet, men at ingen kan konkurrere mod en alliance og ingen kan bryde ud af alliancen. Men der er altid masser af muren og uenighed herom.

Problemet et at disse standard typisk er lavet for at begrænse og dermed virker skadelige - f.eks. EMV kreditkort, PKI/digital signatur, mobiltelefoni og ICAO pas for nu at tage en stribe nemme eksempler.

Kommentaren om open source var ikke for at åbne debatten igen - se f.eks. her. http://www.computerworld.dk/art/38713?a=block&i=158

 • 0
 • 0
#7 Michael Hvass

Så er Tyskland igang med at debattere hvorvidt de vil have ODF standarden i deres offentlige sektor. Interessant om de beslutter sig for at smide MS på porten og dermed følge Belgien, eller tage den 'danske model'og køre med to standarder.

Læs mere her: http://ituprojekt.wordpress.com/2007/05/04/german-odf-plans/ eller.. http://www.heise.de/english/newsticker/news/89135

 • 0
 • 0
#8 Eskild Nielsen

Stephan

du skrev 'De store kommercielle spillere og staten er rigtigt glade for det vi kan kalde kartelstandarder, dvs. tekniske regulering som garanterer interoperabilitet INDEN for kartellet'

Uheldigvis har historien vist at Den Store Kommercielle Spiller har ændret sin specifikation hvert andet år, sådan at staten har måttet finde borgernes store pengepung frem for at sikre hvad vi kunne kalde den isokrone interoperabilitet - hvorimod dokumenter der er mere end 2 opgraderingsperioder gamle ikke længere med sikkerhed kan åbnes og vises som tænkt.

Mht til sammenblandingen af åbne standarder og open source, så er løsningen måske at vende tilbage til at kalde sidstnævnte for 'fri software'?

 • 0
 • 0
#9 Georg Sluyterman

"Mht til sammenblandingen af åbne standarder og open source, så er løsningen måske at vende tilbage til at kalde sidstnævnte for 'fri software'?"

Tjaa måske. Hvis du spørger Richard Stallman, så så han gerne at man kalder åbne standarder for frie standarder.

Løsningen må være at forklare forskellen på softwarekode og dokumentstandarder etc.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere