Opråb til Nokia: Drop Meego og gå all-in med Windows Phone 7

Nokia og Microsoft må bide al skam i sig og gå sammen om Windows Phone 7. Det er den eneste chance for Nokia, skriver analytiker i et åbent brev til de to firmaer.

Engang var Nokia en klar nummer ét i mobilbranchen med over halvdelen af markedet i Europa og en god tredjedel i USA. Men siden Apple redefinerede en telefon med iPhone, er det kun gået ned ad bakke for det finske firma.

Derfor skal der drastiske skridt til, mener senior-analytiker i Berenberg Bank, Adnaan Ahmad, som har skrevet et åbent brev til direktørerne for Nokia og Microsoft i Financial Times. Det skriver it-mediet V3.

Microsoft er nemlig nøglen til succes for Nokia, som uden det store held har kæmpet for at få fodfæste på markedet for smartphones. Lige nu står Microsoft nemlig med den nye platform Windows Phone 7, som trods en pæn modtagelse heller ikke har været en stor salgssucces endnu.

Den nye direktør for Nokia, Stephen Elop, skal først skære 7,5 milliarder kroner af Nokias gigantiske forskningsbudget, svarende til en tredjedel. Dernæst skal styresystemet Meego have kniven. Lige nu er Meego 'den største joke i it-branchen', skriver analytikeren, og bruger Nokia mere tid på det, vil det blot bringe firmaet endnu mere bagud, lyder dommen.

I stedet skal Stephen Elop, der tidligere var direktør for Microsofts Business-division, tage fat i sin tidligere chef Steve Ballmer og danne et partnerskab rundt om Windows Phone 7.

Nokia skal satse massivt på Microsofts nye styresystem, mod at finnerne så til gengæld får eneret på at bruge det. Det vil give mere mening for Nokia end at satse på Android nu, hvor alle andre er langt foran på den teknologi, lyder vurderingen.

Læs også: Nokia vil satse stærkt på danske mobiludviklere i Ovi Store

For Microsoft ville fordelen være, at Nokia vil kunne tilføre Windows Phone 7 et momentum, som der i høj grad er brug for. Microsofts nye satsning er sidste skud i bøssen, hvis firmaet skal holde foden inde på mobilmarkedet, men trods milliardbudgetter til markedsføring har salgstallene ikke været overvældende, mener analytikeren. To millioner solgte telefoner blev det til fra oktober til nytår.

Indlægget fra Adnaan Ahmad har givet genklang i pressen og sparket yderligere liv i rygterne om, at de to firmaer faktisk allerede er i gang med at indgå et partnerskab. Det kan i så fald blive annonceret den 11. februar, hvor Nokia-direktøren skal holde tale for investorerne i firmaet.

Nokia-aktien har siden 2007 mistet 75 procent af sin værdi, og markedsandelen i USA er ifølge analytikeren et et-cifret procenttal i den lave ende. Firmaet er dog stadig verdens største producent af mobiltelefoner, da finnerne sidder tungt på markedet for billige modeller til udviklingslande.

I Danmark har Nokia nu syv procent af markedet for smartphones, mod tidligere en tredjedel af markedet, men firmaet håber, at N8-telefonen kan vende dette billede.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Venligst Slet Min Bruger

Nokia skal satse massivt på Microsofts nye styresystem, mod at finnerne så til gengæld får eneret på at bruge det

Hvor har du det fra? Der står intet i kilden om det, og jeg har virkelig ikke fantasi til at forestille mig, at MS vil gå med til det.

 • 0
 • 0
Martin Bøgelund

Thomas Bundgaard:

Hvor har du det fra? Der står intet i kilden om det, [...]

Brevet siger:

 1. Announce an [b]EXCLUSIVE deal[/b] with your ex-colleague, Steve: you get access to their WP7 intellectual property (IPR) [...]

Hvordan fortolker du denne passus, hvis ikke som at Nokia får eneret til WP7?

Brevet siger også:

but with Nokia on-side, you get access to a potential 20-25% global share over time – and [b]EXCLUSIVITY[/b]. Right now, do you really think HTC, Samsung and LGE are pushing your products ahead of Google’s?

Hvordan fortolker du denne passus, hvis ikke som at MS via WP7 får eneret på Nokias high-end-hardware?

 • 0
 • 0
Mark Gjøl

Så vidt jeg ved tillader Microsoft kun meget lidt i forhold til at profilere sig med Phone 7. Man må ikke ændre på udseendet, man skal have så og så mange knapper osv. Med det budget Nokia har, skulle de være i stand til at ændre nok på Android til virkeligt at fremstå som noget for sig.

Ud over det, så ser Meego stadigvæk rigtigt interessant ud, så jeg ville ikke helt afskrive det endnu - selvom markedet kun kan bære så mange platforme...

 • 0
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

Martin B,

Jeg havde ikke set, der var et link til brevet, så jeg nøjedes med at læse den artikel, der var linket til. I denne står der intet om eksklusiv-rettigheder.

Ser ud til jeg var lidt for hurtig på aftrækkeren - det skal nu ikke ødelægge min fredag, selvom der nok vil sidde nogen og fryde sig.

Anyways, jeg tvivler på MS vil være interesserede i det. HTC, LG, Samsung mv. vil nok også blive småsure. :)

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen

Touch telefon markedet er Android og Apple land nu. Det kan hverken Nokia eller MS ændre på.
Nokia har deres eget åbne system. Det er der ingen apps til og MS forsøger at komme ind på markedet med et betalingssystem. Det er der heller ingen fremtid i.
Det er muligt at de kan gøre en forskel på pad markedet, hvis de får fingeren, men det er ved at være sidste udkald.

 • 0
 • 0
Janus Heide

Sproget i det brev er noget street for en ansat i "Tyskland's ældste bank", men måske han har fået en praktikant til at hjælpe sig? ;)

"Get rid of your own proprietary high-end solution (MEEGO) – it’s the biggest joke in the tech industry right now and will put you even further behind Apple and Google. Focus your high-end portfolio around WP7, and over time you can take the cost down (that’s Steve’s job and cost base) to get this into the mid-range market."

Hvordan man kan afvise Meego som proparitært og i stedet pege på WP7, kan jeg ikke forstå!

At Meego skulle være den største joke i industrien må hvis også stå for hans egen regning.

 • 0
 • 0
Bjørn Ryborg

Jeg tror slet ikke Nokia vil røre Windows Phone med en ildtang, for så mister de evnen til at distancere sig fra deres konkurrenter, da det er forbudt at ændre på WP7 udseendet og home screen. Dermed ligner alle WP7 telefoner hinanden, og det er totalt ligegyldigt om det er en HTC, Samsung eller Nokia man køber.

Meego eller Android er deres eneste chance for at lave en ordentlig smartphone, og vil poste en masse penge i et eget kontrolleret system, så er det Meego.

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Dernæst skal styresystemet Meego have kniven. Lige nu er Meego ’den største joke i it-branchen’,

Tja, det var Windows vel også engang, eller Linux for den sags skyld. Mangle på vision er et hyppigt forekommende fænomen - Det er nærmest reglen.

...selvom markedet kun kan bære så mange platforme

En hyppigt fremkommen tese. Personlig kan jeg ikke få øje på nogen naturlig begrænsning. Tværtimod virker 1 eller 3-4 forskellig OS som en unaturlig begrænsning. Set i lyset af fremtiden behov for full-bown operativsystemer til mindre enheder, virker det nærmest grotesk.

Hvordan man kan afvise Meego som proparitært og i stedet pege på WP7, kan jeg ikke forstå!

Nej, det er svært at regne ud, hvad det skulle betyde. MeeGo udvikles i samarbejde mellem Intel og Nokia - En sammensmeltning af Intels Moblin og Nokias Maemo. Kernen er Linux - En ren Linux i modsætning til Android. GUI er baseret på Qt - Det, til dato, mest interoperabile applikationsframework i modsætning til Androids hjemmestrikke Java. Begge dele er Open Source.

Hvis Nokia og Intel spiller deres kort rigtig, vil MeeGo formegentlig blive det mest udbredte MobileOS på mellemlang sigt - Det er åbent for både nutiden og fremtiden integrationskrav og så bygger bygger på velfunderet, velkendt teknologi.

http://en.wikipedia.org/wiki/MeeGo

 • 0
 • 0
Thomas Søndergaard

Sjældent har jeg set så latterligt arrogant et brev. Find lige jordforbindelsen!

Han forholder sig slet ikke til Qt, som er et vigtigt kort for Nokia. Applikationer skrevet i C++ med Qt kan afvikles på Symbian og Meego mobile enheder, og på Linux, Mac og Windows. Den næste version af Qt - version 4.8.0 - indeholder et nyt "backside" API, som hedder Lighthouse, som gør det utrolig nemt at portere QtGui til en ny platform. Der findes allerede et aktivt community projekt med formål at portere Qt til Android, og en demonstration af en iphone-port (proof of concept) kan findes på youtube!

Det betyder at Noka kommer til at sidde på det absolut mest portable API til mobil software udvikling. Lur mig om ikke det får enorm betydning.

 • 0
 • 0
Mark Gjøl

En hyppigt fremkommen tese. Personlig kan jeg ikke få øje på nogen naturlig begrænsning. Tværtimod virker 1 eller 3-4 forskellig OS som en unaturlig begrænsning. Set i lyset af fremtiden behov for full-bown operativsystemer til mindre enheder, virker det nærmest grotesk.

Det er et spørgsmål om at smartphone applikationer helst skal kunne arbejde sammen og at virksomheder skal gide støtte dem. På PC-fronten er der også to dominerende platforme: Windows og OSX. Linux osv. er mindre systemer uden bred opbakning, hvorfor mange vælger dem fra (Jeg kører udelukkende Linux, jeg ved hvad jeg har). Dvs. to platforme med full-blown O/S'er.

Så er der de mobile enheder. Apple sidder på enormt mange udviklere med IOS. Android er også på vej derop i raketfart. Windows 7 kommer formodentligt med, alene fordi det bliver backet af Microsoft, og man kan skrive i C# til det. Altså endnu en kæmpe spiller. Men hvorfor kaste sig over endnu et O/S? Apple har deres strategi (Lukket, gennemgående ens), Android har sin (Åben, gør hvad du vil). Microsoft lander et sted midt i, om ikke andet, så pga. det frie hardware-valg. Et nyt O/S vil komme ind som en lille spiller med en profil der ligger oven i en af de andre, og oven i købet som udgangspunkt have et meget magert programudvalg til at starte med.

HP satser på WebOS, RIM på deres blackberry O/S, Samsung har vist nok stadigvæk gang i Bada... Der har været tale om at WebOS skulle kunne køre Android-programmer - så er der pludseligt et kæmpe programudvalg, men samme situation som OS/2.

Fremtiden er spændende! :)

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Det er et spørgsmål om at smartphone applikationer helst skal kunne arbejde sammen og at virksomheder skal gide støtte dem.

Enhver software/hardware producent med respekt for sig selv, gør hvad han/hun kan for at forhindre interoperabilitet. Deri ligger begrænsningen. Om den er naturlig eller ej, er selvfølgelig en smagssag.

Tiderne er ved at ændre sig - af flere årsager. Væsentligst er det eksplosive antal enheder med et egentlig OS. Det eksponentiel voksende antal enheder drives af stadigt nye områder - Routere, TV, Radio, GPS navigatorer, mobiltelefoner etc. I en ikke så fjern fremtid kommer måske bilen, vaskemaskinen og køleskabet med efterhånden som omkostningerne til halvlederteknologi falder.

Alle de små ensomme øer af elektronik, indskrænker mulighederne voldsomt. Integration derimod åbner et væld af muligheder. TCP/IP har vist vejen. Kommunikationsteknologier som GSM, DVB, DLNA, HDMI-BaseT, Displayport BlueBooth, USB m.fl. er blot en forsmag. Fremtiden stiller helt andre krav til integration en hvad proprietær teknologi kan levere.

Deraf betragtning af 3-4 platforme som en unaturlig grænse.

 • 0
 • 0
Peter Jespersen

Det her ligner resultatet af en ren økonomisk korttidsanalyse.

Ligeledes er det ganske tydeligt at der ikke er det store dybdegående kendskab til hverken MeeGo eller det vigtigste, nemlig Qt.

MeeGos fremtid afhænger ikke kun af Nokias salg af MeeGo UX enheder, men også af hvorledes systemet gør sig på Tablets, Netbooks og i indlejrede systemer til alt lige fra automobiler (fra SatNav og til underholdningssystemer) og til hvad ved jeg - ikke bare på ARM-arkitekturen men også IA32/Intel64 (Nu hvor AMD er kravlet med i støttegruppen forhåbentlig også AMD64).

Men uanset hvad så er MeeGo kun det fartøj der skal drive Qt frem og Qt skal så være limen der holder hele Nokian universet sammen. Allerede nu holder Qt store dele af denne verden sammen, hvilket er en stor hjælp.

Adnaan Ahmad ville end ikke kunne genkende potentiale hvis det sneg sig ind på ham og bed ham i røven.

Derimod gør Nokia absolut det rigtige - udskydelsen af MeeGo UX enheder til april-maj var helt rigtig - hellere det end lanceringen af et halvfærdigt system.

De har sørget for at opbygge de rigtige alliancer.

Det at de forsøger at pitche deres SDK til udviklere (som jeg oplever det primært ingeniører) er glimrende - lige så snart de er færdige med at revolutionere Qt hver anden mandag skal det nok bide sig fast.

Spørgsmålet er så hvor meget de ryster på hånden igennem Q1 - håber virkelig ikke at de kyllinger ud, for så ender de virkelig som den andenrangs telefonfabrikant som Adnaan Ahmad anser dem for at være.

 • 0
 • 0
Lars Bjerregaard

Det der vil give mening for Nokia er at satse stort på Android. Nokia er ikke gode til software (det er de fleste mobilproducenter ikke), men de er rigtigt gode til hardware. Så, bliv ved kernekompetencen, og smid noget rigtigt godt software på, nemlig Android. Deres mulighed i markedet er at differentiere sig på den gode hardware, og på deres overlegne kapacitet til massefremstilling.

 • 0
 • 0
Simon Friis Vindum

At kalde MeeGo ’den største joke i it-branchen’ er grotesk tåbeligt. Forfatteren ved tydeligvis ikke hvad denne taler om.

Før det første er det ikke udkommet endnu, dvs. ingen ved reelt hvordan det ender med at blive.

Alt tyder dog IMO på, at MeeGo kan blive et kæmpe hit. F.eks. det faktum at Meamo (hvilket MeeGo delvist er baseret på) stadig er det mest avancerede styresystem til mobiltelefoner, selvom det er omkring et år gammelt. MeeGo kommer (modsat Android) til at køre en ægte Linux kerne baseret på Debian. Med Wayland i stedet for X11. MeeGo bliver muligvis også, ligesom Symbian, udgivet via. en rolling release model. Der altså i den grad noget om det når Nokia kalder deres fremtidige topmodeller for mobile computere.

Derudover har Nokia Qt, som uden tvivl er et rigtig stærkt kort at have på hånden.

Kigger man på de læggede specs om Nokia N9, er der heller ingen tvivl om at den hardware MeeGo kommer til at køre på er i absolut topklasse.

Nokia virker også meget glade for open source. Både Symbian og Qt er open source. Meamo og MeeGo bruger Linux. Så at de lige pludselig skulle omfavne proprietære Window, tror jeg ikke på.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere