Opråb til Nokia: Drop Meego og gå all-in med Windows Phone 7

4. februar 2011 kl. 10:4918
Opråb til Nokia: Drop Meego og gå all-in med Windows Phone 7
Illustration: Nokia.
Nokia og Microsoft må bide al skam i sig og gå sammen om Windows Phone 7. Det er den eneste chance for Nokia, skriver analytiker i et åbent brev til de to firmaer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Engang var Nokia en klar nummer ét i mobilbranchen med over halvdelen af markedet i Europa og en god tredjedel i USA. Men siden Apple redefinerede en telefon med iPhone, er det kun gået ned ad bakke for det finske firma.

Derfor skal der drastiske skridt til, mener senior-analytiker i Berenberg Bank, Adnaan Ahmad, som har skrevet et åbent brev til direktørerne for Nokia og Microsoft i Financial Times. Det skriver it-mediet V3.

Microsoft er nemlig nøglen til succes for Nokia, som uden det store held har kæmpet for at få fodfæste på markedet for smartphones. Lige nu står Microsoft nemlig med den nye platform Windows Phone 7, som trods en pæn modtagelse heller ikke har været en stor salgssucces endnu.

Den nye direktør for Nokia, Stephen Elop, skal først skære 7,5 milliarder kroner af Nokias gigantiske forskningsbudget, svarende til en tredjedel. Dernæst skal styresystemet Meego have kniven. Lige nu er Meego 'den største joke i it-branchen', skriver analytikeren, og bruger Nokia mere tid på det, vil det blot bringe firmaet endnu mere bagud, lyder dommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stedet skal Stephen Elop, der tidligere var direktør for Microsofts Business-division, tage fat i sin tidligere chef Steve Ballmer og danne et partnerskab rundt om Windows Phone 7.

Nokia skal satse massivt på Microsofts nye styresystem, mod at finnerne så til gengæld får eneret på at bruge det. Det vil give mere mening for Nokia end at satse på Android nu, hvor alle andre er langt foran på den teknologi, lyder vurderingen.

For Microsoft ville fordelen være, at Nokia vil kunne tilføre Windows Phone 7 et momentum, som der i høj grad er brug for. Microsofts nye satsning er sidste skud i bøssen, hvis firmaet skal holde foden inde på mobilmarkedet, men trods milliardbudgetter til markedsføring har salgstallene ikke været overvældende, mener analytikeren. To millioner solgte telefoner blev det til fra oktober til nytår.

Indlægget fra Adnaan Ahmad har givet genklang i pressen og sparket yderligere liv i rygterne om, at de to firmaer faktisk allerede er i gang med at indgå et partnerskab. Det kan i så fald blive annonceret den 11. februar, hvor Nokia-direktøren skal holde tale for investorerne i firmaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nokia-aktien har siden 2007 mistet 75 procent af sin værdi, og markedsandelen i USA er ifølge analytikeren et et-cifret procenttal i den lave ende. Firmaet er dog stadig verdens største producent af mobiltelefoner, da finnerne sidder tungt på markedet for billige modeller til udviklingslande.

I Danmark har Nokia nu syv procent af markedet for smartphones, mod tidligere en tredjedel af markedet, men firmaet håber, at N8-telefonen kan vende dette billede.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger