Opråb om overvågning på jobbet: Digital overvågning på jobbet skal ikke accepteres

3. januar kl. 10:005
Overvågning
Illustration: Nanna Skytte.
»Vi ønsker ikke en udvikling, der fører til overvågning af de ansatte, hvor medarbejderne skal frygte, at ledelsen konstant kigger med over skulderen, når man klikker på sit tastatur.«
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er på tide, at der politisk drøftes og tages stilling til, hvor, hvornår og hvorfor vi vælger at benytte os af overvågningsteknologi på arbejdspladsen. Nuværende lovgivning, regler eller aftaler er ikke tilstrækkelig, lyder det fra repræsentanter fra DM (tidl. Dansk Magisterforening, red.), Mandag Morgen/Altinget, IDA og HK, der har underskrevet en kronik i dagens Information.

Læs også: YouTube, DreamWorks og Mattel anklages i søgsmål for at overvåge børn

Underskriverne henviser blandt andet til en undersøgelse lavet af underskriverne, der viser, at 6 ud af 10 ansatte oplever, at der indsamles digitale data om dem på arbejdspladsen, og ud af dem har 1 ud af 5 følt sig overvåget, fordi der blev indsamlet data om dem.

Overvågning bør ifølge underskriverne rykke op på digitaliseringsminister Marie Bjerres (V) dagsorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For vi ønsker ikke en udvikling, der fører til overvågning af de ansatte, hvor medarbejderne skal frygte, at ledelsen konstant kigger med over skulderen, når man klikker på sit tastatur. Vi skal ikke acceptere overvågning, bare fordi den sker digitalt,« skriver de.

Læs også: Britisk medie 'The Guardian' ramt af formodet ransomwareangreb

Underskriverne af kronikken er formand i DM Camilla Gregersen, strategidirektør i Mandag Morgen/Altinget Lisbeth Knudsen, fungerende formand i IDA Akse Nydam Guldberg og næstformand i HK Mads Samsing.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
3. januar kl. 18:29

Vi logger alle DNS opslag, er det overvågning?

Ja det er overvågning, og hvis ikke medarbejderen er gjort opmærksom på det, er det også ulovlig overvågning. Det gælder også monitorering af root adgang.

Overvågning med kamera i supermarkedet uden skiltning er også ulovligt.

1
3. januar kl. 14:00

Det er en balance gang, for hvor går grænsen mellem overvågning af medarbejdere og sikkerheds monitorering? Vi logger alle DNS opslag, er det overvågning? Hvad med session recording af priviligerede adgange. i.e. root adgang til servere? Hvordan når EDR tools logger alle processer der startes på en laptop?

2
3. januar kl. 14:20

Den type overvågning, der er tale om her, er f.eks. om medarbejder er aktive i form af tastetryk, stemmeovervågning af samtaler mm, altså hvor formålet er at måle medarbejdernes produktivitet.

Der er ikke tale om sikkerhedsmæssig overvågning som f.eks. adgang til systemer etc., så at kalde den en "balance gang" er en misforståelse.

3
3. januar kl. 14:31

Den type overvågning, der er tale om her, er f.eks. om medarbejder er aktive i form af tastetryk

Og det giver så den spændende sideeffekt, at arbejdspladsen annammer en tast før du tænker-filosofi. 100 forkerte anslag er bedre end 5 rigtige.

4
3. januar kl. 14:38

Jep, og sidder du sammen med en kollega og løser et problem, så registeres det som du holder pauser ;-)