Det er fint, at multimedieskatten er på vej i graven. Men de nye regler, som regeringen har præsenteret i et lovforslag, skal justeres og gøres billigere for borgerne, før Dansk IT kan vende tommelfingeren opad.
Sådan lyder det i et høringssvar fra Dansk IT, hvor kritikken generelt går på, at skattereglerne ikke er fuldt med udviklingen.
For eksempel er det et krav, at den bærbare computer fra arbejdsgiveren kan kobles på firmaets netværk hjemmefra, hvis computeren og internetforbindelsen ikke skal beskattes. Og det er skudt ved siden af, mener Dansk IT.
»Der ser ikke ud til at være taget hensyn til, at den teknologiske udvikling med blandt andet cloud-tjenester har flyttet mange funktioner væk fra arbejdsgiverens netværk og over på eksterne servere. Med webmail, Google Docs, Podio og et utal af andre tjenester er der således ganske meget arbejde, der kan udføres uden decideret adgang til ’arbejdsgiverens netværk’,« skriver organisationen i høringssvaret.
I stedet bør reglerne ændres, så kravet blot lyder, at man kan udføre ’væsentlige arbejdsfunktioner’ hjemmefra, foreslår Dansk IT.
Også det beløb, man skal beskattes af, hvis man har arbejdsgiverbetalt telefon, er forkert, mener Dansk IT.
I lovforslaget er taksten sat til 2.500 kroners ekstra beskatning, altså i praksis omkring hundrede kroner mindre ind på bankkontoen hver måned. Men i dag er det så billigt at få et telefonabonnement, at 2.500 kroner er alt for højt, lyder vurderingen.
De typiske udgifter for et telefonabonnement til en medarbejder er mellem 1.200 og 1.800 kroner om året, skriver Dansk IT, og den private snak står ikke for mere end 1.000 kroner af den regning.
Problemet med en for høj beskatning er, at danskerne vil se den som uretfærdig og helt som med multimedieskatten vil begynde at sige nej til en arbejdsgiverbetalt mobiltelefon, mener Dansk IT.
»Det går ud over fleksibiliteten og produktiviteten på arbejdsmarkedet,« skriver Dansk IT.
Hvis beskatningen i stedet blev sat ned til 1.000 kroner, og man fjerner al administrationsbøvl, vil resultatet være langt bedre, mener organisationen. Og det vil stadig give staten de forventede indtægter.
»Tillad os at understrege, at det er vores klare opfattelse, at det ønskede provenu på 75 mio. kr. uden problemer vil blive opnået, hvis beskatningsbeløbet ændres til 1.000 kr. pr. år og ordningen indføres administrativt meget nemt. Det kræver alene, at der betales skat for fri telefon af ca. 150.000 personer, hvilket der utvivlsomt vil blive – under forudsætning af, at skatten ikke opleves som urimelig og den frie telefon derfor fravælges,« skriver Dansk IT.
Lovforslaget om de nye skatteregler blev fremsat mandag den 21. november og har været til lynhøring i løbet af ugen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.