De besparelser og krav om indfrielse af økonomiske gevinster, som der lægges op til med Sundhedsplatformen, er urealistiske.
Det er det klare budskab fra kliniske chefer på Rigshospitalet, som nu går i fælles front mod Region H.
Det sker i en henvendelse til Region H, hvor 49 klinikchefer kritiserer besparelser og manglende politisk prioritering, men også, at der i forbindelse med implementering af Sundhedsplatformen kræves økonomiske besparelser, såkaldt gevinstrealisering:
»Vi er i Region H igen midt i en proces med besparelser og samtidige krav om meraktivitet uden tilførsel af ekstra ressourcer. Vi finder, at der efter mange års effektiviseringer og besparelser nu er et åbenlyst misforhold mellem forventningerne til service, aktivitet og kvalitet og de ressourcer, der stilles til rådighed. Der opleves af samme grund spændinger mellem ledelseslagene i hospitalsvæsnet,« skriver de 49 klinikchefer i meddelelsen, som Ugeskrift for Læger er i besiddelse af.
Version2 kan i dag fortælle, at samtidig med at der skal lægges penge på bordet fra afdelingernes side, så falder niveauet af undersøgelse og behandling på Region H's hospitaler.
Status ifølge klinikcheferne på Rigshospitaler er nu, at:
»Mange års besparelser og effektiviseringer for alvor har mærket klinikkerne (afdelingerne). Det er i den grad en stigende udfordring at pege på funktioner, der kan effektiviseres.«
(…)
»At der løbende stilles øgede krav til dokumentation (registrering, kontrol mv.). Nyt it-systemer understøtter ikke behov for løbende kvalitetskontrol og udvikling og letter ikke hverdagen som ønsket. Derudover overføres kun få data til de mange kliniske databaser fra de nye it-systemer, og enten skal der fortsat manuelt indtastes (dobbeltarbejde), eller data går tabt, som det oftest sker lige nu. Krav om ’gevinstrealisering’ efter indførelse af nyt it-system, som i stedet har krævet mere tidsforbrug, synes uvirkeligt.«
(…)
»Vi oplever en kritisk udvikling og ser en række faretegn,« lyder det endvidere fra klinikcheferne, som remser op:
- For lidt tid til patienterne til, at der kan stilles den rigtige diagnose, forklare om sygdom, bivirkninger samt pleje og behandlingsforløb
- Forringet mulighed for at udvise empati og opfylde patienternes behov for information og menneskelig kontakt
- Øget risiko for fejl og dermed påvirkning af patientsikkerheden
- Længere ventetider
- Mindre tid til uddannelse, udvikling og forskning
- Et presset arbejdsmiljø, som kommer til udtryk ved en stigende apati og opgivende stemning hos en stor del af vores personale – et alvorligt faresignal.
Cheferne foreslår bl.a. følgende løsningsmulighed:
(…)
»Reduktion i mængden af administrative krav og mindre bureaukratisering«.
Meddelelsen er lagt på nettet i en tweet fra journalist Anders Heissel fra Ugeskrift for Læger. Den er bragt nedenfor.
49 klinikchefer på @Rigshospitalet idag i et samlet opråb til regionen: nu er det nok! Hvad siger @PerChrRH og @SophieHAndersen #sundpol pic.twitter.com/rm3Cn5zHr1
— Anders Heissel (@AHeissel) 16. august 2017

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.