Opråb fra Davos: Skaf dog de unge en it-uddannelse

Der mangler kloge hoveder til at besætte de mange ledige it-stillinger i Europa. Og situationen forværres, siger Europa-Kommissionen, der efterlyser handling.

Cirka 700.000.

Så mange it-stillinger mangler lige nu at blive besat i Europa. Og det er et problem, mener Europa-Kommissionen, som sammen med it- og telebranchen slår alarm fra World Economic Forum i Davos, Schweiz.

Læs også: Midt i en fyringstid: Kommissær siger EU mangler 700.000 it-folk

For mens antallet af it-jobs vokser med tre procent om året, falder antallet af færdiguddannede inden for it- og telebranchen.

»It-kvalifikationskløften vokser, og samtidig bliver køen af arbejdsløse længere og længere. Vi har brug for en fælles indsats mellem regeringer og virksomheder for at udjævne denne kløft. Ikt-sektoren (it, kommunikation og tele, red.) er den nye rygrad i europæisk økonomi, og sammen kan vi forhindre, at en generation tabes på gulvet, og at EU mister konkurrenceevne,« sagde næstformand for kommissionen, Neelie Kroes, under konferencen ifølge en pressemeddelelse.

Det kræver, at også erhvervslivet hjælper til med blandt andet at skabe nye jobs, praktikophold og uddannelsespladser.

»Kommissionen vil gøre sin del af arbejdet, men vi kan ikke gøre det alene. Vi har brug for, at virksomhederne, arbejdsmarkedsparterne og aktørerne på uddannelsesområdet, både på nationalt og regionalt plan, står ved vores side,« udtaler Neelie Kroes.

Ifølge Europa-Kommissionen er store firmaer som Nokia, Telefónica, SAP, Cisco, HP, Alcatel-Lucent, Telenor og ARM blandt de første, der melder sig klar til at hjælpe.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Morten Andersen

Jeg vil gerne understrege, at det er meget vigtigt man ikke vælger IT-sporet blot fordi der tilsyneladende er mange jobs og gode penge. Det kommer der kun dårlige udviklere ud af - det så vi senest i IT-boblen. Omkostningerne hertil i form af fallerede projekter m.v. kan næppe undervurderes.

Problematikken blev skjult lidt i den efterfølgende boble (2005-2008 boblen), for mange af de dårlige udviklere kunne gå videre til mere stabsagtige funktioner i virksomhederne, så de reelt ikke sad med teknikken (eller i så fald, kun på et meget abstrakt plan). Den samme trend ses ikke i dag - i dag er det langt mere en overlevelseskamp for virksomhederne, og man skifter derfor ud indtil man har et team af top-performere. Vælger man IT uden den reelle interesse og passende kvalifikationer, risikerer man at blive kørt over i det spil.

 • 8
 • 0
#3 Martin Falkenberg

Kan jo glæde mig over, at jeg har en elevplads nu, MEN... (Det tog også kun halvandet år, for at finde en datateknikerplads. 12 taller hjælper intet, når alderen nærmer sig 30!)

Det er ligesom, at vi der søger elevplads som IT-supporter/Datatekniker ikke bliver tænkt på. Det kan godt ske, at vi er længere nede i fødekæden end videregående uddannelser, men jeg synes, at vi bliver ladt i stikken (med disse artikler).

Der er ledige pladser på flere it-uddannelser, så det er bare om at søge ind. Igen, hvad med elevpladser?

Ellers skal artiklen jo understrege, at det er udviklere f.eks. der mangles.

Har masser af galde til jer, men jeg bliver nok hurtigt skudt ned, igen pga. at det (nok) er videregående udd. der bliver snakket om.

 • 4
 • 0
#4 Ove Larsen

Der er løbende artikler om at der mangler it-folk og ingeniører. Hvis disse artikler har et andet sigte end bare at skabe støj og forundring, så er det bydende nødvendigt at få skabt klarhed over de konkrete kompetencer der efterspørges. Der er ledige inden for ovennævnte områder, og der bliver løbende uddannet nye, men så længe snakken er så ukonkret som nu, er der ingen der kan arbejde kvalificeret med at løse problemerne. Konkrete oplysninger og reelle hensigter søges! ola@prosa.dk

 • 6
 • 0
#5 Henrik Wivel

Jeg kan godt forstå at man ikke vil tage en IT uddannelse med det klima der er indenfor den danske IT sektor. Der er stort set ingen nytænkning til stede og de udfordringer man har i dag er de samme som man havde for 10-15 år siden. Desværre er måden man vælger at adressere dem på også den samme. Det vil altså sige, dem der ikke allerede har outsourcet deres udvikling.

Hvorfor uddanne sig og lære om alle de smarte og nye ting man kan med IT i dag, for så at komme ud og arbejde med teknologier der var in for 10 år siden? Selv inden for det offentlige er man ikke interesserede i at involvere IT uddannelses institutioner i deres IT projekter. Her kaster man villigt mange millioner ud til store Amerikanske virksomheder som de så kan bruge til at udvide deres afdelinger i Indien og Kina.

Jeg hørte i sidste uge at Danfoss har indført nye robotter i deres afdeling i Silkeborg med det resultat at man er blevet så effektive at man har flyttet halvdelen af produktionen i Rusland tilbage til Silkeborg igen. Hvorfor hører vi aldrig lignende historier på IT fronten? Der er masser af muligheder for at optimere og automatisere her også, der er bare ingen der gør det. Her er måske et område hvor man kunne drage nytte af den viden som nyuddannede IT folk kan komme med?

Jeg ved godt at jeg har sat det på spidsen, men der er altså behov for at tænke anderledes. Vi har været i stand til at gøre det på så mange områder så vi burde også kunne gøre det på IT området.

 • 5
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere