Oppositionen: Derfor er aftalen en sejr for ODF

De radikale, socialdemokraterne og SF kalder aftalen om åbne standarder en sejr for ODF. Læs her hvorfor ? og hvilke studehandler der måtte indgås for at blive enige.

Formiddagens afgørelse af dokumentformatkrigen indebærer, at alle dokumentformater, der opfylder nogle nærmere definerede krav, kan optages på en liste over godkendte obligatoriske åbne standarder

Og ODF nævnes som det eneste dokumentformat ved navn i det konklusionspapir, Folketingets it-ordførere fredag formiddag endte med at enes om.

Det hæfter SF's it-ordfører Hanne Agersnap sig ved.

»I og med ODF allerede er nævnt i konklusionspapiret, er det selvskrevet til at være på listen,« siger hun. Til gengæld giver hun ikke umiddelbart Microsofts OOXML-format mange chancer for at komme på listen:

»OOXML er ikke umiddelbart med, fordi det ville kræve, at det er implementeret i sin helhed af flere leverandører og flere platforme,« siger hun til Version2.

De radikales it-ordfører Morten Østergaard fortæller, at det har været et hårdt og atypisk forhandlingsforløb op til, at aftalen kom i hus:

»Overordnet har der været to knaster. For det første: Hvad skulle kriterierne for listen være? Og for det andet: Hvor forpligtende skal det være? Skal man ? med tryk på skal ? udveksle via åbne standarder, eller skal der blot være mulighed for det? Og begge dele har oppositionen fået igennem så stramt, som vi ønskede det,« siger Morten Østergaard til Version2.

Den brede aftale om at lave en liste erstatter det hidtidige scenarie, hvor oppositionen indtil fem minutter i ti havde trumfkortet med at gennemtrumfe en vedtagelse af ODF og OOXML-Strict umiddelbart efter forespørgselsdebatten.

Men eftersom oppositionen anser listen for at være et de facto-valg af ODF, måtte regeringen have nogle lunser.

»Vi har været meget lydhøre over for den kritik og bekymring, der har været fra kommunernes side. Vi vil ikke pålægge dem unødige økonomiske byrder. Derfor blev vi hurtigt enige om at starte med statslige myndigheder fra 1. april 2011,« siger socialdemokraternes it-ordfører Yildiz Akdogan.

At skæringsdatoen lige netop falder 1. april 2011 er også et resultat af de benhårde forhandlinger.

»Vi har så at sige kæmpet fra måned til måned mod regeringens forslag. Oprindelig ville vi have januar 2012 som skæringsdato, men det har også været en balancegang at finde en dato, hvor man ikke tvinger nogen ud i en forkert opgradering,« siger Hanne Agersnap.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (7)

Kommentarer (7)
Peter Jespersen

Dvs at denne farce i realiteten kan fortsætte, med et udefinerbart antal dokumentstandarder...

"Men eftersom oppositionen anser listen for at være et de facto-valg af ODF, måtte regeringen have nogle lunser."

Øeh, hvorfor i alverden det ???

Når VOK står med et flertal bliver der ikke givet nogen lunser til nogen som helst så får de beskeden "Lær at tælle til 90" - det her lugter på langt sigt af en fumble.

David Konrad

(Men eftersom oppositionen anser listen for at være et de facto-valg af ODF, måtte regeringen have nogle lunser.)

"Øeh, hvorfor i alverden det ??? Når VOK .."

VOK? Men ja - Og det er virkelig, virkelig begrædeligt, hvis beslutningen og overvejelserne alene - altså for politikerne - har været et spørgsmål om partifnidder og om at generere Helge Sander (MS' repræsentant) så meget som muligt, og ikke et spørgsmål om at finde den bedste, økonomisk mest rentable og ikke mindst mest fremadrettede løsning. Hvis det forholder sig sådan, er det jo blot endnu et eksempel på hvordan parlamentarisme efterhånden skader mere end det gavner. Sådanne beslutninger - faktisk de fleste - burde træffes af et teknokratisk udvalg, som ser på facts, pros og cons - og har et udsyn der rækker længere end 3 år.

Peter Jespersen

Det jeg mente var at hvorfor måtte regeringen have nogle lunser, når de havde et massivt flertal imod sig ?? Havde hånden været i den anden ske havde døren bare været lukket, skrid Knud det er en lukket fest, lær at tælle til 90 tabere.

Istedet er der åbnet for en n-standard løsning, hvor der kan listes et vilkårligt antal dokumentstandarder og de behøver ikke engang at være ISO-standardiseret, der bare er nævnt som et eksempel.

Det kan godt være at mange mener at Helge Sander er dum som et hul i jorden og ikke burde bestyre så meget som en pølsevogn. Men han har alligevel kørt rundt med et flertal i folketinget i flere år, for til sidst at kringle et svigende nederlag til en lille sejr.

Det er kun en lille sejr da han har pisset MS af fordi at de nu må stille sig hen i køen (forventer dog at det kører glat igennem) istedet for at være forhåndsudtaget som de ellers er vant til.

Det eneste der er forandret i forhold til idag er at lukkede standarder ikke kan deltage. Kampen kommer dermed primært til at køre i format-regi og her kan der kun være en vinder og de har udsigt til Mount Vista fra hovedkvarteret.

Noget andet er at det specifikt er tekstdokumenter dette her drejer sig om. Dette kan give interne problemer når der skal udveksles data imellem myndigheder.

Thomas Sørensen

Endelig, endelig , endelig.

Hvor er jeg dog glad for denne beslutning. Det er rigtig at den ikke giver nogen endelig afklaring, men skal en folketingsbeslutning skal vil heller ikke ned på et nivaue hvor man bestemmer hvilke program pakker der bliver brugt.

Jeg glæder mig over at man har lagt diskussionen på hvilke fil formater der skal understøttes og at der skal være åbne formater, som også er fuldt implementeret forskellige steder.

Dette peger for mig frem mod en tid hvor folk kan bruge systemer og pogram pakker som de ønsker, og argumentet med at kører eksempelvis Microsoft fordi andre gør det falder.

Næste skridt bliver valgfrihed af systemer, så vi kan få det bedste valg for den enkelte. Der er jo heller ingen der i ramme alvor vil pålægge andre at skrive med en bestemt kugle pen.

Flot gået af oppositionen. Jeg støtter dem ikke, men ser det mere som endnu en fallit erkklæringen fra Venstre. Hvorfor Danmarks liberale parti skal trækkes og kæmpes til valgfrihed og ikke-system tænkning er mig en gåde.

Thomas Sørensen

Esben Nielsen

Det er rigtig at den ikke giver nogen endelig afklaring, men skal en folketingsbeslutning skal vil heller ikke ned på et nivaue hvor man bestemmer hvilke program pakker der bliver brugt.

Nej, men derfor kan de godt bestemme hvilke formater, der bliver brugt. Ved at beslutte og holde sig fast på ODF, vil have have en change. Med den nuværende beslutning kan OOXML nemt komme med på listen (v.hj.a kraftig lobyarbejde på minister/embedsmandsniveau fra MS: Det er et spørgsmål om at få udpeget de "rigtige" "eksperter"), og så vil MSOffice have et monopol endnu kraftigere monopol end de har nu, da ingen andre kan implentere den "standeard".

Thomas Sørensen

Ja, hvis det ender med en fortsat cementering af Microsoft program pakkerne er det ikke så godt. Men som jeg forstår det er det eneste kriterie ikke at standarden skal være åben, men også at den skal være implementeret af flere. Hermed OOXML (MSXML :-) ) jo stillet i en situation hvor formatet skal være attraktivt at implementere, også for mindre virksomheder.

Jeg håber virkelig at dette for skubbet IT-afdelingerne tilbage til serverne med en eller flere formater, og lader det være op til brugerne hvad de ønsker at arbedejde med. Jeg kan godt leve med at OOXML bliver et af formaterene, jeg synes også at folk kan bruge MS Produkter hvis de har det godt med et. Jeg gider bare ikke selv. Jeg vil have valgfriheden.

Michael Nielsen

Hele denne farce, og de millioner der er spildt på denne kamp kunne nemt havde været løst da man for første gang luftede åbnestandarder som et ønske i det offentlige.

Still et krav - noget som Danske politikere ikke tør..

Simplet krav.

"Alle programmer der bruges i det offentlige SKAL bruge og implementere gældende standarder"

Hvorefter man giver alle leverandører 18 måneder til at følge kravene, hvis kravende ikke er mødt, så kigger man sig om efter en leverandør som KAN levere.

I tilfældet med dokument formater, hvis MS ikke ville understøtte den gældene standard (på det tidspunkt var der kun ODF), kunne man snildt kanalisere alle Microsoft Licens pengene over i en fond hvis opgave var at sørge for alle mangler (hvis der er nogen) i Open Office blev fjernet. De penge der bruges på licenser til MSO i Danmark kunne skaffe mange Danske jobs, og samtidigt forbedre og tilpasse produktet til Dansk behov.

Men hovedet pointen er, hvis man stillede krav om at alle programmer skal implementere og benytte gældene standarder, og man kun tillod afvigelser hvis det var enormt veldokumenteret at det ikke er muligt at bruge den åbne standard (hvor efter der skal laves en plan om hvornår det kommer til at bruge åbne standarder), så havde vi en fælles standard, der tillod frit valg af office pakker, allerede i dag.

Men der er ikke politisk ønske for valgfrihed (generelt).

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Affecto Denmark reaches highest Microsoft Partner level

Affecto Denmark, a leading provider of data-driven solutions, has reached the highest level in the Microsoft partner ecosystem: Managed Partner.
22. jun 2017

Innovate your business with Affecto's IoT Explorer Kit

Are you unsure if Internet of Things fits your business strategy?
31. maj 2017

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 2017