Opposition vil ændre datalov: Vidtgående forandringer må ikke luskes igennem

Illustration: Andreas Houmann
SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre vil fastholde Folketingets kontrol med, hvordan borgerdata bliver anvendt.

Fire oppositionspartier er gået sammen om at foreslå en ændring til den kontroversielle databeskyttelseslov, der i sin nuværende form vil lade ministre blåstemple, at borgerdata sammenkøres til nye formål.

Det skriver Politiken.

Læs også: Forbrugerrådet om udskældt datalov: Øget datadeling kan give endnu større datalæk

SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre vil have den udskældte paragraf 5, stk. 3 taget helt ud af det lovforslag, som efter planen skal træde i kraft samtidig med EU’s databeskyttelsesforordning den 25. maj. Dermed vil nye datasammenkørsler - som det er tilfældet i dag - behandles som lovforslag i Folketinget.

»Det vil blive uendelig svært at kontrollere de bemyndigelser, som ministre fremover vil kunne udstede, og det vil blive ualmindeligt uigennemsigtigt for borgerne. Når det går op for folk, hvad dette lovforslag reelt indebærer, er der en meget stor risiko for et enormt svigt i tilliden mellem borgere og stat, og tillid er helt afgørende for at have en velfungerende offentlig sektor. Derfor vil vi bevare den demokratiske kontrol og fastholde åbenheden for borgerne«, siger Josephine Fock, retsordfører for Alternativet, til Politiken.

Læs også: Sådan vil regeringen lade myndigheder analysere borgerdata i smug

Hun bakkes op af retsordfører fra Radikale Venstre Zenia Stampe

»Så vidtgående forandringer i vores samfund må ikke foregå under radaren og blive lusket igennem via ministerielle bekendtgørelser«, siger hun til avisen.

Justitsminister Søren Pape Poulsen fastslog til en eksperthøring i Folketingets retsudvalg tidligere på måneden, at han ikke ville ændre paragraffen.

Læs også: Leder: Overvågning af borgerne må ikke overlades til embedsmændene

»Hvis vi skal bekæmpe socialt bedrageri, skal man kunne dele oplysninger internt i en myndighed. Det undrer mig, at det bliver set som et problem,« sagde ministeren.

»Jeg mener ikke, at man skulle kunne gå og gemme sig som borger, for jeg vil bekæmpe socialt bedrageri med næb og klør. Jeg mener ikke, at vi går på kompromis med respekten for borgernes retssikkerhed.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Bjarne Nielsen

Præcis.

Det vil være en smal sag for Pape at få sine ideer til værktøjer til at bekæmpe socialt bedrageri igennem Folketinget, hvis det er så indlysende vigtigt, rigtigt og nødvendigt, som Pape her giver udtryk for.

På mig lyder det som om at han enten ikke tror på, at hans politiske ideer kan tåle turen igennem Folketinget, eller også planlægger han samkøring på en skala, som er så enorm, at det ikke er praktisk muligt. Og jeg ved ikke, hvad der er værst.

  • 8
  • 0
#4 Louise Klint

Jeg synes det må være relevant at bede Justitsministeren redegøre for forskelsbehandlingen af Myndighederne over for Borgerne i Danmark.

Hvorfor fortsætte med at udvide Myndighedernes – magtens – beføjelser Når man samtidig indskrænker og knægter Borgernes rettigheder?

Hvorfor er det klogt i en retsstat og et demokrati (som Danmark)? At øge koncentrationen af magten i toppen af samfundet?

Jeg er ikke sikker på, at det hjælper, men jeg føler jeg trænger til lidt perspektiv. Hvis man nu, på vej hjem i ministerbilen en solskinsrig fredag eftermiddag, kunne give efter for tankerne omkring de overordnede samfundsmæssige konsekvenser af de forslag, man lancerer...

  • 0
  • 0
#5 Louise Klint

Det går op for en, når man skal flytte, og pludselig bliver konfronteret med en liste over samtlige de adresser, man har boet på igennem hele sit liv: At samfundet, Staten, har tracket dig helt tilbage til du blev født. Uanset du ønsker det eller ej.

Jeg synes der er en alvorlig ubalance i hvordan myndighederne, herhjemme, systematisk indsamler, omhyggeligt kategoriserer og notorisk gemmer enorme mængder af borgernes private oplysninger (data). Men når det gælder samme myndigheders egenkontrol får lov at omgå oplysningerne (data) med tilsvarende skødesløs lemfældighed.

Som når Rigspolitiets top kan sidde og trykke på slet-knappen, som det falder dem ind. https://www.version2.dk/artikel/politiet-kan-ikke-gendanne-slettede-mail...

Der er en mærkværdig, ubalanceret regulering.

Hvorfor er det nu at myndighederne – samt hver enkelt minister, hver især – skal have udvidet og forøget deres beføjelser over for borgerne? Når loven er til for at beskytte borgernes data. Det giver ikke mening.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere