Opkøbsvurdering: Glassfish overlever næppe

Suns open source-server Glassfish går en tvivlsom fremtid i møde, efter at Oracle har købt Sun, lyder det fra en Java-konsulent. Men Mysql er ikke til at slå ihjel, er vurderingen.

Efter uger med historier om et IBM-opkøb af Sun Microsystems, er det lidt af en omvæltning at skulle forholde sig til, at Oracle nu overtager Sun.

Hos Java-udviklingshuset Lenio skal teknisk direktør Tommy Dejbjerg Pedersen i hvert fald lige have rystet alle IBM-tankerne ud af hovedet, før han giver sit bud på, hvad opkøbet vil komme til at betyde.

»Men nu overvejer vi da seriøst at blive Oracle-partner igen,« siger han og griner.

Først og fremmest regner han med, at Oracle vil gøre kort proces med Suns open source applikationsserver Glassfish.

»Oracle har før købt mange applikationsservere og dræbt dem. Nu har de en god en med Weblogic, og så har jeg svært ved at se, at Glassfish overlever,« siger han.

Ikke til at slå Mysql ihjel

Teknisk direktør hos Sun-partneren Netic, Karsten Thygesen, skal også lige sunde sig lidt over nyheden.

»Det var ikke lige det, vi havde regnet med. Der har jo været tale om IBM, men også Apple og HP som købere. Det var heller ikke afgjort, at de skulle sælges,« siger han og hæfter sig ved, at markedet umiddelbart har reageret positivt, efter at nyheden blev offentliggjort, med stigende aktiekurser til følge.

Mest spændt er Karsten Thygesen på fremtiden for open source-databasen Mysql, når nu Oracle selv har en stor forretning med deres egne databaser.

»Her konflikter det lidt. Så det bliver spændende, om de vil styrke Mysql eller ignorere den. Men det vil i hvert fald være umuligt for dem at prøve at slå den ihjel,« siger han.

Tommy Dejbjerg Pedersen er optimistisk omkring Mysql's fremtid og mener, at databasen passer udmærket ind i Oracles forretning.

»Så får de en hel masse Mysql-brugere ind, som de kan prøve at lokke til at opgradere til en Oracle-database. Hvis det er til enterprise-brug er der generelt enighed om, at Mysql ikke rækker, men at man skal have en database fra Oracle eller Microsoft,« siger han.

Udover de mulige konflikter, er der også nogle områder, hvor opkøbet giver god mening, lyder vurderingen.

»Suns hardware og Oracles databaser har jo alle dage været et godt match. Nu kan de få noget insider-viden hos hinanden, som kan gøre den konstallation stærkere,« siger Karsten Thygesen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Kofoed

Hvis Glassfish aflives, så findes der ikke længere nogen Java EE referenceimplementation.

Så mon ikke de lader den være "community"-udgaven, og så drypper features ind i WebLogic efterhånden som de er aftestet af gratisterne. Det er da set i andre modeller. Jeg tvivler i hvert fald på, at de vil gøre WebLogic-branded til bleeding edge software, lige så lidt som IBM ville gøre Websphere til det. Begge vil formodentligt fortsat være stabile (læs: stokkonservative) releases til de store enterprise-kunder.

Men man skal naturligvis aldrig sige aldrig.

Havde godt nok hellere set en IBM-overtagelse, men grundlæggende er både IBM og Oracle mastodonter med et gigantisk bureaukratisk overhead, så det skal blive spændende at se, hvordan det kommer til at spille sammen med Suns trods alt lidt mere agile facon.

Glæder mig allerede til Oracle One næste sommer! :-)

 • 0
 • 0
#2 Martin Kofoed

De to udsagn er da vist i øvrigt lidt selvmodsigende:

Nu har de en god en med Weblogic, og så har jeg svært ved at se, at Glassfish overlever

Og:

Så får de en hel masse Mysql-brugere ind, som de kan prøve at lokke til at opgradere til en Oracle-database.

Hvorfor skulle de ikke lokke en masse Glassfish-brugere til at opgradere til en WebLogic server? Eller dræbe MySQL, da de allerede har en god database?

Hum-bum ...

Jeg tror, både Glassfish og MySQL overlever. Oracle har faktisk postet penge i Glassfish jfr. nedenstående link. Og samme link rejser spørgsmålet: hvad med NetBeans? Ser ud til, at Oracle er på eclipse-holdet...

http://www.oracle.com/technology/tech/eclipse/index.html

 • 0
 • 0
#3 Tore Green

Det har vel nærmest været "Sun imod resten" når det kom til Netbeans og Eclipse.

Efter BEA-overtagelsen forlød det at Oracle ville lade BEAs Eclipse-baserede Workshop værktøjer dø for i stedet at holde fast i JDeveloper.(Kvaliteten i Workshop har nu heller aldrig været beundringsværdig.)

Oracle er aktiv i undvikling af webtools og BPEL til Eclipse, så de gør sig åbenbart ingen illusioner om at JDeveloper er på vej imod verdensherredømme... http://www.eclipse.org/membership/showMember.php?member_id=721

Noget må de gøre, tre IDEer fra samme koncern er vel i overkanten.

 • 0
 • 0
#4 Per Steffensen

Glassfish kan vel ikke bare dø, da den er reference implementation. Man kan vel ikke have en specifikation uden at have en reference implementation. Jeg tror Glassfish overlever som reference implementation og "community" server. Tvivler dog på at Oracle vil fortsætte en professionel support funktion ovenpå, i forbindelse med en kommercielt produkt/serviceydelse (sådan som Sun har haft det indtil nu).

Men vi risikerer nok desværre også, at det ikke bare er professionel support som Glassfish kommer til at miste, men også en del ikke-funktionelle optimeringer. P.t. hvor Sun tilbyder professionel support, kan man nok også forvente at de vil bidrage med performance optimerende kode etc. Det skal vi nok ikke skal forvente fra Oracle nu.

Glassfish bliver nok bare funktionel reference implementation, og ikke specielt "veludviklet" på ikke-funktionelle punkter, som performance, memory footprint, startup time, etc. etc. etc.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere