Opera klager til EU over Explorer-monopol

Det norske browserfirma vil have EU-Kommissionen til at se på Microsofts mulige misbrug af Internet Explorers dominans.

Det norske browserfirma Opera har sendt en klage til EU-Kommissionen over Microsoft, som ifølge det norske firma misbruger dets dominans med Internet Explorer til at spolere interoperabilitet ved ikke at følge webstandarder.

Opera oplyser ifølge en pressemeddelelse, at det vil have EU-Kommissionen til at pålægge Microsoft at skille Internet Explorer fra Windows, så browseren ikke automatisk følger med styresystemet.

»Vi har sendt denne klage på vegne af verdens forbrugere, som er trætte af at have et monopolistisk firma til at træffe beslutninger på deres vegne,« udtaler direktør Jon von Tetzchner fra Opera ifølge pressemeddelelsen.

Ud over at skille Windows og Internet Explorer vil Opera også have EU-Kommissionen til at tvinge Microsoft til at følge dets erklæringer om at følge de internationale webstandarder.

Opera mener, at det samme grundlag, som EU-Kommissionen fandt Microsoft skyldig i omkring Windows Media Player, også gælder for webbrowsere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Ring

Forestil dig, at du har købt en ny PC og installeret Windows. Nu skal du lige på nettet og hente Opera. Øhhh - med hvad? Nå, tilbage i computerbutikken og købe fx Opera på en CD - og det er der jo penge i for nordmændene, så jeg forstår godt ideen. Konklusion: Internetbrowseren er en nøglekomponent til at få en pc til at virke overhovedet, og derfor er det naturligt med i hvert fald en primitiv browser, så man kan downloade fx Opera og komme videre.

 • 0
 • 0
#2 Jakob Damkjær

Man kunne jo pålægge ms at det skal lave et lille program der når man starter det så spørger det hvilken browser det skal hente.

Det program har så indbygget permalink til en oversigt over browsere og når man så har valgt hvilken browser man vil instalere så henter den indstalationsfilerne.

Det behøver ikke ha nogen http eller html kapacitet overhovdet.

Easy peacy, Maks en uges arbejde for en programør der ved hvad han/hun laver ;)

Håber de tvinger dem til W3C compliance for det er et rigtig problem når folk beslutter at følge ie "standart" istedet for W3C.

Men det vil de kæmpe mod med næb og klør så en evt ændring kommer vel først i 2015.

 • 0
 • 0
#4 Chris Kjær

Operas pointe er jo, at de vil konkurrere på lige fod. Dvs pc-forhandlerens hylder skal indeholde Internet Exploder, Opera, osv osv, så forbrugeren har et reelt, frit valg.

Man må formode, at EU i givet fald kræver prisen for Windows nedsat med et beløb svarende til salgsprisen for en browser.

 • 0
 • 0
#6 Jakob Damkjær

@PR Browser listen vedligeholdes af W3C og den sorteres alfabetisk (klassisk neutral sortering ;)

Hvis du har en browser så registrere du den hos W3C med navn og kort beskrivelse.

Man vælger først hvilket OS og version man har og så presentere det en liste af browsere man kan vælge imellem.

@PHK programmet vil ha et alias på skrivebordet med navnet "INTERNET"

 • 0
 • 0
#11 Michael Kollemorten

Grundet at Internet Explorer ikke følger de standarder der findes gør Microsoft's monopol jo netop at disse standarder ignoreres og at konkurenter som Opera og Mozilla må bruge ekstra ressourcer på at tilpasse deres egne programmer.

En løsning på dette kunne netop være at Microsoft forpligtes til at overholde de standarder der er vedtaget for udvikling af hjemmesider. Jeg har også på fornemmelsen at netop dette ville være ret populært blandt udviklere af hjemmesider.

 • 0
 • 0
#12 Jakob Damkjær

Ellers kunne man sortere dem efter hvor mange downloads de fik. (Ikke hvor mange de tidligere har haft, men hvor mange de har i dette system. Så ville det være ret enkelt at se hvordan browser download fordelingen er).

og i den standart formatet beskrivelse kunne man ha en beskrivelse af browseren.fx. Hvilke standarter den følger og hvilken version.

Hvor mange ville vælge ie fx hvis de vidste den ikke lever op til de nyeste CSS og html standarter, hvis der er en browser som gør det.

En nemt implementeret løsning som alle ville kunne bruge hvis de ville. Men lur mig om ms vil være med på den vogn...

Men hvis nu EU bare sagde til ms at det SKAL det og de skal ikke ha nogen penge for det. Open source kode projektet kunne jo også virke på windows. Som mange OS projekter gør.

Hvis der er nogen der gaber op med at det ville være unfair for ms for de er så stakkels og sikkerheds problemer... bla bla bla

Så kan ms jo bare selv deltage i opensorce projektet og udbedre evt mangler og sikkerheds huller.

Men hvis der nu var nogen kvikke hovder der lavede det så ville det jo være et godt første skrit. Så kunne EU jo altid senere bestemme at det er ulovligt at preindstaller browseren.

Hvor forskelligt er det fra at bensinstationer har standartiserede størrelser på studsen ? STANDARTISERING...

Hvor mange linjer kode skulle man bruge på at lave en SSL krypteret DL klient der kan parse en XML fil til en liste hvor man kan vælge den ene eller den anden browser og så downloade installer filen. Evt med bittorrent kapacitet for at minske server fotprintet.

Pengepræmien til den/de mest populære browserdownlloader, er indtægten fra bannerreklame indtægterne fra programmet.

Det burde være nok til at de små kodere blev lokket ud af deres kodehuler ;) Det her er jo så nemt at det burde være lavet for 4 år siden.

Og til dem der ikke bruger dagen på andet end at læse prostitutions annoncer i EB.... Så kom med en bedre løsning ;)

Go weekend Jakob

 • 0
 • 0
#13 Jørgen A Thomsen

Specielt i retskrivningen, så man kan koncentrere sig om at forstå indholdet og ikke først kæmpe med formen. Sprog er et redskab til udveksling af ideer. Redskaber skal bare ligge godt i hånden og være noget, man ikke skænker en tanke.

standart: ryttterfane

Desuden er sammensatte navneord standarden på dansk, ikke sammen satte navne ord.

DTU og lignende steder burde gøre en indsats på dette område.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere