Opera: HTML5 vil dræbe mobilapplikationer, som vi kender dem

De applikationer, der kan downloades til for eksempel Apples iPhone og Android-telefoner, vil på sigt blive erstattet af rene HTML5-applikationer. Det spår det norske browserfirma Opera.

Med mere end en kvart million applikationer i Apples App Store og omkring 100.000 i Googles Android Market må det siges at være en kontroversiel udtalelse, den norske browserproducent Operas topchef Lars Boilesen kommer med.

Over for cirka 50 journalister fra hele verden kunne Lars Boilesen proklamere, at Opera ikke ser nogen fremtid for den type mobilapplikationer, som i dag kan downloades fra for eksempel Apples og Googles onlinebutikker.

I fremtiden vil applikationer nemlig blive helt webbaserede, sagde den danske Opera-topchef ifølge Digi.no.

»De mobilapplikationer, vi ser i dag, kommer til at blive fuldstændig webbaserede i fremtiden. Vi tror ikke, at der vil blive noget monopol på noget operativsystem på mobilen,« sagde Lars Boilesen på pressemødet i Oslo ifølge Digi.no.

Udtalelsen går i mod den nuværende tendens på smartphones, hvor brugeren tilgår webtjenester som Twitter, Facebook, netbank og lignende igennem mobilapplikationer skrevet i programmeringssprog som for eksempel Java og Objective-C.

Applikationerne downloades gratis eller for et mindre beløb til telefonen fra for eksempel Apples App Store eller Googles Android Market.

Tendensen har sågar fået det toneangivende amerikanske magasin Wired til at udråbe WWW som værende en død sild, fordi onlinefolket i dag tilgår tjenester gennem applikationer på mobilen, og ikke fra browserens søgefelt.

Selvsamme Wired kom dog i modvind for netop den konklusion, ikke mindst fra WWW's skaber, Tim Berners-Lee, der ikke mente, at det stod helt så galt til med sit hjertebarn.

Og Opera mener altså også, at det nærmere er den nuværende applikations-tankegang, der vil dø ud. Den nye HTML-standard, HTML5, er i stedet vejen frem, mener nordmændene.

»Vi mener, at de proprietære løsninger vil uddø. Arbejdet med HTML5 begyndte som et dokumentsprog, men får mere og mere karakter af også at blive et applikationssprog. HTML5 kommer med megen funktionalitet, som vil gøre det let at lave kraftige webapplikationer,« siger Operas teknologichef, Håkon Wium Lie, ifølge Digi.no.

Opera vil i stedet satse på de såkaldte 'widgets', udviklet under åbne standarder som for eksempel HTML5.

»Nogle mener, at web er dødt, men det er vi uenige i her i Opera. Wired pegede på, at video vinder meget frem, men jeg mener også, at video er en del af web. Web'en er ikke i færd med at blive mindre, men er tværtimod ved at vokse voldsomt,« siger teknologichefen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Simon Friis Vindum

Opera vil i stedet satse på de såkaldte ’widgets’, udviklet under åbne standarder som for eksempel HTML5.

Når Opera får deres widgets til også at virke på mobile enheder, tror jeg godt at det kan gå hen og blive en succes. I dets nuværende form, på desktoppen, er det dog rimeligt ubrugeligt.

 • 0
 • 0
#3 Jesper Poulsen

Mobile apps kræver 100% forbindelse til verden omkring sig og det er desværre ikke muligt at opnå for alle brugere. Trådløs kommunikation er [u]meget[/u] følsomt overfor bevægelser af de tilkoblede enheder.

 • 0
 • 0
#5 Jesper Poulsen

Prøv at tag et kig på CouchOne Mobile - et eksempel på hvordan offline problematiken kan takles.

Programmerne kan stadig ikke køre fra nettet. Du har en telefon der slet ikke virker i samme øjeblik internetforbindelsen ryger. Det kan CouchOne Mobile ikke kompensere for.

 • 0
 • 0
#6 Claus Pedersen

Html5 har indbygget mulighed for lokal storage og vil kunne køres offline. Lidt i stil med den funktionalitet Google lavede med deres "Gears" som de nu skruer ned for, til fordel for de tilsvarende standarder i HTML5.

/Claus

 • 0
 • 0
#7 Kim Dalsgaard

Programmerne kan stadig ikke køre fra nettet.

Det smarte er lige præcis at programmet ikke behøver at køre fra nettet hvis man bruger CouchOne Mobile eller tilsvarende - data sync'es når man har forbindelse.

HTML5 er stadig et godt valg selv om det er til en potentiel offline app.

 • 0
 • 0
#8 Simon Friis Vindum

Mobile apps kræver 100% forbindelse til verden omkring sig og det er desværre ikke muligt at opnå for alle brugere. Trådløs kommunikation er meget følsomt overfor bevægelser af de tilkoblede enheder

Hvad får dig til at tro at HTML5 applikationer ikke kan lagres lokalt?

Der nævnes helt konkret Opera Widgets i artiklen, hvilket er en implementation hvor applikationerne bliver gemt på enheden, og kun tilgår nettet i samme omfang som normale applikationer ville gøre det. Blot fordi programmerne bliver udviklet med web teknologier, betyder det ikke at de skal ligge i skyen. Dit argument er derfor fuldstændigt irrelevant.

 • 0
 • 0
#11 Jørgen Larsen

bliver det ikke blot web-apps mod betaling og under samme amerikanske moralske restriktioner som ses på de 3-4 app-stores i dag?

Hvordan med hardware i/o ifb. gps, gyro, accelerometer, kompas, mikrofon og kamera. Hvordan kan man kode HTML5 til alle disse i iPhone, Windows Phone, Android og Nokias Symbian/Meego

 • 0
 • 0
#12 Claus Pedersen

Jo, det ender i bund og grund med at være det samme, bare farven der har en anden lyd. Den store fordel skulle være at de bør kunne køre på alle platforme.

Adgang til diverse hardware kommer sikkert i javascript api'er.

Men jeg tror at det kommer til at gælde for applikationer generelt, ikke kun på mobile enheder, at de ikke nødvendigvis vil være som vi kender dem i dag. I Google Chrome 7 arbejdes der bl.a. på at kunne lave et website som en applikation, hvilket næsten allerede virker i dag for Google mail hvis man installerer deres tool til hostede domæner. http://www.version2.dk/artikel/16466 "I stedet får Chrome 7 nogle finjusteringer bag kulisserne, og så vil den få muligheden for at gøre en webside til en applikation. Det er formentlig en forsmag på Google Chrome-styresystem, men vi får først det endelige resultat at se, når Google lancerer dets webbutik for webapplikationer til Chrome."

 • 0
 • 0
#13 Ove Andersen

Vil performance ikke generelt blive en del dårligere end når programmer f.eks. ligger som bytecode og bliver compilet jit? Nu er javascript jo ikke just kendt for at have C performance (endnu?).

Vil heller ikke være helt tryg ved, at Javascript skal have adgang til at vide alt om min telefon, lige fra hardware indstillinger til kontakter, m.v. Kæmper webudviklere ikke til stadighed med sikkerhedshuller i alle mulige web applikationer (Javascript, ActiveX, Java, Flash, ..). Ved ikke helt om jeg vil tillade at en applikation i en browser skal have adgang til min lokation, og jeg så kan vide mig sikker på sideløbende applikationer ikke kan opsnappe denne vha. en exploit?

Bare lidt tanker. Måske er de helt ubegrundede..

 • 0
 • 0
#16 Ove Andersen

Sikkerhed: Det kommer jo lidt an på, hvorvidt det er den enkelte browser eller det underliggende system der skal styre rettighederne til resourcerne. Er det browseren, som man kan have flere af, så skal man stole på den. Er det styresystemet, så skal browseren kunne identificere applikationen overfor styresystemet og garantere at browseren ikke mister eller cacher dataene så andre ad bagveje kan få adgang til dem.

Performance: Mht. performance, så tænker jeg mere på, at hvis det kommer til at skal fungere på mobile enheder så er det vigtigt at overheadet ved at afvikle en applikation er begrænset, da det er for dyrt at betale et overhead på dobbelt så meget frem for compileret kode/bytecode, når man tænker på batteriforbrug og en mindre CPU der bliver forhindret i at gå i standby.

Og så vil verden da også blive et forfærdeligt sted, hvis vi alle skal til at kode javascript i fremtiden frem for mere strukturerede sprog. Ikke mindst når man tænker på alle de forskellige fortolkninger af javascript der er.. Spændende :D

 • 0
 • 0
#17 Jonas Høgh

Og så vil verden da også blive et forfærdeligt sted, hvis vi alle skal til at kode javascript i fremtiden frem for mere strukturerede sprog.

Og på hvilken måde mener du så at Javascript er "mindre struktureret"?

Ikke mindst når man tænker på alle de forskellige fortolkninger af javascript der er.. Spændende :D

Langt de fleste forskelle ligger ikke i Javascript, men i DOM og tilhørende leverandør-specifikke API'er. En af hovedideerne med HTML5 er jo netop at standardisere disse.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere