Opera-grundlægger barsler med ny browser

Fra samme ophav som Opera kommer nu Vivaldi med masser af funktioner i grundudgaven.

Grundlæggeren af Opera, Jon von Tetzchner, kommer nu med en ny browser, der måske vil tiltale fans af den oprindelige Opera-browser.

Hvis du savnede de mange funktioner og det slanke, diskrete design ikke sagde dig noget, har Jon von Tetzchner måske det, du står og mangler: den nye browser Vivaldi. Det skriver Gigaom.com

Vivaldi er ikke en tur tilbage til de tidlige Opera-dage, selvom der ifølge Jon von Tetzchner var mere guf til den krævende browserbruger dengang.

Læs også: Microsoft sender Explorer på pension

»Efter jeg stoppede som administrerende direktør i Opera [i 2011, red.], ændrede de deres filosofi. De lavede en slags browser, der minder mere om andre browsere og ikke har så mange funktioner. Fokus er på en måde at få browseren til at forsvinde, og jeg tror, at mange mennesker efterspørger noget andet,« siger Jon von Tetzchner, der tilføjer, at den oprindelige Opera-browser var rig på features og rettet mod brugere, der forlanger mere af deres browser.

Den nye Vivaldi-browser er bygget på en bund af Chromium og har en brugerflade der er lavet af web-teknologier. Det gør det nemmere at bruge browseren på tværs af Windows, OS X og Linux, ligesom browseren skifter farvetemaer alt afhængig af de hjemmesider, du besøger.

Læs også: Cisco: 90 procent af alle Microsoft-browsere er usikre

Der er stakkede faner, en avanceret bogmærkeholder, tastaturgenveje og muligheden for at starte med flere sessionsvinduer, for at nævne et udvalg af features.

Flere funktioner vil støde til, efterhånden som Vivaldi nærmer sig udgivelsesdato, og der er også en mobil-version i spil, som Jon von Tetzchner ikke vil sige meget om ud over dette:

»Vi satser på en browser, der har mere funktionalitet, end du er vant til, men som også gør tingene på en anden måde, end du er vant til - det princip vil være gennemgående på desktop som på mobil,« siger han.

Se Tech Preview af browseren på Vivaldis hjemmeside her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Dan Johansen

Den er okay hurtig, men er ikke mange indstillingsmuligheder, ingen extension mulighed (så vidt jeg kunne se), men den ligner Windows 8 vinduer i udseende. Selv på min Linux, hvilket er et totalt turn-off for mig.

Ind til videre holder jeg mig til Chromium.

 • 1
 • 0
#3 Benny Jensen

Der står jo også i artiklen at det er en tech preview og at de features ikke er implementeret. De er dog på tegnebrættet ifølge hjemmesiden.

med hensyn til udseenet, hvad mener du så? er det det firkantede look den er gal med eller hvordan? Nu sidder jeg selv i den gamle opera (12.17) og syntes den ligner utrolig meget den browser jeg har brugt og elsket igennem en del år.

@Jonas Iversen Med hensyn til ram forbrug kan jeg sige at med 3 tabs åben bruger den lidt mere end chrome med de samme sider (3 simple sider) og sammenligner jeg den med min opera ser det ud til den bruger en del mindre. dog virker den en del langsommere, men det er vel at forvente så tidligt i udviklingen

 • 0
 • 0
#4 carsten guldhammer

jeg savner såmænd bare at brugeren har ENNU mere kontrol over hvad der lægges ind i browseren end det er tilfældet nu

næsten daglig går jeg på min hjemme pc ind i indstilinger og udvidelser på crome og fjerner manualt spam lort plugins som jeg åbentbart ikke har nogen jordisk chance for selv at godkene hvorvit må køres fra min pc

det var ellers det jeg forstod med windows nt xp osv de fremtidige versioner, at brugeren skulel give tilldelse til hver gang et program blev instaleret, men det er øjensynligt fjernet igen siden alt muligt reklame og spam lort af bagvejen kan instaleres i mine browser udvidelser UDEN min acept og viden

 • 0
 • 3
#6 Jonas Iversen

@Benny Hvis jeg læser din tekst rigtig, så mener du Opera bruger mere RAM end både Chrome og den "nye" Opera....hvilket jo lyder helt vildt, da ingen bruger mere RAM en Chrome! Så nu måtte jeg selv lige lave en hurtig test.

Test m. 3 tabs: version2.dk, dr.dk og tv2.dk; Chrome (ver. 40): 416MB Opera ("Prod", version 27.0): 212MB Firefox (ver. 35.0.1): 351MB IE (ver.11): 287MB

 • 0
 • 0
#8 carsten guldhammer

ikke andre end de sædvanlige normale sidder

jeg går sku ikke på noget kreminlelt eller andet

men ikke destomindre så kommer der alt muligt ragelse reklame lort der åbner alle mulige reklame sidder ind i plugins oversigten som bliver ved med at geninstalere ligegyldigt hvad jeg gør

et af eksemblerne nu hvor jeg skriver tjekkede jeg lige mens jeg skriver så ligger gosave sig der og kommer igen lige så hurtigt jeg fjerner den,

baere et eksembel

 • 0
 • 2
#9 Jesper Nielsen

et af eksemblerne nu hvor jeg skriver tjekkede jeg lige mens jeg skriver så ligger gosave sig der og kommer igen lige så hurtigt jeg fjerner den,

Tjek disse sider for fjernelse af Gosave.

http://malwaretips.com/blogs/remove-gosave-virus/ http://thementalclub.com/delete-gosaveo-extension-google-chrome-138

Det er ikke en extension, som er blevet installeret ved, at du har besøgt en hjemmeside. Gosave sniger sig ind, når du installerer programmer på din computer, som f.eks. Ask Toolbar også gør, hvis du ikke er opmærksom når du installerer Java.

 • 1
 • 0
#10 carsten guldhammer

nu er det sådan at jeg netop af samme årsag ALDRIG instalere de toolbars, heller ikke ask bar

så det er ikke den vej de kommer eller sagt på anden måde: det er ikke den eneste vej de kommer ind

men google er jo så kapitalistiske og egoistiske at det ville være for meget forlangt at brugeren bare havde LIDT kontrol over for hvad man vil have kørende i sin browser

måske jeg skulel se mig om efter en bedere browser som netop tillader brugeren disse ting (kontorl over hvad man ønsker der køre og ikke køre )

 • 0
 • 5
#12 Benny Jensen

Det var nu ikke ment som at opera bruger mere ram end chrome.

Det var kun ment som sammenligning mellem vivaldi vs opera og vivaldi vs chrome Det skal siges at min test var med simple tekst sider ved vivaldi:vs chrome og medie tunge sider ved vivaldi vs opera. Jeg vil glædeligt udføre endnu en test når jeg kommer hjem senere og har lidt mere tid.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere