Opera-browseren vil droppe egen motor og skifte til Webkit og Chromium

Norske Opera vil udskifte selskabets egenudviklede motor med den populære Webkit-motor. Indpakningen kan også ende med at blive Chromium.

Den norskudviklede Opera-browser er på vej til at blive mindre norsk. Firmaet bag vil nemlig udskifte Operas egen browsermotor med Webkit, der også bruges i Apples Safari og Googles Chrome. Det skriver Digi.no.

Opera har eksisteret siden 1994 og har altid benyttet sin egen motor til fortolkning og visning af hjemmesider. Firmaet bag har også flere gange været først til at kæmpe mod Microsofts dominans på browsermarkedet, efter Opera i en periode var stort set det eneste alternativ til Internet Explorer, indtil Mozilla genopstod som open source i asken fra AOL's opkøb af Netscape.

Siden har Opera især været populær på smartphones som alternativ til de indbyggede browsere, som browser indbygget i tv-apparater og som desktop-version i udvalgte lande, for eksempel Rusland.

Overgangen til Webkit vil ske gradvist, og i en periode vil der findes Opera-browsere bygget på både Operas egen Presto-motor og Webkit.

Webkit-motoren er grundlaget for mange mindre kendte browsere på markedet, men blandt andet Microsoft har kritiseret brugen af Webkit for at tilskynde webudviklere til at benytte dele af HTML5, som endnu ikke er endeligt vedtaget som en del af standarden.

Der findes også en lang række optimeringer til Webkit, som er en udbredt praksis i webapplikationer, som har villet være tidligt med på HTML5, men som ikke fungerer i andre HTML5-kompatible browsere.

Opera overvejer ifølge Digi.no også at gå væk fra Operas egen indpakning af browseren og gå over til Googles open source-projekt Chromium.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 David Rechnagel Udsen

Jeg tror I mener V8 og ikke Chromium i den overskrift. De tager den WebKit-version som Chromium bruger (så vidt jeg forstår er WebKit ikke helt ens i Safari og Chromium), og også dens JavaScript-motor.

Når det er sagt, er jeg ikke overrasket. Opera har for lidt markedsandel til at kunne godtgøre at have sin egen motor, og folk vil gerne have Operas GUI-funktionaliteter, men er nervøse for at Presto-motoren ikke understøtter de samme ting som WebKit og Gecko.

Det vil være naivt at tro at enten Microsoft eller Mozilla ville skifte til WebKit i den nære fremtid. Gecko er meget anderledes end WebKit, og det er noget Mozilla mener er en fordel i forhold deres hovedprodukt, Firefox. Hvilket også er en af grundene til at andre vil vælge WebKit fremfor Gecko.

Det nager mig selvfølgelig, at se færre motorer på nettet, da det frembringer den monokultur (som først Netscape og senere Internet Explorer's Trident) hærgede webben med i sin tid, og som alle disse browser og motorer var lavet for at komme til livs. Man kan vel bare håbe at de frigiver kildeteksten til Presto (da det faktisk er en meget udmærket motor!) og/eller tager nogle erfaringer og tricks fra Presto og sender det op i WebKit-motoren.

Men det er måske at være lidt for forhåbningsfuld. Opera agter næppe at gøre noget af deres kildetekst fri.

  • 1
  • 0
#7 Alexander Færøy

WebKit er et spøjs "bibliotek" på mange punkter.

Der er bl.a. ingen officielle udgivelser fra projektet som helhed, men det er derimod op til de enkelte "ports" at lave periodiske udgivelser. En port kan f.eks. være Qt, GTK+, Windows CE, Chromium og den nye nix POSIX port.

Yderligere kan de forskellige ports være enten bygget med det gamle, synkrone, WebKit1 API, hvor rendering og browser UI skete i samme proces eller også kan de være lavet med det nye WebKit2 API, hvor UI og rendering sker i to separate processer, der snakker via en IPC mekaniske fra det underliggende operativsystem. Chromium benytter det "gamle" WebKit1 API, men har deres egen multiproces arkitektur, hvor de arbejder sig udenom selv.

Sådan som Chromium er lige nu kører den med flere processer afhængig af hvor mange tabs der er åbne og hvad de tabs indeholder. Apple meldte ud at de ville vente med at have N rendering processer fremfor 1 til de var sikre på at alting virkede i WebKit2.

Udover det er der i perioder også flere JavaScript motorer i WebKit kodebasen og sikkert flere andre ting, der er med til at gøre WebKit til et paraplyprojekt med en masse byggeklodser som man kan tage fra og bygge en browser med, hvis man har lyst til det.

I dag er det ikke kun Apple, der benytter WebKit2 dog. Både Qt og GTK porten kan bruge WebKit2. Browseren på Nokia N9 og N950 var også baseret på WebKit2.

Operas CTO har sagt "Hej" til både webkit-dev@[1] og chromium-dev@[2] i dag, så mon ikke at de har planer om at benytte begge dele. Hvis man vælger Chromium så får man automatisk WebKit med og man vil helt automatisk skulle bidrage til WebKit hvis man vil lave noget om på de vigtige dele af Chromium -- og her mener jeg ikke Chromium's UI, men derimod WebCore, som er der, hvor alle de vigtige ting i WebKit sker :-)

Omkring V8, så skal man huske at på iOS bruger Chromium ikke V8[3] eftersom Apple ikke tillader at tredjeparts programmer kan eksekvere kode fra skrivbare hukommelseregioner. Det vil jeg i øvrigt gætte på er samme grund som Microsoft vil bruge med Windows 8 på ARM[4], men jeg har aldrig rigtig fulgt med i hvad der sker omkring Windows.

Jeg vil gætte på at man vælger Chromium som helhed pga. at det er et open source projekt, der bygger på en open source browsermotor, som allerede findes til mobiltelefoner, tablets og desktops.

Præcis som vi kan lide det :-)

Dog vil det ikke være godt, hvis alle pludselig skifter til WebKit :-(

[1] https://lists.webkit.org/pipermail/webkit-dev/2013-February/023820.html [2] https://groups.google.com/a/chromium.org/forum/?fromgroups=#!topic/chrom... [3] https://code.google.com/p/v8/issues/detail?id=1312 [4] http://www.version2.dk/artikel/microsoft-blokerer-firefox-paa-windows-8-...

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere