Opera: Browser-menukortet bliver skjult af Microsofts dialogbokse

Opera fik tvunget Microsoft til browser-menukortet gennem sin klage til EU. Men det norske firma er stadig ikke tilfreds og klager over, at valgskærmen bliver gemt bag Microsofts dialogbokse.

I marts dukkede en valgskærm op for alle Windows-brugere i EU med Internet Explorer som standardbrowser: Vil du bruge en anden browser, blev alle spurgt, og præsenteret for en liste over de tolv mest udbredte muligheder.

Browser-menukortet var det synlige resultat af det norske browserfirma Operas kamp mod Microsofts dominans, gennem en klage til EU's konkurrencemyndigheder. Men nordmændene er stadig ikke tilfredse.

Hvis man bruger Internet Explorer for første gang, samtidigt med at man får menukortet for første gang, vil valghandlingen blive helt overdøvet af de ti dialogbokse, som Internet Explorer kræver svar på, mener Opera. Det skriver it-mediet The Register.

»Når du er færdig med de ti dialogbokse, er det begrænset, hvad du gider at tage stilling til bagefter,« siger Operas tekniske direktør Hakon Wium Lie til The Register.

Men Microsoft afviser pure kritikken og siger, at det er sjældent, at den situation opstår. Kun hvis man ikke har installeret Internet Explorer 8 før nu vil man stå med begge dele samtidigt, lyder svaret fra Redmond.

De norske browser-udviklere har længe været en sten i skoen hos Microsoft, og tvisten mellem de to kulminerede med EU-myndighedernes afgørelse om browser-menukortet i 2009.
Det kom efter flere års juridisk kamp mellem Microsoft og EU, som blev sat i gang i 2007, da Opera officielt klagede over, hvordan Microsoft udnyttede Windows-udbredelsen til at gøre Internet Explorer til den dominerende browser.

Opera kunne i dagene efter menukortet blev sendt i omløb rapportere om en tredobling i antal download, hvilket dog også faldt sammen med lancering af en ny version. Men da download af en browser ikke betyder, at folk også skifter til den, siger tallene ikke så meget i sig selv.

Ifølge det norske it-medie Digi.no har effekten af at sende valgskærmen til Windows-brugerne blandt de rundt regnet 500 millioner EU-borgere været så lille, at det næsten er umuligt at se på målingerne.

I Danmark bliver Opera brugt af under én promille af internetbrugerne, mens browseren er populær i Rusland og en række østeuropæiske lande. Inden for browsere til mobiltelefoner er Opera dog meget dominerende, ligesom det også er Opera, der står bag internetadgangen i den populære Wii-konsol.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Maciej Szeliga

Jeg har en anden browser som standardbrowser, opgraderer IE fra 7 til 8 og så dukker for det første browser valget frem (selv om FF stadigvæk er standardbrowser) og så er det skjult under adskillige IE vinduer... og IE spørger om den skal være standardbrowser.

 • 0
 • 0
#4 Carsten Olsen

Det bliver skønt i fremtiden når browseren ikke længere er et "vindue i windows" men breder sig til hele skrivebordet. Og så kan folk lige så godt skifte windows ud med et OS. Tuderiet (og hykleriet) vil ingen ende tage fra M$.(Når de får samme behandling selv som de giver andre)

 • 0
 • 0
#5 Henrik Pedersen

Men altså.. Jeg ved godt at M$ har nogle tendenser, og at de godt kan finde på at være noget grove i markedsførringen og det er der også endeløse diskusioner om konstant jo så det gider jeg ikke starte en debat omkring. Men samtidigt så er Firefox og nu også Chrome vel alligevel ved at fiske et par enkelte brugere hist og her så HVORFOR er det Opera ikke gør det samme? Jeg har prøvet deres browser, og jeg vil sige det sådan...

Der er måske en grund til jeres lave markedsandele...

Kunne være jeg skulle lave min egen version af Photoshop. Den kan male i 3 forskellige farver, starter på 10 minutter og kan kun ekspotere til BMP og intet andet. Derefter indsender jeg så en klage til konkurrencestyrrelsen om at Adobe har et bedre produkt end mig. "De har flere markedsføringsresourcer og de har også langt flere penge til at udvikle for!"

Nu skal jeg selvfølgelig også passe på at jeg ikke udstiller IE som bedre end Opera... Helt personligt synes jeg ikke at mærke den store forskel i "kvaliten" (det er sikkert bare mig..) Men ud fra mit sædvanlige IE kritiske synspunkt og ud fra russerne bruger Opera går jeg da ud fra at Opera i det mindste er sikkert? (ret mig endelig her)

 • 0
 • 0
#9 Jimmy Frydkær Dürr

Jeg er ikke fan af MS, på nogen måde. Tværtimod. Jeg kører Ubuntu GNU/Linux på samtlige mine computere i hjemmet, og er virkelig godt tilfreds med systemet. Men lad os dog være ærlige og medgive, at MS gennem tiden også har udgivet noget solidt og rigtig godt software/teknokogi. IE er bare ikke lige en af de software-pakker, MS har været alt for heldige med.

Jeg har selv haft Opera installeret, og jeg er ikke imponeret af den. Den har sikkert sin berettigelse på markedet, men jeg foretrækker stadig Firefox frem for nogen af de andre browsere. Opera ér hurtig, ingen tvivl om det. Men den kan sikkert ikke følge FF 3.6.3, som også er pænt hurtig, og har oceaner af plugins bag sig. Så udviklerne bag Opera skal til at "tage sig sammen" for med i kapløbet om at være den bedste browser er også Flock-browseren, som giver Opera baghjul til enhver tid.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere