Opera begejstret for Microsofts browser-forslag

»Et godt udgangspunkt« lyder reaktionen fra den norske browserproducent Opera, efter Microsoft nu har foreslået at kunderne skal vælge mellem forskellige browsere, når computeren tændes første gang.

Der er store smil hos det lille norske firma Opera, efter Microsoft har meldt ud, at man er klar til en løsning, hvor pc-kunderne i EU får et menukort med forskellige browsere, første gang de går på internettet.

Selvom Opera-folkene ikke har haft tid til at studere Microsofts forslag i detaljer, er den foreløbige modtagelse positivt, skriver Digi.no.

»Det er et godt udgangspunkt for diskussion. Fredag var en god dag,« lyder kommentaren fra Operas tekniske chef, Håkon Wium Lie, til Digi.no, med henvisning til dagen, hvor Microsoft kom med sit forslag.

Udmeldingen fra Microsoft er den seneste drejning i en gigantisk sag, hvor EU-Kommissionen har anklaget Microsoft for at misbruge sin dominerende markedsposition inden for styresystemer til at fremme brugen af Internet Explorer. EU gik ind i sagen på baggrund af en klage fra Opera i december 2007, så Opera følger sagen meget tæt.

Umiddelbart er Håkon Wium Lie begejstret for Microsofts forslag, men har også kritik klar allerede - for eksempel mener han, at en sådan ordning, hvor brugerne skal vælge browser, skal gælde hele verden og ikke bare EU-området.

Men derudover er han optimistisk for, hvad det kan betyde for Operas browser, som i dag har en markedsandel på under én procent. I Rusland og nogle østeuropæiske lande har browseren dog langt bedre fat.

I det store billede er Håkon Wium Lie mest af alt begejstret for, hvordan EU-sagen har fået Microsoft til at føle konkurrencen og oppe sig med udviklingen af Internet Explorer. Han regner således med, at Microsoft snart vil sørge for understøttelse af SVG-vektorgrafik i Internet Explorer, ligesom andre browsere har i dag.

Microsoft har tidligere meldt ud, at man vil sælge Windows 7 uden browser overhovedet i EU-landene. Dermed var det op til kunderne eller pc-producenterne at installere en browser selv, for eksempel fra en CD-ROM, man kunne få udleveret i butikkerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anonym

»Det er et godt udgangspunkt for diskussion. Fredag var en god dag,« lyder kommentaren fra Operas tekniske chef, Håkon Wium Lie

Kan det virkelig fortolkes som "begejstret", manden kritiserer endda allerede udmeldingen ?

 • 0
 • 0
Jens Madsen

Hvorfor kun lade brugerne vælge browserens udseende? Det må også være muligt, at udskifte selve brugergrænsefladen i Windows. Microsoft, kan så sætte de underliggende programmer og komandoer til rådighed som nu, men tillade at der vælges en 3. part udgave af selve den "explorer" som ligger som grundlag til windows grænsefladen.

På den måde, vil Windows kunne skrædersyes, og måske laves som 3. parts styresystem i mange udgaver, tilpasset kunden. Naturligvis, skal den grundlæggende windows software indstalleres, men et 3. parts operativsystemgrænseflade og funktionalitet kan lægges over, og vælges af brugeren.

 • 0
 • 0
Rasmus Lund-Hansen

Jeg synes at det er tankevækkende, at Opera aldrig har opnået en nævneværdig markedsandel, til trods for at deres browser har eksisteret i over 10 år. Selv Chrome har flere brugere. Det siger en del.

Og nu har de så fået gennemtrumfet at Microsoft skal markedsføre Opera på lige fod med andre browsere. Det er flot lavet. Men selvfølgelig, når man ikke kan konkurrere på markedsvilkår, så må man gå andre veje.

Jeg er lidt spændt på at se hvordan udvælgelsen af browsere, som brugeren skal præsenteres for, kommer til at foregå. Der findes jo andre browsere udover IE, Firefox, Safari, Chrome og Opera.

 • 0
 • 0
Nick Frederiksen

...der ser problemer i sådan en menu? Hvem skal bestemme hvilke browsere der skal være tilgængelige eller skal alle browsere kunne vælges?

Hvis alle browsere skal repræsenteres kræver det enten en enorm mængde data på installations skiven, for vi ved jo alle at det ikke altid er tilfældet at man kan komme på nettet med det samme. Og skal alle browsere være på listen, så har opera stadig problemer for browseren kommer til at ligge langt nede på listen: Chrome, Firefox, Internet Explorer og Opera.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere