OpenOffice-projektet råber desperat på nye kræfter

5. september 2016 kl. 11:577
Den sidste opdatering til OpenOffice, 4.1.2 blev udgivet i oktober sidste år - og nu råber ledelsen på flere udviklere. Ellers kan det være slut med open source-projektet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Apaches OpenOffice-projekt er i fare for at blive lagt ned.

Det skyldes, at det er svært at få tilstrækkeligt med udviklere til at bidrage til det åbne kildekode-projekt, skriver Dennis Hamilton, vicepresident for Apache OpenOffice, i en debat.

Han mener, at kapaciteten er for begrænset til at fortsætte projektet på en 'energisk' måde.

Hamilton skriver videre, at det ikke findes tilstrækkeligt med udviklere 'med kapacitet, evner og vilje' til at supplere gruppen af frivillige udviklere, som i dag omfatter et halvt dusin, til at holde projektet i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

OpenOffice-projekt

Apaches OpenOffice-projekt blev etableret i 2011, da Oracle gav det daværende OpenOffice.org til Apache. Oracle fik ejerskab over kontorsoftwaren i forbindelse med opkøbet af Sun i 2010.

Da Apache overtog, havde de fleste OpenOffice.org-deltagere allerede forladt projektet for i stedet at etablere The Document Foundation og OpenOffice.org-afløseren LibreOffice.

Selv det at sikre, at sikkerhedshuller og andre dokumenterede fejl bliver fixet inden for rimelig tid, er blevet et alvorligt problem.

Det betyder selvfølgelig, at der også er for lidt tid til at udvikle ny funktionalitet. Den sidste opdatering til OpenOffice, 4.1.2, blev udgivet i oktober sidste år, skriver digi. no.

I indlægget beskriver Hamilton, hvordan en nedlæggelse af projektet kan gennemføres - uden at det dog er et sandsynligt scenarium

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hensigten med indlægget er at få skabt opmærksomhed på problemerne for at få rejst en diskussion om hvordan de eventuelt kan løses.

Blandet modtagelse af opråb

Reaktionerne har været blandede. Nogen er helt klart pessimistiske på OpenOffice-projektets vegne. Blandt andet har en af projektets mest erfarne bidragydere, Kay Schenk, allerede offentliggjort, at han stopper som ikke-betalt frivillig, hvad han ellers har været siden 2001.

Andre forsøger at få gang i en mere optimistisk diskussion om, hvordan fremtiden for OpenOffice kan se ud, hvis projektet videreføres.

En oversigt over alle indlæggene ligger her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag er LibreOffice - som i høj grad har overtaget udviklerne fra OpenOffice - langt mere anvendt end OpenOffice, men det betyder ikke, at OpenOffice står uden brugere.

Ifølge Ars Technica blev OpenOffice downloadet mere end 29 millioner gange i 2015, uden at det tallet siger så meget om antallet af aktive brugere.

Til sammenligning har LibreOffice mere end 100 millioner aktive brugere.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
6. september 2016 kl. 12:57

Jeg er en af dem, der startede med StarOffice, fortsatte med OpenOffice for derefter at gå over på LibreOffice, da OpenOffice ikke kunne åbne de filer, jeg skulle bruge (noget MS Office stads). Alt, hvad jeg har skrevet i *Office - fra dag 1 - kan LibreOffice klare, uden hik eller andet piveri. Der er kommet en stribe gode ting til LibreOffice her på det seneste, som OpenOffice ikke har en snebolds chance for at følge op på. Herfra er der ikke noget valg - det har jeg foretaget, og det var et godt valg.

6
6. september 2016 kl. 12:39

Hvis ellers Oracle vil det. Give navnet til Libreoffice, også bruge begge navne til samme fork. Nok ikke særligt sandsynligt. Men heldigvis vil snavset og skarnet fra hvordan Oracle behandler åben fri software, for altid hænge på dem. Og på sigt få nytilkommen administrator samt beslutnings tager for software indkøb, til at tænke sig om. Så de ikke købe eller bruge software fra et firma, med den nok mindste etisk og moral på market. Deres kunde behandling hjælper nok også , til den beslutning.. Der er ingen grund til at lade sig stavnsbinde, samt kn**** i rø*** af et firma , hvor man er kunde.

4
5. september 2016 kl. 15:41

Egentlig ærgerligt, at det ser ud som om OpenOffice dør, for nu er det jo endeligt i frie hænder (medmindre Oracle har nogle libraries, de mener at eje).

Mine behov er fint dækket af LibreOffice, så selvom miraklet skulle ske, at der skulle komme gang i OpenOffice igen, så har jeg svært ved at se mig skifte tilbage. Så skal de dælme komme med nogle "killer features". Håber de resterende OO-folk slutter sig til Libre-projektet.

3
5. september 2016 kl. 15:09

Måske er dette bare en ignorant kommentar fra én, som ikke har brugt andet end LibreOffice og MS Office i mange år, men placerer OpenOffice sig ikke lidt mellem to stole ift. LibreOffice og underskoven af mere simple office-programmer?

Jeg benyttede selv OpenOffice ind til for omkring 5 år siden.

2
5. september 2016 kl. 14:01

At de ikke har opdateret, eller sat sig ind i sagen efter at Oracle jordet Openoffice.

1
5. september 2016 kl. 12:11

OpenOffice døde den dag Oracle købte Sun. Det er jo ikke noget nyt, at Oracle er der, hvor open source projekter bliver slået ihjel.

Man kan kun glæde sig over, at open source netop giver mulighed for at forke projekter, så man ikke ligger under for den slags problemer.

Både LibreOffice og MariaDB klarer sig jo fint.