OpenOffice kæmper med at vise Office 2007-tabeller

Version 3.1 af kontorpakken OpenOffice.org ventes klar i denne uge. Udviklerne har dog endnu lang vej til at kunne vise Office 2007-dokumenter uden fejl.

Den næste større opdatering til open source-kontorpakken OpenOffice.org version 3.1 ventes klar i denne uge. Der er først og fremmest tale om en række forbedringer, som skal hjælpe på hastigheden og gøre det lettere for flere personer at arbejde sammen om et dokument.

Da Version2 afprøvede version 3.0 af OpenOffice, havde kontorpakken problemer med at vise dokumenter gemt i de nye formater i Microsoft Office 2007.

De problemer er endnu ikke væk. Især omkring visning af tabeller har det vist sig at være vanskeligt at implementere Microsofts dokumentformat i OpenOffice. Se vedlagte skærmdumps.

»Tabeller er kardinalpunktet. Det er ikke en lille opgave at implementere Microsoft 2007-formater i OpenOffice. Problemet er nemlig, at det ikke er OOXML-specifikationen, der bliver implementeret,« siger Leif Lodahl, som koordinerer den danske oversættelse af OpenOffice, i en e-mail til Version2.dk.

Det er et problem, som OpenOffice flere gange har påpeget: Microsoft har ganske vist fået godkendt dets Office Open XML-format som en ISO-standard, men OOXML er en videreudvikling af de formater, som faktisk er implementeret i Office 2007.

Når en bruger gemmer et dokument i eksempelvis Word 2007, bliver det således gemt i et format, som har visse forskelle i forhold til OOXML-specifikationen.

»Vi skal altså kigge i både OOXML-specifikationen og specifikationen for Office 2007 for at få XML-dokumenterne vist rigtigt,« skriver Leif Lodahl.

OpenOffice 3.1 kan åbne Office 2007-dokumenter, men dele af formatteringen forsvinder eller bliver ændret i forhold til, hvordan det samme dokument vises i Office 2007. Brugerne kan komme uden om problemet ved at bruge det ældre Office 97-2003-format til udveksling af dokumenter.

Benytter man dette format, bliver formatteringen bevaret i OpenOffice, og brugere af ældre udgaver af Microsoft Office vil også kunne åbne dokumenterne.

Microsofts næste kontorpakke udkommer imidlertid næste år, og det vil givet være med til at reducere Microsoft Office-brugernes behov for at benytte de ældre formater, da flere vil opgradere til en version, som kan læse Office 2007-formatet.

Forbedret grafikvisning

For mange brugere vil OpenOffice.org stadig være ét af de bedste alternativer til Microsofts kontorpakke. Især hvis man har brug for flere applikationer, end Microsoft eksempelvis tilbyder i Standard og Home & Student-udgaverne.

Blandt forbedringerne i version 3.1 er blandt andet tilføjelsen af antialiasing og halvgennemsigtig visning af grafik, som flyttes på skærmen. Det gør illustrationsprogrammet Draw væsentligt mere brugervenligt end i den tidligere udgave, og det gør også grafer i Calc pænere at se på.

OpenOffice.org har også sat gang i et større projekt med at indsamle data omkring ydelsen i kontorpakken. Det skal hjælpe med at forbedre hastigheden i de næste versioner. Der er dog allerede implementeret visse forbedringer, som skulle gøre programmerne hurtigere.

En anden væsentlig ændring er omkring mulighederne for flere personer at udarbejde et dokument. Tidligere var det kun muligt at skrive kommentarer til selve dokumentet, men i version 3.1 er det også muligt at kommentere en kommentar.

Samtidig har muligheden for at godkende eller afvise en ændring nu fået en direkte genvej i højreklikmenuen i et dokument.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Lund Stocholm Blogger

Det er et problem, som OpenOffice flere gange har påpeget: Microsoft har ganske vist fået godkendt dets Office Open XML-format som en ISO-standard, men OOXML er en videreudvikling af de formater, som faktisk er implementeret i Office 2007.

Når en bruger gemmer et dokument i eksempelvis Word 2007, bliver det således gemt i et format, som har visse forskelle i forhold til OOXML-specifikationen.

Leif,

Vi skal altså kigge i både OOXML-specifikationen og specifikationen for Office 2007 for at få XML-dokumenterne vist rigtigt

Hvis du har mulighed for at sende mig de tekniske detaljer for jeres udfordringer, så vil jeg være meget interesseret. Hvis der er nogle tråde i OOos developer-fora, så vil jeg være taknemmelig for referencer til disse også.

Du kan sende dem til

jesper (punktum) stocholm (snabel-a) ciber (punktum) dk

På forhånd tak,

:o)

 • 0
 • 0
#2 Leif Lodahl

Jesper, Nu er det ikke mig selv, der sidder med programmeringen, så jeg kender ikke alle detaljerne.

En anden ting er, at pointen ikke er ODF eller OOXML i denne sammenhæng. OpenOffice.org 3.1 er forsinket adskillige uger og en af årsagerne til forsinkelsen er, at der i sidste øjeblik dukkede alvorlige fejl op. Et af fejlene var et kompatibilitetsproblem: http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=101029 (er i øvrigt fikset nu)

Ambitionen er, at dot-docx dokumenter skal vises med ca. samme kvalitet som dot-doc dokumenter og at der under ingen omstændigheder må gå information tabt. Det aktuelle problem, som altså har forsinket frigivelsen, er en trussel mod denne ambition.

Jeg ved ikke om problemet skyldes ODF/OOXML eller OOo. Det er sådan set også lige meget. Pointen er, at det er et stort arbejde og at det er f.... svært at opnå den høje kvalitet, som gerne skal være til stede for en release.

PS: Hvis du vil følge med i release møderne, så kan du se referater her http://wiki.services.openoffice.org/wiki/ReleaseStatus_Minutes (se link til komplet IRC) og du kan også se en komplet liste over ufærdige showstoppere her: http://www.openoffice.org/issues/showdependencytree.cgi?id=95768 . Lige nu er der kun et enkelt 'issue' tilbage. Til gengæld har vi lige en QA, der skal udføres :-)

 • 0
 • 0
#3 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Leif,

Der ser ud til, at det er et internt problem i OOo, der dog manifesteres ved dannelse af en DOC-fil. I hvert fald round-tripppes fejlen fra ODT-DOC-ODT.

Fra http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=101029

Using 3.1RC1 or m44 save attached .odt to .doc, open result in Word - Word complains that table is corrupt, open in Writer - table is damaged. Suggest fixing for 3.1.

Jeg ved ikke om problemet skyldes ODF/OOXML eller OOo.

Nej - grunden til at det fangede mine øjne var naturligvis overskriften samt din udtalelse om, at Microsoft Office 2007 ikke gemmer i ECMA-376-format. Skulle du falde over nogle tekniske detaljer omkring dette, så er jeg stadig meget interesseret i det. Hvis du taler med nogle af de involverede udviklere, så må du gerne give min emailadresse videre til dem.

det er f.... svært at opnå den høje kvalitet, som gerne skal være til stede for en release.

Det tvivler jeg bestemt ikke på - og vi er mange, der sætter stor pris på jeres dedikation.

Tak for links til release-møderne - de ser interessante ud.

:o)

 • 0
 • 0
#6 Jasper Bojsen

Hej Leif,

Du/I kan finde implementeringsnoterne omkring hvorledes Microsoft har implementeret ECMA-376 1st edition her: http://www.documentinteropinitiative.org/ECMA-376/reference.aspx.

I dette referencemateriale kan du finde steder hvor der evt. måtte være bugs i implementeringen af specifikationen eller hvor man på anden vis evt. skulle have gjort en fejl eller hvor der er tvetydighed i specifikationen, som har betydet at der måtte træffes evt. valg.

Det er vigtigt at understrege at alle implementeringer kan have fejl, som f.eks. skyldes regulerære bugs i prgrammet eller tvetydighed i specifikationen og jeg er sikker på at du også vil give mig ret i at sådanne tilsvarende findes ved implementeringen af ODF i OpenOffice?

Implementeringsnoterne er skrevet med henblik på at skabe fuld åbenhen om sådanne udfordringer.

Pt. findes der implementeringsnoter for Microsoft Office ift. ODF 1.1 såvel som for ECMA-376 1st edition.

Konkret i afsnittene omkring tabeller står der så vidt jeg kan læse intet som indikere at der skulle være en forskelle mellem foreskrifterne i ECMA-376 1st edition og Word 2007. Du/I kan finde dem her: http://www.documentinteropinitiative.org/implnotes/ecma-376/P3-2.5.aspx

Jasper H. Bojsen Microsoft Danmark Info: http://blog.hvorom.dk

 • 0
 • 0
#7 Leif Lodahl

Som tidligere skrevet, så er det ikke mig selv, der sidder og nørkler med det i det daglige.

Det er vigtigt at understrege at alle implementeringer kan have fejl, som f.eks. skyldes regulerære bugs i programmet eller tvetydighed i specifikationen og jeg er sikker på at du også vil give mig ret i at sådanne tilsvarende findes ved implementeringen af ODF i OpenOffice?

Absolut enig i begge dele.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere