OpenOffice-folk i Oracle-skilsmisse: Stifter LibreOffice

28. september 2010 kl. 10:378
Konflikten mellem Oracle og de øvrige udviklere af kontorpakken OpenOffice er nu nået dertil, hvor de to parter skilles. Oracle fortsætter med OpenOffice, mens resten af udviklerne går sammen om LibreOffice.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er slut med OpenOffice.org som alternativ til Oracle OpenOffice. De øvrige udviklere af open source-kontorpakken bryder nu med Oracle og stifter deres egen organisation, som fremover vil udgive kontorpakken under navnet LibreOffice.

OpenOffice har i mange år primært været udviklet med støtte af Sun Microsystems, som også har været den økonomiske drivkraft bag projektet. Sun havde dets egen kommercielle udgave, Star Office.

Efter salget af Sun til Oracle, har samarbejdet mellem Oracle og de øvrige udviklere, hvor blandt andet IBM er ét af de it-firmaer, som bidrager, været anspændt.

**LÆS OGSÅ **Oracle skræmmer folk væk fra Openoffice-projektet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan næppe undre, da Oracle ved overtagelsen af Sun netop proklamerede, at IBM nu var hovedkonkurrenten.

Bag LibreOffice står ifølge udviklerne samtlige af de medlemmer af det fællesskab, som har udviklet OpenOffice, bortset fra altså Oracle. De stifter fonden The Document Foundation efter en model, som umiddelbart minder om den Mozilla har anvendt til at finansiere og koordinere udviklingen af blandt andet Firefox.

The Document Foundation hævder, at det nye projekt ikke bliver en fork eller selvstændig forgrening af OpenOffice-projektet. Det nye navn LibreOffice er valgt, fordi det nuværende navn for den udgave, som ikke er direkte kontrolleret af Oracle er OpenOffice.org, som også er et varemærke, der ejes af Oracle.

Medlemmerne af fonden består især af de udviklere, som har tilpasset OpenOffice til forskellige sprogversioner og de folk, som har koordineret samarbejdet mellem de uafhængige udviklere.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
28. september 2010 kl. 12:07

Ind til nu har Novell, og en masse frivillige, udviklet Go-oo, som en mængde patches oven på OO.o

Sidder lige på #go-oo, og som jeg hører tingene er det en omdøbning af Go-oo, med nogle flere OO.o folk... Hvilket lyder meget godt... :)

7
28. september 2010 kl. 18:55

Formentligt ikke...

Men hvis du kører Ubuntu eller lign... Så ja... LibreOffice kommer garenteret også med versioner til Windows... Ligesom Go-oo gør det idag. Og fra hvad jeg har hørt så skulle Go-oo være bedre...

Der er mange patches i Go-oo (nu LibreOffice), som ikke er/kommer med i OpenOffice fordi Oracle ønsker copyright assignment. Se: https://go-oo.org/discover/

8
28. september 2010 kl. 19:09

Efter hvad jeg kan forstå, er versionen af OOo i Ubuntu og Debian vist allerede en branded version af G0-oo, så derfor tror jeg ikke, det får anden indvirkning på disse distributioner end et muligt navneskift.

9
28. september 2010 kl. 20:58

Jeg er sikker på at det er en god beslutning at lave en fri organisation omkring LibreOffice :)

3
28. september 2010 kl. 13:06

Du kan også hoppe over på #documentfoundation kanalen. Der er en livlig debat.

6
28. september 2010 kl. 18:38

På den korte bane vil det her give en hel del forvirring - især blandt dem, som overvejer brugen af OpenOffice.org.

Det kunne være interessant at få at vide, hvor Leif Lodahl og Magenta ApS står i denne situation, da Leif jo er ansat af Magenta ApS til blandt andet at arbejde for OpenOffice.org i Danmark - og hvad med den danske side https://da.openoffice.org

På den lange bane er jeg overbevist om, at LibreOffice bliver den forgrening, som vinder - hvis der kommer en ordentlig infrastruktur op, som kan håndtere såvel udviklere som de mere bløde bidragydere.

Tillykke med LibreOffice.

Claus Agerskov, som tidligere har stået i spidsen for den danske del af OpenOffice.org

2
28. september 2010 kl. 13:01

Og der er flere branches af OpenOffice: Oracles egen StarOffice (som var det oprindelige navn) og IBMs Symphony