OpenAI lancerer GPT-4

15. marts kl. 11:332
ChatGPT
Illustration: Bigstock / Iryna Imago.
Ifølge OpenAI kan den multimodale model løse mange opgaver på et menneskeligt niveau, men GPT-4 har stadig tendens til at »hallucinere« og producere falske oplysninger.

Tirsdag aften dansk tid lancerede OpenAI sin nyeste deep learning-model, GPT-4. 

Ifølge AI-selskabets egne interne vurderinger er GPT-4 »82 procent mindre tilbøjelig til at respondere på anmodninger om forbudt indhold og 40 procent mere tilbøjelige til at give faktuelle svar,« end forgængeren, GPT-3.5, som også er modellen bag ChatGPT.

GPT-4 er en stor multimodel model, der kan tage input i form af både tekst, kode og billeder, og genere output i form af kode og tekst. Ved en livestream i går aftes demonstrerede Greg Brockman, medstifter af OpenAI, flere modellens mangefacetterede egenskaber. 

For eksempel er GPT-4 i stand til at modtage tekstinput bestående af op mod 20.000 ord og på den baggrund genere kode og tekst-resumeer, løse matematiske og regnskabsmæssige opgaver eller benyttes som en regulær chatbot.

Remote video URL

Ingen adgang til internettet

Ligesom sine forgængere, er den nye version af modellen i stor stil trænet på data hentet fra internettet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af modellens tekniske rapport fremgår det, at GPT-4, er trænet på data indhentet frem til udgangen af september 2021, og - ligesom ChatGPT - har GPT-4 ikke adgang til internettet. Derfor kan GPT-4 ikke forholde sig til nyere begivenheder.

I gårsdagens præsentation lagde Greg Brockman derfor heller ikke skjul på, at det bevirker, at GPT-4 også producerer output, som kan indeholde falske oplysninger, diskriminere samfundsgrupper og på anden vis producere upassende output. Derfor opfordrer OpenAI også til, at man fortsat forholder sig kritisk til de resultater, modellen producerer, uanset om der er tale om tekst eller kode.

Få tekniske specifikationer 

Præcis hvor stor en mængde data, har GPT-4 er trænet på vides ikke. Generelt har OpenAI valgt at holde modellens tekniske specifikationer tæt til kroppen.

Ifølge den ellers 98 sider lange tekniske rapport, hemmeligholdes modellen »arkitektur (herunder modelstørrelse), hardware, træningsberegning, datasætkonstruktion, træningsmetode og lignende« grundet  »det konkurrenceprægede landskab og de sikkerhedsmæssige konsekvenser af store modeller som GPT-4.«

Forsat samarbejde med Microsoft

Som en af de ganske få tekniske informationer fortæller OpenAI ikke overraskende, at GPT-4 er trænet på Microsofts Azure AI supercomputere.

Microsoft har siden 2019 investeret et større milliardbeløb i OpenAI, og de to virksomheder har siden indgået et partnerskab, som blandt andet har betydet, at Microsoft har sikret sig eksklusive rettigheder til flere at OpenAIs produkter.

GPT-4 er tilgængelig via ChatGPT Plus-abonnement. Man kan også skrive sig op på ventelisten til GPT-4s udvikler-API.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
16. marts kl. 16:41

Prøv i stedet AI Horde. En crowdsourcet klynge til AI-modeller med både billed- og tekstgenerering, der svarer på simple tekstkommandoer. Fortsat vildt nørdet, men gratis og brugbar.

1
16. marts kl. 07:28

Ser ud til den nye version kun kan tilgås under Chat GPT plus. Altså at det nu koster månedlige betalinger? Øv. hvis det er tilfældet. Nogen, der ved mere om det?