Open source-projekt til CPR-numre sparer kommuner for hundredetusinder

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Ved at gå sammen om at få udviklet den gratis løsning CPR-broker sparer kommunerne masser af penge. Nu bliver projektet officielt lagt sammen med det kommunale Drupal-samarbejde OS2.

Før: Mindst 150.000 kroner om året i abonnement til CSC for at få adgang til en CPR-database. Nu: Højst 25.000 kroner om året til en open source-løsning, der kan det samme og faktisk meget mere, samt nogle udviklingsomkostninger, der deles med mange andre kommuner.

Sådan ser regnestykket ud i Lyngby-Taarbæk Kommune for at have skiftet til CPR-broker, et projekt som begyndte sit liv i den hedengangne IT- og Telestyrelse, men som nu officielt er blevet kommunalt drevet. Det fortæller Jens Kjellerup, digitaliseringschef i kommunen.

»CPR-broker sparer os for en masse penge, så vi får meget lave omkostninger på CPR-opslag. Og CPR-broker har faktisk flere funktioner, end de andre løsninger har,« siger han til Version2.

CPR-data kommer fra statens CPR-register, men de kommunale it-systemer har brug for en 'fremskudt' database, der er skræddersyet til formålet og som selv holder øje med ændringer i dataene. Hos KMD hedder produktet P-data og hos CSC kalder man det DPR, og de tjenester har kommunerne i mange år betalt solide abonnementer for hvert eneste år, selvom de ikke rummede andet end offentligt ejede data.

Derfor blev CPR-broker født, som et fælles projekt mellem stat og kommuner. Men med opsplitningen af IT- og Telestyrelsen gik udviklingen i stå.

Læs også: Open source-løsning skal spare kommuner for CPR-opslag hos KMD

»Digitaliseringsstyrelsen har tilsyneladende ikke resurser til den slags open source-projekter, så der gik to år, hvor der ikke skete noget. Det var lidt mærkeligt, når nu vi alle sammen har brug for den, så vi tog hånd om problemet og løfter nu opgaven blandt kommunerne. Vi har taget ansvar for produktet og lagt en plan for, hvordan det skal udvikle sig,« fortæller Jens Kjellerup.

Den 14. maj besluttede det kommunale digitaliseringssamarbejde OS2, der tidligere mest handlede om at udveksle erfaringer om CMS’et Drupal, at CPR-broker-projektet også skulle ind under OS2’s vinger.

Alle kan dog bruge CPR-broker, hvis de har lyst, uanset om de er med i OS2-fællesskabet eller ej, for hele projektet er open source. Udvikling af nye funktioner sker så ved en indsamling blandt kommunerne fra gang til gang.

»Vi skriver ud til kommunerne og forklarer, hvad vi gerne vil lave. Sidste år bad vi om 25.000 kroner, og det er jo forsvindende lidt i et kommunalt it-budget. 10 kommuner meldte sig til finansieringen. Det kan godt være, at vi på et tidspunkt i stedet indfører en fast fee, så vi ikke skal rundt med hatten i hånden hver gang,« siger Jens Kjellerup.

Mindst 12 kommuner bruger i dag CPR-broker, og 14 mere er på vej, så nogle af dem får altså glæde af produktet, uden at de har været med til finansieringen. Det genererer dog ikke digitaliseringschefen.

»Nogle bruger produktet, uden at de bruger resurser på det - men så er vi til gengæld freeriders på andre produkter,« siger han.

Skift CPR-nummer uden besvær

I forhold til de andre, kommercielle løsninger, har CPRbroker flere funktioner. For eksempel bliver alle ændringer i CPR-data gemt, og hver identitet i brokeren har en unik ID-værdi (UUID), som ikke ændrer sig, hvis borgeren skifter CPR-nummer.

»Det er faktisk én procent af alle borgerne, som skifter CPR-nummer. Det kan være flygtninge, folk der skifter køn og meget andet, men i CPR-broker er de altid samme identitet. Det kan man ikke i de andre CPR-løsninger,« siger Jens Kjellerup.

Men selvom Lyngby-Taarbæk Kommune nu er en af drivkræfterne bag CPR-broker, har man faktisk ikke kunnet høste besparelsen endnu. Der er nemlig stadig et it-system, som kræver adgang til CSC’s DPR-tjeneste. Kommunen kan forhåbentligt afmelde det abonnement til efteråret og fjerne denne omkostning.

»Vi har en leverandør, som ikke kan koble på CPR-broker endnu. Men den slags er jo ikke unikt i branchen - vi ser for eksempel mange gange, at en leverandør kræver, at man har bestemte produkter fra en anden leverandør for at systemet virker - for eksempel gamle versioner af Internet Explorer osv.,« siger Jens Kjellerup.

Digitaliseringschefen, der tidligere har markeret sig med brugen af open source, for eksempel ved at indføre kontorpakken Openoffice i skolerne i kommunen, håber på en udvikling, hvor det ikke er private leverandører, som ejer centrale it-systemer for den offentlige sektor.

»Hidtil har vi specificeret et produkt, med al vores forretningsmæssige viden, og så udbudt det og fået tilbud fra leverandører. Så kan vi betale for at få den forretningsmæssige viden tilbage i digital form. Det eneste, vi bare har glemt, er at få ejerskab af den digitale viden, vi gav til leverandørerne. Nu prøver vi at sætte en ny kontekst, så det er os selv, der ejer den digitale udgave af vores viden. Vi vil gerne have flere leverandører og konkurrence på markedet - men vi ønsker ikke, at markedet også skal eje det hele,« siger Jens Kjellerup.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Flemming Jønsson

http://www.kombit.dk/indhold/cpr Jeg ved ikke om Kombit projektet er nået i produktion eller ej

Hvordan adskiller CPR-broker projektet sig fra Kombits register - som også har integration med CSC og andre registre?

Umiddelbart virker det lidt besynderligt at én kommune er nødt til at finansiere udviklingen af en anden løsning når nu der er en "fælles" løsning for kommunerne som helhed? Men måske kan CPR-broker noget mere, eller noget andet end Kombit-løsningen.

  • 0
  • 0
#3 Torben Sørensen

Så vidt jeg er orienteret skal KOMBIT projektet give kommunerne adgang til CPR data billiger/gratis. CPR-broker projektet giver mulighed for at koble forskellig-artede systemer på en og samme CPR adgang. D.v.s. CPR-broker kobler til KOMBITs fælles data-adgang på ydersiden og på indersiden kan den så integrere til alle mulige forskellige systemer. Så vidt jeg husker fungerer CPR-broker også som lokal cache for CPR data, så de interne systemer får gode respons-tider.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere