Open source-projekt skal sparke liv i danske biblioteker
Biblioteksbrugere i København og Århus går nye tider i møde, når en ny webside til lånerne efter planen lanceres ved årsskiftet. Væk med komplicerede sider med 17 forskellige søgefelter, og ind med ét søgefelt, som trækker resultater fra alle de mange tilbud fra bibliotekerne.
Resten af landets biblioteker kan følge efter hurtigt, for løsningen bliver open source fra top til bund og kan bruges frit af alle, fortæller teknisk chef Rasmus Luckow-Nielsen fra Signal Digital, der står i spidsen for opgaven med at samle data og præsentere dem overskueligt.
Hvad går projektet ud på?
»Grundlæggende skal vi lave nogle helt nye bibliotekssystemer. Det sker i samarbejde med bibliotekerne og DBC (biblioteksfagligt it-selskab, red.), og vi står for at udvikle præsentationslaget oven på et meget større projekt, hvor mange databaser skal samles i én databrønd.
Bibliotekerne har i mange år benyttet forskellige proprietære systemer, og det har sat dem i en situation, hvor det er svært at trumfe ændringer igennem. Det afhænger af leverandøreren, men det kan være svært at få leverandører til at makke ret, når de sidder i en god position. De sidste fem år har bibliotekerne arbejdet på at gøre det på en anden måde, og så er vi kommet ind udefra for at hjælpe dem, siden starten af året.
I dag kan det være svært at bruge bibliotekernes systemer som almindelig låner. De vil for mange ting, og så kan systemet ingen af tingene godt nok. Det hele ser også lidt bedaget ud og bærer præg af, at det er et levn fra dengang, systemerne blev lavet til, at kun bibliotekarerne brugte dem.
Så nu vil de gerne simplificere det. I stedet for 20 felter, vil vi godt bare have ét felt, hvor man så kan skrive Harry Potter, og så få en meget mere eksplorativ søgning, der viser alt det, bibliotekerne har adgang til, i stedet for bare et nul-resultat, fordi du ikke har udfyldt felterne rigtigt.
Der er så mange online-databaser, som bibliotekerne har adgang til. For eksempel Safari Books, så hvis jeg søger efter en bog om PHP-udvikling, så kan jeg få et link til at downloade en bog fra Safari. Det får man ikke i dag.
Og så skal det også inspirere, så der ligesom på Amazon vil stå forslag til andre bøger, man kan låne, og anmeldelser af bogen. Det kan trækkes fra Litteratursiden.dk, der har mange anmeldelser liggende. En ting som et billede af bogen arbejder vi også på - det får man ikke i dag, men det er tilgængeligt fra andre kilder.«
Hvad er din rolle i projektet?
»Jeg er teknisk projektleder på frontlaget. Og Signal Digitals rolle er at facilitere alle brainstorms, få ideerne beskrevet, vælge ud og lave informationsarkitekturen og så bygge det.«
Hvilken teknologi bruger I?
»Det er en Drupal-installation, som vi udvider ret kraftigt med en masse moduler, fordi der er meget, vi skal have tilpasset.
Så er der et helt mellemlag af API'er, som vi skal snakke med. For eksempel livedata fra det system, der ved om bogen er udlånt eller ej. Der findes en masse data rundt omkring, men det har før været lukket inde. Nu har bibliotekerne fået leverandørerne til at åbne dem op. I det hele taget er der en stærk open source-tankegang i hele projektet.
Vi bruger REST og et dataformat, der hedder JSON (Javascript Object Notation). Vi kunne godt tale med alle API'er via SOAP, men vi synes, det er nemmere at bruge REST, når det kører i PHP. Drupal kører på en MySQL-database, men der kommer ikke til at ligge meget data i den. Det meste kommer fra eksterne kilder.
Valget af Drupal var taget, før vi kom med, og det lød fornuftigt, syntes vi. Det var vigtigt for bibliotekerne, at det er nemt at finde udviklere til, for de vil ikke ende i samme fastlåste situation, som de står i nu. Og Drupal og PHP er meget udbredt.«
Hvilke problemer eller udfordringer har der været undervejs?
»Det er gået fint, så der har ikke været så mange endnu. Den største udfordring lige nu er, at der er en del leverandører, som skal nå at tale sammen. Vi er tidsmæssigt foran dem, der bygger backend-delen, så vi er tit i venteposition. Så må vi arbejde ud fra nogle tidlige API'er.
Ellers er det største problem nok, at vi er på ret ny grund. Det gør det rigtigt spændende, men betyder også at tidsplanen nemt begynder at skride. Vi kæmper meget for at komme ud på dato, altså ved årsskiftet, fordi projektet er profileret højt internt.«
Hvilke gode råd kan du give videre?
»Vi kommer ind og skærer en masse ting væk, som måske påvirker mange hundrede ansatte på bibliotekerne. Så det er vigtigt, at vi sørger for at få kunden med i de beslutninger, samtidigt med at det er en fordel, at vi som konsulenter udefra kan være hårde og sige 'tænk ikke på den interne politik, men på slutbrugerne'. Vi har brugt meget tid på at snakke tingene igennem, og så har vi ikke skrevet en 30 siders kravspecifikation, men har lavet wireframes (skitser af websiden, red.) sammen med dem.
Vi sidder ude på biblioteket og koder, så vi er i nærheden af kunden hele tiden. Hvis de overhører noget, vi har misforstået, kan vi tage det med det samme. Vi er også meget bevidste om at bruge små teams på 3-4 mand. Det gør det ret agilt, selvom det er store organisationer, der er med.«
Følg med i projektet via Rasmus Luckow-Nielsens blog (via fanebladet eksternt link).
It-udfordringen er en serie på Version2, der hver uge dykker ned i et dansk it-projekt.
