Open source-projekt forvandler din Raspberry Pi til en app-server

Den lille RaspBerry Pi er slået stort igennem. Og nu kan du bruge den som server.

Den superbillige minicomputer Raspberry Pi er blevet et stort hit blandt undervisere. Og hos Google. Den amerikanske internetgigant har igennem et år finansieret et britisk initiativ, der skal instruere lærere i at anvende de billige computere i deres undervisning.

Og nu har Google lanceret Coder - en gratis software, der får en Raspberry Pi til at fungere som en lille server, der kan hoste simple web-apps til folk, der er ved at lære at skrive kode i HTML, CSS eller Javascript. Det skriver The Verge.

Det eneste man skal bruge for at anvende Coder er en Raspberry Pi, et SD kort og en wifi-forbindelse. Ifølge Google er softwaren - der kører direkte i chrome-browseren- udviklet med henblik på, at institutioner som Codeacademy og Khan Academy skal tage den i brug i deres undervisning.

Kodebiblioteket til Coder ligger frit tilgængeligt på nettet, hvis erfarne udviklere og programmører skulle have lyst til at modificere den selv.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Christian Nobel

Kan denne lille maskine eksekvere pakker såsom PostgreSQL? Eller hvad er dens begrænsninger?

Man kan vel nok lade den agere PostgreSQL server, men man skal nok ikke forvente at det ligefrem bliver i enterprise klasse.

Men nu er PostgreSQL ikke nødvendigvis det valg man vil foretage, hvis den skal fungere som (mindre) webserver, hvor man sagtens kan benytte eksempelvis SQLite (SQLite giver faktisk rigtig god mening i det spil, da der dels set fra SQLites side kun er en bruger, nemlig www-data, og SQLites manglende sikkerhed ikke er noget problem, da Apache ligger i mellem).

Som Apache server funger RPi glimerende, og i andre sammenhænge fungerer den også fint, eksempelvis bruger den ikke specielt meget processorkraft for at vise film i fuld HD.

 • 10
 • 0
#3 Jens Knudsen

Kan denne lille maskine eksekvere pakker såsom PostgreSQL? Eller hvad er dens begrænsninger?

Normalt kører Raspberry pi Linux (debian) så jeg kan ikke forestille mig, hvorfor du ikke skulle kunne?

 • 5
 • 0
#4 Lars Tørnes Hansen

Normalt kører Raspberry pi Linux (debian) så jeg kan ikke forestille mig, hvorfor du ikke skulle kunne?

Man kan godt, men en Raspberri Pi er mere en grafikprocessor med en lille microporcessor vedhæftet, end omvendt. Der er også max 512 MB minus det du sætter af til grafikprocessoren (mindst 32 MB).

RAM har også en hard-limit - den kan ikke under nogen omstændigheder udvides (RAM er loddet direkte oven på SoCen).

Måske ville man få mere ud af at bruge f.eks. Redis til at lagre ting. Jeg ville også bruge nginx, eller en anden mere letvægt http server end Apache.

 • 1
 • 0
#5 Mikkel Kristiansen

Googles Coder kører glimrende på min Raspberry Pi, og har tænkt at bruge den i min undrvisning. En skam jeg ikke har en håndfuld... Bruger faktisk en anden Pi til at køre en rss-webapp (miniflux) som erstatning for min tidligere Google Reader konto, det virker glimrende, miniflux bruger også så vidt jeg ved sqlite.

 • 2
 • 0
#6 Henrik Pedersen

Jeg kører Lighttpd med MySQL på sådan en lille en, og det bruger næsten ingen resourcer, og det kører helt fint.

Nej, Enterprise server bliver det aldrig - Men der er også forskel på en maskine til 54.000 kroner og 300 kroner (med kabler, kabinet, kort og strømforsyning).

Det som jeg synes er rigtig fedt ved den er at den har GPIO pins - jeg har loddet en fjernbetjening fra Harald Nyborg fast i den samt en IR Diode, og så har jeg skrevet en responsive web app i HTML5 med PHP som backend, og så Node.JS som server til at håndtere kommandoer over Socket.io (og synkroniserer status).

På den måde kan kæresten styre lys og TV fra sin iPhone med kun 1.7 watt. :)

 • 3
 • 0
#8 Christian Nobel

Til gengæld giver det ofter problemer, hvis du har mere end én request af gangen, da SQLite låser databasen.

Har ingen problemer med Zeoslib, så det der med ofte er ikke noget jeg genkender.

Og så er det i øvrigt ikke slet så simpelt - SQLite har forskellige låsningsmekanismer, så i praksis kan man godt lave noget ganske fornuftigt, især hvis der kun er en bruger der tilgår basen, og man sørger for ikke at holde basen unødigt.

Men alting med måde, så hvis man laver flere hundrede opslag og opdateringer i sekundet, så er det ikke SQLite man skal bruge, men til mindre webserver projekter er det et udmærket valg.

 • 2
 • 0
#9 Daniel Udsen

Er der udover at man skal lidt dybere ned i teknikken end normalt egentligt noget problem med at bruge google's normale appengine sdk på arm? Nu hvor java faktisk er porteret. Og det har vel aldrig været noget problem at få et LAMP setup til at fungere med raspbery pi. Debian er Debian også på et ARM development board.

Er der ikke snarere tale om et chrome plugin der samarbejder med et webaseret IDE til appengine, der har en server del er rettet imod rasberry pi.

Det er også lidt interesant hvilket server backend de retter sig imod, med google's appengine i tankerne tvivler jeg på man faktisk har en SQL backend, eftersom trenden er object storage, JSON, og andre svagt specificerede interfaces.

Hvis de bruger javascript serviside er det sikkert en ren node.js http server, der er brugt.

 • 0
 • 0
#10 Johnnie Hougaard Nielsen

noget problem med at bruge google's normale appengine sdk på arm?

En Google søgning viser at flere netop har leget med dette, så det ser ud til at være en farbar vej. Det kan vel dog siges at en RPi er ret lille til formålet, men jeg ved ikke hvor lidt App Engine SDK kan klare sig med. Det ser i øvrigt ud til at du har ret i at Coder bruger node.js som backend, og har IDE i browseren. Dog hverken som plugin eller baseret på App Engine. Du kan da prøve at lege på en almindeling Linux boks.

 • 1
 • 0
#11 Casper Nielsen

Det som jeg synes er rigtig fedt ved den er at den har GPIO pins - jeg har loddet en fjernbetjening fra Harald Nyborg fast i den samt en IR Diode, og så har jeg skrevet en responsive web app i HTML5 med PHP som backend, og så Node.JS som server til at håndtere kommandoer over Socket.io (og synkroniserer status).

Det skulle vel ikke være en source code du ville være interesseret i og dele? :) Har nemlig overvejet og lave et lignende setup med min fjernbetjening fra Harald Nyborg, dog droppede jeg projektet, da den IR jeg havde fundet til PI'en ikke virkede i min hænder :) Dog havde jeg ikke lige overvejet bare og forbinde PI'en direkte til en fjernbetjening.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere