Open Source-hardware: Første RISC-V chip til Linux er kommet på markedet

SiFives U54-MC Coreplex er den første RISC-V-baserede chip, der understøtter Linux, Unix, og FreeBSD.

En ny, open source-baseret chip har netop set dagens lys. Konkret betyder det, at programmer inden for krævende områder som machine learning, AI og avanceret IoT nu kan udvikles på open source-chips.

Det skriver DesignNews.

»Indtil nu har det været nemt for kritikere at affeje RISC-V, siden standarden kun har været repræsenteret i closed source-enheder,« siger Jack Kang, der er underdirektør for Silicon Valley-virksomheden SiFives produktudviklingsafdeling til DesignNews.

Læs også: Facebook sadler om: Dropper udskældt licens på React og andre open source-projekter

»Men nu har vi (SiFive, red.) taget RISC-V til et punkt, hvor det kan blive en del af Linux,« fortsætter han og fortæller, at det åbner op for en lang række nye open source-muligheder og det gør, at RISC-V baserede chips nu konkurrerer med ARM-kerner og lignende.

Ifølge SiFive selv forsøger selskabet at gøre det samme ved hardwareindustrien som Linux har gjort ved softwareindustrien.

Læs også: Vores oplevelse: Ny Firefox lynende hurtig

Som udgangspunkt og uden overclocking kan den nye 64-bit chip byde på fire U54-CPU’er og en enkelt E51 CPU, der hver især leverer 1,5 GHz. Chippen kan dog bestilles i en række variationer afhængigt af, hvad den skal bruges til.

U54-kernerne understøtter RV64GC ISA, som RISC-V udviklerne forventer bliver den nye standard for Linux-baserede RISC-V enheder.

Læs også: Danske forskere: Blockchain kan sikre stabil strøm i smart-grids

RISC-V styres af den såkaldte RISC-V Foundation, der dels tæller en række små og mellemstore start-ups, men som også har enorme medlemmer som Google, IBM og chip-producenter som Nvidia, AMD og Qualcomm.

Sidste år annoncerede Nvidia, at micro-controlleren til den næste generation af selskabets Falcon GPU’er vil være baseret på RISC-V.

»Jeg tror at vi i en nær fremtid vil se RISC-V i flere og flere processorer. Også i cloud-baserede enheder,« siger administrerende direktør i Risc-V Foundation, Rick O’Connor til Design News.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere