Open Source-direktør advarer: It-giganter monopoliserer viden om machine learning

25. august 2016 kl. 15:41
Tal viser et ræs blandt the big five imod at købe unge startup-selskaber inden for machine learning. Det bekymrer en open source-direktør.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De fem store it-giganter - Amazon, Apple, Google, Facebook og Microsoft - er i gang med en indhegning af kompetencerne inden for machine learning af historiske dimensioner. Simpelthen ved i et rasende tempo at købe startups inden for området, som også kaldes kunstig intelligens og intelligent software.

Det advarer Vinod Iyengar, som er marketingsdirektør hos Open Source-selskabet H20.ai, om i en klumme på TechCrunch.

Situationen minder ifølge ham om starten af 1900-tallet, hvor der skete en stærk konsolidering på det amerikanske marked for jernbaner.

Opkøb er helt naturlige, erkender han. Problemet er, at konsolideringen går så hurtigt, på så tidligt et teknologisk modenhedsniveau og med en opkoncentrering af kompentencerne på så få virksomheder, at der er grund til bekymring, skriver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Området for kunstig intelligens - herunder intelligent software og machine learning - er netop udpeget af Gartner som den teknologi blandt en række teknologier, der topper i udvikling og udbredelse mest lige nu. Machine learning ligger simpelt hen helt i top på Gartners nye Hype Cycle for Emerging Technologies 2016.

Senest har Apple købt den Seattle-baserede startup inden for Artificial Intelligence (AI), Turi, for 200 mio. dollars.

Ifølge tal fra analysevirksomheden CB Insight er opkøb og erhvervelser af AI startups syv-doblet i perioden fra 2011 til 2015. Mere end 30 private virksomheder, der arbejder inden for AI, er blevet opkøbt af giganterne inden for de sidste fem år.

Det Google-ejede Alphabet fører i kapløbet med opkøb af 10 AI- eller machine learning-startups de seneste fem år. Apple ligger som nummer to med 3.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alene i 2016 har der været seks store opkøb.

De fleste startups opkøbes inden for fire år, hvilket indikerer, at man ikke køber færdige produkter, men at giganterne alene vil sikre sig talenter og patenter inden for området.

Næsten grotesk bliver det ifølge Vinod Iyengar, når Googles DeepMind CEO, Demis Hassabis påpeger, at fordelene ved AI skal tilfalde alle, ikke kun de få.

»Jeg synes, at kontrollen over denne teknologi skal tilhøre verden, og vi er nødt til at tænke over, hvordan vi gør det,« har han sagt. Google gør derimod det stik modsatte - altså suger talenter og viden til sig.

Vinod Iyengar argumenterer imod tendensen med, at startup-selskabernes teknologiprojekter oftere bliver lagt i skuffen eller på hold, når de bliver opslugt i de store selskaber - for at give plads til køberens mere veletablerede udviklingsprojekter. Hvilket hæmmer innovationen.

Desuden er giganterne mindre tilbøjelige til at samarbejde med eksterne parter om kritiske kerneprodukter end startups - hvilket også hæmmer innovationen.

Endelig mener han helt generelt, at enhver monopolisering rammer slutbrugerne og hæmmer adgangen til teknologi.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger