Her er de 20 bedste open source-CMS'er: Hvem truer Wordpress?

Wordpress er det mest populære open source-CMS foran Drupal, Joomla og Typo3, viser rapport. Blandt gratis CMS-systemer baseret på .Net udfordres Dotnetnuke af danske Umbraco. Se og hent alle 20 web-CMS'er her.

Der er ingen over og ingen ved siden af Wordpress. Det lettilgængelige CMS, som begyndte som et værktøj beregnet kun til blogs, er klart verdens mest udbredte web-content management-system blandt open source-mulighederne.

Det viser rapporten Open Source CMS Market Share Report, som firmaet Water & Stone står bag, og som i år udkommer for fjerde gang.

Men hvor Wordpress er bedst til mindre komplekse websites, konkurrerer Joomla og Drupal om de mere tunge kunder og indtager anden- og tredjepladsen, viser rapporten. Og her er en klar tendens til, at Joomlas hidtil klare andenplads svinder ind, mens Drupal rykker frem.

Se teknikken bag de 20 mest populære open source-CMS'er

Selvom Joomla bliver udnævnt til verdens næstmest brugte open source-CMS, havner det populære CMS også i rapportens kapitel om CMS’er, hvor der er ’grund til bekymring’.

Antallet af downloads af Joomla er nemlig faldet til under halvdelen på to år, ligesom CMS’et på andre områder taber terræn. Navnet Drupal er også nu mere kendt blandt de adspurgte end Joomla, omend Joomla stadig er klart foran Drupal målt på antal google-søgninger.

»Det er vores mening, at hvis ikke der bliver taget hånd om de underliggende årsager, der fører til disse tendenser, vil Joomlas markedsandel sandsynligvis falde på kort eller mellemlang sigt,« konkluderer rapporten.

Læs også: Pas på: Disse open source-CMS’er er ved at dø

Rapporten kombinerer en lang række målepunkter, både ’hårde’ målinger som antal downloads og installationer, og mere bløde indikatorer, som for eksempel Twitter-aktivitet eller antallet af bøger på markedet om hvert CMS.

En meningsmåling blandt 2.500 it-professionelle indgår også i den samlede vurdering.

PHP, .Net eller Java

De 20 CMS’er, der indgår i undersøgelsen, bliver delt op i tre grupper, hvor de mest fremtrædende så bliver kåret.

I gruppen markedsledende CMS’er er det Wordpress, Joomla og Drupal, der fremhæves, mens danskudviklede Typo3 halter efter førergruppen. De er alle bygget på PHP.

Blandt .Net-baserede open source-CMS’er kæmper Dotnetnuke og danske Umbraco. Selvom Umbraco haler ind på Dotnetnuke, er det danske CMS dog stadig på en andenplads.

For de Java-baserede CMS’er i undersøgelsen er det Alfresco og Liferay, der dominerer. De to portalløsninger ligger så tæt, at de må dele en førsteplads i gruppen.

Her er listen rangordnet efter udvikleraktivitet på portalerne Elance og Guru.

CMSTeknologiHjemmeside
WordPressPHP, MySQLwordpress.org
Joomla!PHP, MySQLjoomla.org
DrupalPHP, MySQL (eller MongoDB, SQL Server m.fl.)drupal.org
DotNetNukeASP.NETdotnetnuke.com
TYPO3PHP, MySQL (eller PostgreSQL, Oracle m.fl)typo3.org
MODxPHP, MySQLmodx.com
LiferayJavaliferay.com
PloneZope (Python)plone.org
AlfrescoJava, JSPalfresco.com
UmbracoASP.NET, SQL Server (MySQL m.fl)umbraco.com
Movable TypePerl, PHP, MySQLmovabletype.org
XoopsPHP, MySQLxoops.org
Concrete5PHP, MySQLconcrete5.org
SilverStripePHP, MySQL (eller PostgreSQL, SQL Server m.fl.)silverstripe.com
eZ PublishPHP, MySQL (eller PostgreSQL, SQL Server m.fl.)ez.no
e107PHP, MySQLe107.org
TextpatternPHP, MySQLtextpattern.com
OpenCmsJava, JSPopencms.org
TikiPHP, MySQLinfo.tiki.org
CMSMadeSimplePHP, MySQL (eller PostgreSQLcmsmadesimple.org

Læs hele rapporten herunder.

[scribd id=75300995 key=key-1njp9fyz09uq7ygwgu22]

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Niels Hartvig

Man skal tage denne rapport med et gran salt. Rapporter som disse er selvfølgelig en utaknemmelig opgave, men deres metode er temmelig uvidenskabelig, da den bl.a. baserer sig på spørgeskemaer som de beder CMSerne sprede. Det er bl.a. årsagen til at der hvert år er et eller flere CMSer som pludselig går fra ukendt til meget kendt.

Derudover spørger de også CMSerne selv om deres download tal uden en egentlig kritisk - hvis overhovedet nogen - revision af talene.

Så mest af alt er det "bare" en god måde for web bureauet bag at få noget billig omtale. Og det virker - lidt ligesom forlaget Packts årlige awards.

 • 5
 • 0
#2 Christian Jul Jensen

100% Enig. Og der er flere åbenlyse svagheder.

Statistikkerne er baseret på Alexa, som baserer deres tal på data hentet via brugere der har installeret deres toolbar. En toolbar der giver værktøjer til måling af links, søgemaskineoptimering og website reviews. Deres tal er med andre ord baseret på data fra et meget snævert udsnit af webbrugere. Og har formentligt udover det en kraftig US slagside.

Derudover er det værd at bemærke at Water&Stone leverer (surprise!) Wordpress, Joomla og Drupal ydelser, og desuden flasher et 'Drupal Association Member'-badge på deres website.

Jeg har ikke gået i dybden med rapporten, men at man bare på overfladen finder sådanne ting, taler ikke ligefrem for at den kan tages specielt seriøst.

 • 2
 • 0
#4 Jakob Danelund

I glemte at nævne det upcoming super cms PyroCMS som er codeigniter baseret og super flexibelt. Hvert cms til sin tid. Er glad for Umbraco drengene når det gælder .net

 • 1
 • 0
#5 Jacob Thrane Lund

Joomla er pt. ikke helt oppe på noderne af hvad er der er krævet af et CMS (native/core features) i dag, der bliver der dog lavet om på med de kommende udgaver (2.5 skulle komme her i Januar). En af det nye ting er multi DB support (MS SQL, MS Azure, PostgreSQL... ved ikke om der er flere drivers under udvikling pt.).

Joomla er blevet splittet i to projekter et upstream framework og et downstream CMS, som vil åbne for mange spændende muligheder. Projektet er dog stadig i gang med at koden op i de to dele.

 • 0
 • 0
#6 Kim Andersen

Jakob. Joomla lider helt klart af de seneste års opdateringer, som mere eller mindre stiller den "lille" administrator i en svær situation, da man ikke har lavet nye version bagud kompatible på en forholdsvis nem måde. Det gør at vi er nogle, ellers stolte Joomla brugere, som bare hænger fast nu i enten store armbevægelser i at få tingene opgraderet, eller simpelthen må opgive. Jeg har eksempelvis stadigvæk en Joomla 1.15 kørende, fordi processen simpelthen er for tidskrævende at få den op på 1.7 (og endnu værre bliver det med 2.5, siges der). Dette er helt klart en kritik af Joomla, som efter min mening tydeligt er voldsomt meget bedre end Wordpress. Wordpress er mere simpelt, og derfor nemmere at gå til. Også med opgraderinger!.

 • 0
 • 0
#8 Lars Tørnes Hansen

Jeg har for nogen tid siden kigget på nyere CMSer, PyroCMS var vist en af dem og den ser faktisk meget interessant ud.

Jeg har også kigget på website generatorer, der kan opbygge statiske sider - nogle af dem kan såvidt-jeg-husker-det godt have en kommentar-mulighed med en enkelt database tabel og en PHP fil, eller bruge Disqus-tjenesten: http://disqus.com/ , http://en.wikipedia.org/wiki/Disqus

Website generatorer er ret så interessant, især i kombination med Disqus, da man kan undgå problemer med buggy server-side software (statiske sider der kun serverer HTML filer uden formularer er nu engang ret svære at cracke).

 • 0
 • 0
#9 Michael Jensen-Maar

Jeg har tit tænkt på hvorfor det altid er Wordpress, Joomla og Umbraco der får alt opmærksomheden ikke bare her men alle steder jeg kikker. For 5 år siden opdagede jeg Concrete5 CMS og Waooo hvor er det bare nemt og smart, både for udvikler og for brugere. Sidste år blev det ud udråbt til bedste Open Source CMS i verden på http://cmscritic.com/ og det er det hurtigst voksende CMS i verden i øjeblikket. På Concrete5 Danmark http://concrete5.dk er der endda en fuld dansk udgave. I sidste uge så jeg en preview af version 5.7.0 som kommer om nogle måneder og hvor får Wordpress og de andre bare baghjul til sommer.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere