Byg din egen blockchain: Open source-værktøjskasse klar til brug

Hyperledger Fabric kan skabe elektroniske hovedbøger med plug-and-play-moduler.

Tidligere på måneden debuterede open source-softwaren Hyperledger Fabric, som er en pakke af værktøjer som kan bruges til at implementere blockchain-teknologi.

Ifølge organisation bag, kan produktet byde på en modulariseret arkitektur, hvor komponenter kan anvendes på plug-and-play-facon. Det benytter en container-teknologi til at være vært for såkaldte "smarte kontrakter" med navnet Chaincode, som udgør programlogikken i et Hyperledger-system. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Læs også: IBM: Blockchain trækker tæppet væk under mæglere

Billigere end gammeldags databaser og servere

Blandt bagmændende i Hyperledger findes blandt andre IBM og SAP, som har lagt væsentlige resurser i udviklingen. "Ledger" i produktnavnet henfører til ideen om en hovedbog – omdrejningspunktet for al bogføring, hvor udgifter og indtægter skrives ned. Det er her, at blockchain-teknologien kan byde på en teknologisk nyskabelse, har IBM-topchefen Erich Clementi tidligere forklaret til Version2:

»Når to organisationer har brug for at udføre en transaktion, er der brug for to hovedbøger til at holde styr på tallene. Hvad sker der, når man har to versioner? Der kan opstå uoverensstemmelser, eller du får brug for tredjemænd til at blande sig. Her kommer en teknologi, som har den fordel, at den kan deles mellem aktørerne og ikke kan forfalskes, og som har et indbygget revisionsspor. Du har mulighed for at ændre i posterne, men du har en protokol, som bygger på enighed, for at fastsætte ægtheden og etablere tillid til transaktionen.«

Eksempler på anvendelser er reservedele til biler eller fly, hvor en blockchain-hovedbog kan gøre det krystalklart, hvor delene kommer fra.

Læs også: Blockchain skal være det nye våben mod dårlige kopikomponenter i fly

Et andet eksempel er den amerikanske detailvarekæde Walmart, som kan spore leverandører af varer, hvis de skal tilbagekaldes. Det tager 21 dage med dagens teknologi og blot 13 sekunder med blockchain i Hyperledger.

Teknologien kan ifølge Erich Clementi på denne måde være et billigere og hurtigere bud end de gamle løsninger, som byggede på databaser, servere og grænseflader mellem vidt forskellige systemer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Morten Lind

Blockchain handler om transaktioner og mange ikke-interesserede i størstedelen af disse. Hvordan kan en blockchain mellem to eller sågar tre parter fungere som fælles konsensus?

Blockchain er softwareteknologi, det er en flydel ikke. En flydel kan IKKE blive en del af en blockchain. Serienummeret som er graveret ind i en flydel kan godt blive en del af blockchain, ligesom det kan blive et dataelement i etvhert andet softwaresystem. Men det garanterer ikke mere end andre softwaresystemer.

Jeg er ikke veloplært i blockchain-teknologi, så jeg vil meget gerne høre, om de to ovennævnte forklaringer ikke stemmer.

 • 3
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Jeg tror essensen er at man kan bruge blockchain til at sikre mod dobbelt bogføring. Hvis producenter, mellemhandlere og købere alle har en offentlig logbog hvori de anfører deres transaktioner, så kan ingen sælge den samme reservedel to gange uden at det bliver opdaget. En simpel blockchain kan gøre det lidt lettere at holde styr på at der ikke forsvinder rækker fra en logbog. Men, blockchain eller ej, så er den egentlige ide vist at multinationale selskaber skal dele forretningsinformation med deres konkurrenter, det bliver nok der ideen strander.

Helt generelt så er 90% af hvad der bliver skrevet om blockchains et eller andet sted mellem vrøvl og løgn, Version2-artikler er ikke undtaget.

 • 2
 • 2
Jesper Lillesø

Der er da ikke noget galt med dobbelt bogføring. Det er er sundt princip fra regnskaber.

Dobbelt bogføring er måde at holde regnskab på, hvor hver postering skal bogføres på både debetsiden og kreditsiden.

 • 1
 • 0
Morten Lind

@ Jesper Lillesø: Dobbel bogføring er fint. Hvis N deltager i en transaktionsbase, så er N-fold bogføring også fint; men typisk er det M-fold, hvor M<<N. Det er blandt andet det, blockchain er; til stor forskel fra en bank og dens brugerbase, som kun benytter enkelt bogføring. Men M-fold bogføring giver også en stor revisionsopgave, da der, traditionelt, kan være bogført forkert to steder i hver transaktion. Blockchain-noderne sikrer at den slags "bogføring til egen fordel" bliver opdaget, fordi der nu er en bog der har en block som ingen andre er enige i passer i kæden.

Igen, hvis dette ikke er i overensstemmelse med, hvordan blockchain faktisk fungerer, vil jeg meget gerne høre om det.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere