Først var det virksomhedernes valg af CMS til hjemmeside, der begyndte at gå i retning af open source-løsninger, og nu følger de ofte mere komplicerede intranet samme vej, stille og roligt.
Sådan lyder vurderingen fra Mads Richard Møller fra Intracom Consult, der har rådgivet om intranet i 11 år.
»For nogle år siden var open source til intranet kun for enkelte open source-nørder, der havde det som princip. Men det seneste år er flere og flere virksomheder begyndt at kigge på open source som et alternativ til de kommercielle løsninger,« forklarer han.
Version2 møder ham på et seminar om forskellige open source-løsninger til intranet, hvor både store og små firmaer og offentlige institutioner fortæller om deres erfaringer. En arrangement, der i sig selv er sigende for udviklingen.
»De kommercielle løsninger som Sitecore og Sharepoint er begyndt at få meget tyngde i budgettet. De er dyre. Og Sharepoint er en stor, tung værktøjskasse, der er tung at danse med. Så nogle spørger sig selv, hvor meget af det, de egentligt skal bruge, og om det bedre kan betale sig at skære ind til benet,« siger Mads Richard Møller.
At mange virksomheder i disse år har fundet sparekniven frem tæller også med, da man kan spare store licensomkostninger. Til gengæld er der ikke på samme måde som med et CMS til en webside opbygget samme modenhed omkring open source til intranet, vurderer rådgiveren.
»Det er stadig uklart, om leverandørerne af open source-løsninger er tunge nok til at løfte opgaven med et intranet. Der er meget integration med andre systemer, og det er ikke det samme som at udvikle en hjemmeside. Jeg tror, at der er stor forskel på, hvor modne leverandørerne er,« siger han.
Det er altså ikke nok at finde en god open source-platform at bygge sit næste intranet på. Med mindre man har alle nødvendige folk in-house, skal der findes en leverandør, man stoler på og som forstår opgaven og forretningen.
Udover det afhænger valget mellem open source og licensbetalte systemer også stadig af tilfældigheder, mener konsulenten. Der skal helst være nogle i virksomheden, som er glade for open source-idéen – eller i hvert fald ikke være modstand mod konceptet.
»Og så skal første open source-projekt helst være en succesoplevelse, før en virksomhed vil gå videre ad den vej,« siger Mads Richard Møller.
Selvom platforme som Plone, Drupal, Typo3 og andre åbne systemer titter frem på intranet-markedet nu, er det dog stadig Sharepoint, der er helt dominerende i Danmark.
»Danmark er et Sharepoint-land. Det er der ingen tvivl om. Men om fem år tror jeg ikke, at Sharepoint vil være lige så dominerende, blandt andet fordi der bliver flere open source-intranet,« vurderer Mads Richard Møller.
Læs mere om erfaringerne med intranet på open source-platforme i de kommende dage på Version2.