Open Source bag pumpedesign hos Grundfos

Hos Grundfos skal 80 procent af strømningsberegningerne løses af open source-programmer.

Når Grundfos udvikler nye pumper, begynder processen med at anvende simple programmer til at bestemme pumpens overordnede dimensioner. Derefter designes pumpen, men i stedet for at bygge en fysisk model til testning, benyttes en CFD-analyse af pumpen. Man foretager omkring 25 CFD-analyser, inden den endelige prototype konstrueres og testes.

Grundfos vil benytte OpenFOAM både som supplement og afløser for andre CFD-værktøjer. Den førende producent af kommerciel CFD, den amerikanske leverandør Ansys, kan dog stadig byde på noget, som open source-værktøjerne ikke kan. Udover at Ansys' programmer er af en meget høj kvalitet, indeholder de kommercielle værktøjer integration med de CAD-programmer, som de virtuelle modeller bygges i, og derudover byder de på nemmere brugerflade end OpenFOAM. Så der er forsat mange opgaver som Grundfos må beregne i Ansys. Der hvor OpenFOAM halter, er mulighederne for at få data ind og ud af programmet.

Relativt veludviklet

Grundfos bruger i dag over en million kroner på CFD-licenser og regner med at bruge CFD væsentligt mere i de kommende år, og brugen af CFD bliver også udbredt til Grundfos' datterselskaber, som har mange flere produkter, der skal beregnes og testes.

»Hvis vi kigger på det, vi giver for licenser i dag, så kan vi på ingen måde forsvare at bruge så mange penge på CFD-licenser. Så det er naturligt at rationalisere og kigge efter en billigere løsning. Alle kender ideen om open source-software fra andre steder. Fra Linux, OpenOffice, som fint kan benyttes, og nu er turen så kommet til CFD,« forklarer afdelingsleder civilingeniør Christian Brix Jacobsen fra Grundfos.

Han kalder OpenFOAM for "relativt veludviklet" og betoner, at der findes mange udviklere verden over, som arbejder på at udvikle programmet.

I dag bygger Grundfos' arbejde med CFD udelukkende på Ansys' produkter. Strategien er, at inden for tre år skal OpenFOAM dække 80 procent af virksomhedens behov for CFD-beregninger.

Grundfos benytter også open source i form af Linux på virksomhedens talknuser, som er en klyngecomputer, bestående af 40 maskiner - "en lille én", som Christian Brix Jacobsen siger med gængs jysk beskedenhed.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Christian Drivsholm

["I dag bygger Grundfos' arbejde med CFD udelukkende på Ansys' produkter. Strategien er, at inden for tre år skal OpenFOAM dække 80 procent af virksomhedens behov for CFD-beregninger."]

Vi bruger også Ansys CFX på Teknologisk Institut, og det er da rigtigt, at licensen ikke er den billigste i verden.

Jeg vil dog gerne høre fra Christian Brix Jacobsen om tre år og høre hvad det har kostet i "tomme" timer at nå op på 80%, og om resultatet blev som forventet.

Hvis vi på Teknologisk Institut havde masser af tid, vil vi da også prøve at finde en gratis kode og arbejde med den!

Jeg har indtil videre ikke set en gratis kode, der kan hamle om med de bedste kommercielle koder, når alle udgifter tælles med.

Hilsen Christian Drivsholm 8450 Hammel

  • 0
  • 0
#2 Deleted User

I nogle tilfælde, er jeg ikke mod open source. Open source, kan medføre at universiteter og studerende kan medudvikle på produkterne. Og derved tilhøre viden og knowhow til produktet.

Men - normalt er hensigten kun at spare. Og reelt, er det som der ønskes sparet udviklingsomkostninger. Hvis man selv støtter udviklingen, når der bruges Open Source, og er med til at forbedre produktet, er det ikke et problem. Der er ikke samme dyre organisation bag open source, og det muliggør ideelt set, at flere resourcer går til udvikling.

Hvis open source skal eksistere, er ikke "nok" at bare bruge produktet. Nogle skal betale for udviklere, der kan arbejde på produktet. Enten ved at betale et frivilligt beløb, eller ved at direkte selv støtte udviklingen. Og dette er ikke nødvendigvis billigere end et købeprodukt. Man kan ikke sætte sin lid til studerende, der bare tilfældigvis kort tid, syntes det er sjovt, at udvikle på et program. Open source, har også brug at få tilført resourcer.

Jeg syntes, at det er en god idé, at Grundfoss vælger Open Source. Men, jeg håber, at de også går ind og udvikler på Open Source koden, således den måske med tiden opnår et niveau der svarer til købesoftwaren. Eller, at de går ind og støtter en sådan udvikling. Uden resourcer, vil Open Source meget nemt blive et halvfærdigt produkt, der ikke færdigudvikles, og måske ikke regner korrekt.

En sidste ulempe ved Open Source er "garanti". Et købeprodukt, bør i princippet stå økonomisk inde for korrektheden af deres beregninger, og som minimum give alle penge retur, hvis der opdages fejl. Open Source, har ikke samme mulighed. Ofte betales intet, og intet kan gives retur. Sikkerhedsmæssigt kan også være problemer i den store adgang til source, og til at udvikle forbedring. Hvis sourcen øger størrelsen til det enorme, er svært at finde fejl i Open Source. Samme problemer haves i købesoftware, men det skyldes normalt at det ikke udvikles efter bedre strategier end Open Source.

Jeg tror, at det er godt, hvis "grundfoss" selv går ind i Open Source udviklingen, bliver fortolige med koden de anvender, så de reelt ved hvad den gør, og dermed kan stå inde for det produkt de bruger.

  • 0
  • 0
#3 Jakob Hilmer

CFD lyder som en område, hvor open source er rigtig fornuftigt at anvende. En masse firmaer har brug for at kunne lave sådanne beregninger, derfor er det rigtigt fornuftigt at samarbejde om at lave den optimale værktøj.

OpenFOAM er udviklet som open source af firmaet OpenCFD - som lever at giver support og kontrakt udvikling af OpenFOAM.

Ang. garanti kan jeg ikke se forskel mellem købeprodukter og open source. De fleste programmer plejer at frasige sig et hvert ansvar for funktionalitet. Jeg synes ofte jeg ved købesoftware er blevet mødt med; "ja der er fejl, den bliver rette i næste udgave". I open source software har jeg selv mulighed for at rette fejlen , ofte i samarbejde med andre der er i sammen situration. Ligesom der plejer at være meget stor åbenhed omkring de problemer der evt. er ved softwaren.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere